Poeziile.com - Home

  Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romane Poezii frumoase pe teme Poeti membri ai clubului poetilor tineri Poeziile mele


 
Poetul zilei
Ion Stratan
(1955 - 2005)

16 Poezii

Poezia de azi

Cornul de aur al baiatului
de Mircea Ivănescu
scena de dimineata — cornul sunand departat,
prin hatisurile albastrii, chemarea la vanatoare — glasul

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataGheorghe Asachi biografie completa

Poezii


Gheorghe Asachi
   
  poetul Gheorghe Asachi  
   
Nastere: 1 martie 1788 in Herta-Bucovina


Deces: Iasi, in 12 noiembrie 1868

S-a nascut la 1 martie 1788 in Herta-Bucovina. Studiaza la Lemberg (unde obtine doctoratul in filosof ie, diploma de inginer si arhitect), la Viena (matematica), se initiaza la Roma in „arte poetice", filologie, arte plastice, teatru. Din aceasta perioada (1808-1812) dateaza si primele versificari ale lui Asachi in limba italiana, o experienta poetica „independenta de evolutia organica a poeziei romanesti". (Mircea Scarlat)

Inceputurile resurectiei culturale in Moldova sunt legate de numele lui Asachi, adevarat „intemeietor" in multe domenii ale vietii spirituale: teatru, invatamant, presa etc. Abordeaza, cu relativ succes in epoca, toate genurile literare. A murit la Iasi, in 12 noiembrie 1868.
Raspandit, dezordonat si neinsistent in poezie, Asachi este totusi un precursor. Adunand cu grija momentele de reala sclipire poetica din vastitatea creatiei sale, vom descoperi in ele germenii geniului poetic eminescian de mai tarziu.

In cadrul Universitații din Liov, in perioada 1796 - 1804, Asachi studiaza, la Facultatea de Filozofie, logica, matematica, istoria naturala, fizica, metafizica și etica. Apoi, in perioada 1802 - 1804, urmeaza și un curs special de arhitectura.

Este un artizan care de asemenea „ocupa un loc important in istoria semnificantului poeziei noastre, introducand si autohtonizand cateva conventii prozodice". (Mircea Scarlat)

Opera lirica ii este cuprinsa in volumele Poezii, Iasi, 1836; Fabule alese, Iasi, 1836; Dochia si Traian dupre zisurile populare a romanilor, cu itinerarul muntelui Pionul, Iasi, 1840; Fabule, Iasi, 1844; Culegere de poezii, voi. I-II, Iasi, 1854; Culegere de poezii, editia a treia, Iasi, I863.
Balada Dochia si Traian a fost publicata in brosura intitulata Dochia si Traian dupre zisurile populare a romanilor, cu itinerarul muntelui Pionul, Iasi, 1840.

Opere

Dafne si Cainele si catelul"
Petru Rareș, 1853
Elena Dragoș, 1863
Turnul Butului, 1863
Nouvelle historique de la Moldo-Roumanie, 1859
Elena Moldovei


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Gheorghe Asachi pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
Primavara Toamna Iarna Iubire Bucurie Viata
Flori Boala Singuratate Frica Scoala vezi mai multe

Politica de confidentialitate

Copyright 2019 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani