Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Alexandru Muşina biografie completa

Poezii



Alexandru Muşina
  sul up  
  poetul Alexandru Muşina  
  sul_down  
Nastere: 1 iulie 1954, Sibiu
Deces:

S-a nascut la 1 iulie 1954 in Sibiu. Este absolvent al Liceului "Andrei Saguna din Brasov, in 1973, si al Facultatii de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia romana-franceza, in 1978. Acesta este si anul debutului publicistic in revista "Romania literara, ca si al celui editorial, in volumul colectiv Cinci, aparut la Editura Litera.

Dupa absolvirea facultatii este, timp de zece ani, profesor de franceza la Liceul Industrial din intorsura Buzaului, iar apoi, un timp, cultivator de flori. intre 1990-1992 lucreaza ca redactor sef al revistei "Interval din Brasov; din 1992 este lector universitar in cadrul Universitatii brasovene. A primit, in 1984, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul Strada Castelului 104. Colaboreaza, de-a lungul anilor, la numeroase reviste de cultura: "Romania literara, "Convorbiri literare, "Vatra, "Familia, "Echinox, "Orizont, "Astra, "Interval, "Les Nouveaux Cahiers de l'Est s.a.




Membru al "Cenaclului de Luni si al cenaclului Junimea, poetul a fost o prezenta remarcabila despre a carui poezie criticul literar Nicolae Manolescu scria ca este "inteligenta si ascutita, iar "spontaneitatea ei aparenta e laborioasa, vioiciunea, studiata. Foarte zgarcit in editarea creatiei sale, poetul isi prefigureaza, incet, atitudini lirice proprii (oricand abandonabile insa). Spirit cultivat, el realizeaza o insertie a realului in text, marcata de o aura ludica si de predilectia catre imbracarea realului in hlamida fantazarii.

De aici rezulta un joc superior al spiritului sau, pe care criticul literar Radu G. Teposu il caracteriza astfel: "Prozaismul foarte accentuat, eclectismul, viziunea voit neselectiva sunt semne ale unei estetici reformatoare pe care Alexandru Musina si-a insusit-o cu metoda, desi eul liric al autorului poarta in amintirea lui culturala genele unui romantism cetos. Ca si colegii de generatie, Alexandru Musina construieste ironic, ludic, realitatea il trage de maneca; scriitura ramane insa- si prin aceasta poetul se singularizeaza- delicata si umbros patetica, trecuta printr-un banuit filtru epifanic. Evolutia poeziei sale este insa imprevizibila.

In strada castelului 104, Alexandru Musina propune cu o nonsalanta quasi-suspecta niste intamplari adolescentine prin care aproximeaza deocamdata cu o timiditate netrucata caile ipotetice ale discursului; actantul liric nu este inca decis in ceea ce priveste directia de urmat, tatonand desenul feminin al unei posibile figuri a Poeziei, identificabil fara prea mare efort in Portretul unei doamne: Cadavrul unei intamplari adolescentine / Ii plutea in maini: albe, desfacand aerul / Ca pe staniolul unei ciocolate: creierul meu.

Se deduce usor din aceasta regie autobiografica indelung studiata, operatia cam facila de incizie si excizie fina, efectuata in viscerele realului dupa reteta unei sintaxe foarte stranse, dar cu instrumentele cele mai tehnice spre a nu se observa urma nici unei picaturi de sange adevarat, care, de altfel, nici n-ar fi putut curge, caci aceasta operatie de vivisectionare se face direct pe lobii creierului (inveliti in foite de staniol); este deci un exemplu de virtuozitate pura, desfasurat cu mare prudenta, fara a se implica deocamdata afluxul dezordonat al zonei afective. Dar defectul acestei poezii controlate va veni chiar din simularea perfecta a vietii, fara a se simti acea neliniste entropica data de imersiunea spontana a eului in maelstromul textual.

Frisonul amoros apare atat de candid in poeziile din volumul aleea mimozei nr. 3, ca trebuie invaluit, ferit, supus unei raciri treptate prin cufundarea in baia manierista imbibata rafinat cu subtile damfuri afrodisiace. Si nu este decat o sansa: plonjonul in maelstomul textual cu toata luciditatea data de timiditatea intransigenta a unui discurs amoros incipient. Desi aparent opteaza pentru la vie en prose, ca modalitate radicala de textualizare, Alexandru Musina esueaza pana la urma intr-o retorica sentimentala.

Volume de versuri:

Cinci, volum colectiv, Bucuresti, Editura Litera, 1978;
Strada Castelului 104, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984;
Lucrurile pe care le-am vazut, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1992; Aleea Mimozei nr. 3, Constanta, Editura Pontica, 1993.

Budila-Express a aparut in volumul colectiv Cinci, Bucuresti, Editura Litera, 1978.

REFERINTE

"Alexandru Musina are mult spirit critic inainte de a avea spirit poetic. Poezia lui este lucida, cu o nota de umor, pe care o da intotdeauna distanta, nu lipsita de un secret sentimentalism.
NICOLAE MANOLESCU

Aprecieri critice

"Daca virulenta tonului a fost cea care a atras, in prima instanta, ea ar fi spulberata fara o scriitura de excelenta calitate. Budila-Express continua sa fie poemul «clasic» al lui Musina si datorita modului fara fisura in care este scris. Nicaieri in alta parte poetul n-a mai izbutit o demonstratie similara de maiestrie".
(Andrei Bodiu - Directia optzeci in poezia romana, voi. I, Editura Paralela 45, Pitesti, 2000, p. 223) (R.M.I.)


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Alexandru Muşina pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani