Anghel Dumbrăveanu biografie completa




Anghel Dumbrăveanu
  sul up  
  poetul Anghel Dumbrăveanu  
  sul_down  
Nastere: 21 noiembrie 1933, Dobroteasa, județul Olt
Deces:

S-a nascut la 21 noiembrie 1933 in comuna Dobroteasa, judetul Olt.

Studiaza la Liceul "Radu Greceanu din Slatina si la Scoala Pedagogica de Baieti din Timisoara (1953)

Dupa absolvirea scolii, lucreaza ca redactor la revista "Scrisul banatean, unde debutase cu versuri in 1952. Este licentiat al Facultatii de Filologie din Timisoara, in 1968. Lucreaza apoi in cadrul revistei timisorene "Orizont ca secretar general de redactie si ca redactor sef adjunct. in 1969 este ales secretarul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara, iar in 1972 este ales in Consiliul si in Biroul Uniunii Scriitorilor din Romania. intre 1990 si 1994 este redactor sef al revistei "Meridianul din Timisoara, iar intre 1993 si 1995 ocupa functia de director in Ministerul Culturii.

Printre premiile cu care a fost incununata activitatea sa poetica amintim Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor pentru volumele Singuratatea amiezii (1973), Tematica umbrei (1982). Colaboreaza frecvent la revistele de profil din tara, scrie, de asemenea, proza (roman), insemnari de calatorie, face traduceri. Este tradus si publicat in numeroase reviste, antologii sau volume din S.U.A., Canada, Grecia, Italia, Germania, Iugoslavia, Polonia, Bulgaria, Luxemburg, Mexic, Cuba, Belgia, Macedonia, Rusia, Ucraina, India, Austria, Anglia, Suedia, Australia s.a. Este unul din reprezentantii marcanti ai liricii romanesti contemporane.

Intr-o structura prozodica clasica, incantatoare prin armonia si melodicitatea "spunerii, poetul brodeaza fin mai ales pe doua coordonate tematice ale poeziei dintotdeauna: dragostea si trecerea. insa, observa criticul literar Mircea Tomus, in spatele acestei armonii si ,frazari muzicale se afla o poezie "de atitudini fundamentale si de meditatie. Ea se dezvaluie numai aparent cu usurinta cititorului, caci, cum consemna criticul literar amintit, poezia lui Anghel Dumbraveanu "detine secretul, greu in cantarul valorii, de a spune ceea ce nu pare a spune. Rapida ei comunicabilitate este o cursa. Creatiei constante, unitare, echilibrate, a poetului, criticul literar Ovidiu Cotrus ii detecteaza "cateva obsesii fundamentale, dintre care aminteste "noaptea si marea, care "au un rol matricial si, intr-un fel, figureaza o nostalgie a originilor. Acelasi critic literar sintetiza lirica in discutie ca fiind "poezia unei constiinte asediate de intrebari carora nu li se poate da raspuns in plan liric, un raspuns definitiv, opoezie de gesturi intrerupte la jumatate si de mirari ingenue. Aceasta existentiala, ca ipostaza poetica, constituie- afirma criticul literar-atitudinea lirica definitorie a lui Anghel Dumbraveanu.

Poetul gaseste resursele necesare pentru a transfigura teme eterne in ipostaze lirice noi prin caldura si sinceritatea unui limbaj artistic ce-i poarta pecetea.

Volume de versuri:

Fluviile viseaza oceanul, Bucuresti, E.P.L., 1961;
Pamantul sifructele, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Iluminarile marii, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Oase de corabii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968;
Delte, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Fata straina a noptii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1971;
Poeme de dragoste, Bucuresti, Editura Albatros, 1971;
Singuratatea amiezii, Timisoara, Editura Facla, 1973;
Enigma orhideii, editie bilingva, traducere in limba germana de Irene Mokka si Horst Fassel, Timisoara, Editura Facla, 1976;
Diligenta deseara, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978; Poeme, Bucuresti, Editura Albatros, 1979 (colectia "Cele mai frumoase poezii);
Intrarea in cetate, Timisoara, Editura Facla, 1980;
Cuvinte magice, editie bilingva, traducere in limba engleza de Irina Grigoreseu, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1981;
Tematica umbrei. Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982;
lama imperiala, Bucuresti, Editura Minerva, 1986 (colectia B.P.T.);
Curtea retorilor, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989;
Dragoste si iarna, editie bilingva, traducere in limba engleza de Adam J. Sorkin si Irina Grigoreseu Pana, New York, Editura The Edwin Mellen Press, 1992;
Predica jocului, Cluj-Napoca, Editura Clusium, 1993.

Cantecul sturzului a aparut in volumul Iluminarile marii, Bucuresti, E.P.L., 1967.
Parasirea poemului a aparut in volumul Diligenta de seara, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978.
Iarna imperiala a aparut in volumul Tematica umbrei, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982.

fa bine


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Anghel Dumbrăveanu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate


Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani