Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Alexandru Lungu biografie completa

Poezii



Alexandru Lungu
Nastere: 13 aprilie 1924 in Cetatea Alba
Deces: 5 iunie 1989

S- nascut la 13 aprilie 1924 in Cetatea Alba.

A facut scoala primara la Buzau, apoi studiile liceale la Sibiu, Brasov, Cluj, Nasaud si Buzau. in 1943 se stabileste la Bucuresti, unde absolva Facultatea de Medicina in 1949. De la terminarea facultatii pana in 1973- cand emigreaza in Germania- lucreaza neintrerupt la Institutul de Endocrinologie al Academiei.

Publica numeroase carti, studii si lucrari din domenii stiintifice variate: endocrinologie, bioritmologie, biometeorologie, cibernetica biologica si medicala.

Debutul poetic are loc in 1939 in revista "Prepoem, urmat de colaborari la "Curentul literar, " Viata Basarabiei, "Caietele de poezie ale Fundatiilor Regale, "Democratia , " Claviaturi si alte reviste ce au reusit sa supravietuiasca pana in anul 1948. Editeaza si redacteaza (impreuna cu Ion Caraion), in 1940-1941, la Buzau, caietul de poezie "Zarathustra. Volumul de debut, Ora 25, incununat cu Premiul "Ion Minulescu pe 1945, apare in 1946. Poetul Alexandru Lungu isi asuma, incepand din 1948, o indelungata tacere (suportata dealtfel si de alti colegi de generatie), revenind inpeisajul liric romanesc abia in 1968 si publicand, pana la plecarea din tara, sase volume de versuri.

In Germania, activitatea sa literara dobandeste noi orizonturi si impliniri. Colaboreaza cu regularitate la revistele literare ale exilului: "Ethos, "Limite, "Mele, "Micron. in 1980 initiaza colectia caietelor de poezie "Semn , in care isi tipareste artizanal creatia lirica. Tot artizanal, incepand din 1990, editeaza revista de poezie si desen "Argo, in care sunt publicati poeti si artisti romani ce vietuiesc in afara granitelor tarii. in nota autobiografica Oglinzi fara granita poetul consemna: "M-am nascut si vietuiesc in limba romana, patria mea fara granite din care nimeni si nimic nu ma poate expatria.

Poezia sa, dupa parerea criticului literar Ion Negoitescu, "se desfoliaza in serii de imagini; discursul liric este "incantatoriu, prin despletirea imaginilor si insinuarea lor, incat poemul comunica emotia in chiar decursul sau meandric, lasand o vaga senzatie lactescenta (). De aici si dificultatea alegerii de citate expresive, dupa cum constata Vladimir Streinu. Putin se schimba evolutia traiectului liric in versurile de maturitate ale poetului, ele dezvaluind mai ales o disciplinare ' formala a textului. Poetul pastreaza in continuare de la spiritul avangardist, cu care a avut afinitati, deschiderea catre fantasticul oniric, catre viziunea halucinanta, hipnotica. Afinitatea este osmotica. Lirica "post-exil inseamna noi impliniri; in ultimele volume ea se focalizeaza inspre o (re)creare a unui spatiu niciodata in intregime securizant. Cauza ar fi vibratiile permanente pe care le produce versul, aproape instantaneu. Este un vers de necontenit ecou. Incantatia jubileaza melopeic.




Prin volumul de debut Ora 25 (1946), Alexandru Lungu este un poetextraordinar in contextul dat, original prin decizia formulei verslibriste si prin insertia epica, whitmaniana, cu rol de ordonator al jetului verbal. Eul poetic exclusivist ia in stapinire fara ezitare, cu agresivitate postavangardista, omaterie experimentiala polimorfa pe care o structureaza dictatorial in functie de strictetea omologarii prin trairea intensiva. Poemele sale sunt ample spovedanii nevrotice, la persoana intii, dilatindu-se freudian pe un spatiu grafic indefinit, trasat de intinderea suflului emisiei tensionale a rostirii, de contiguitatea introspectiva si atractia magnetica impusa de "taria cuvintului" ("insusi betonul sedisloca / sifierul se rupe in miinile timpului, / fara sa banuiasca / taria invincibila a cuvintului ' taria cuvintului izbucnit I din meandrele inimii I taria cuvintului I materie prima a poeziei si a lui Dumnezeu, / cuvintul / care inchide si dezlantuie prin sine / toate fortele / toate dimensiunile enorme ale lumii", s.m.)

Criticul literar Gheorghe Grigurcu ii surprinde lexicului forma arhaica si eclesiastica. Postura de acum, remarca criticul amintit, "e de profet dezamagit, care "aspira la o recuperare a Logosului originar.

Este interesant ca Ion Negoitescu (in cronica sa la Ora 25, aparuta in ziarul "Fapta", nr. 897/1947) amenda ca "apoetice" (fara "consistenta lirica") tocmai textele pe care noi le consideram astazi - dupa cincizeci de ani de mutatii petrecute in orizontul receptarii - ca fiind cele mai autentice. S-a schimbat priza la text si au evoluat motivatiile evaluarii receptive in favoarea primatului autenticitatii. De aceea, valorizarea critica a lui Negoitescu ne apare cu totul inadecvata.

Volume de versuri:

Ora 25, Bucuresti, Editura Publicom, 1946;
Dresoarea de fluturi, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Timpul oglinzilor, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968;
Altceva decat umbra, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Ninsoarea neagra, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970;
Poeme, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971;
Armura de aer. Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Elegiile malteze, colectia "Semn, 1980;
Litera si legamantul, colectia "Semn, 1980;
Septuoprepoeme, colectia "Semn, 1981;
Trei parabole, colectia "Semn, 1981;
Umerii lui Elohim, colectia "Semn, 1981;
Spaima viorilor, colectia "Semn, 1982;
Nutret pentru demoni, colectia "Semn, 1982;
Clavicula mundi, colectia "Semn, 1983;
Faptasi intampinarea, colectia "Semn, 1984;
Judecata fara de apoi, colectia "Semn, 1984;
Piatra apa soarta (Triptic oglindit de Mihai Niculescu si infatisat de George Tomaziu), colectia "Semn, 1985;
Steaua neizbucnita, colectia "Semn, 1986;
Trei poeme (cu o imagine continua de Paul Paun), colectia "Semn, 1986;
Elegiile cretane, colectia "Semn, 1987;
Pardes, (1393 versuri, 9 cromografii), Editura Nord - Victor Frunza, Danemarca, 1989 ;
Cheia din miresme, colectia "Semn, 1990;
Stigmate si lauri, colectia "Semn, 1993.

Madona cu pulpele goale a aparut in volumul Ora 25, Bucuresti, Editura Publicom, 1946.
Zapada silnica a aparut in volumul Ninsoarea neagra, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970.
Fuga din privelisti a aparut in volumul Trei poeme, colectia "Semn, 1986.
Zabava de pe urma a aparut in volumul Pardes (1393 versuri, 9 cromografii), Editura Nord - Victor Frunza, Danemarca, 1989.
Ceasul vazauzitz aparut in volumul Cheia din miresme, coelctia "Semn, 1990.


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Alexandru Lungu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani