Grigore Arbore biografie completa

Balade Poezii



Grigore Arbore
  sul up  
  poetul Grigore Arbore  
  sul_down  
Nastere: 11 iunie 1943, Pietrosita, jud. Dambovita

Deces:

S-a nascut la 11 iunie 1943 in comuna Pietrosita, jud. Dambovita.

A terminat Liceul "Bnachita Vacarescu din Targoviste. in 1965 incheie studiile Facultatii de Istorie din Bucuresti, sectia de istorie universala veche si arheologie (studii incepute la Cluj), iar in 1970 incheie studiile celei de a doua facultati, Institutul de Arte Plastice "N. Grigorescu din Bucuresti, sectia de istoria si teoria artei.

Urmeaza un curs de specializare in istoria artei in Italia, intre 1973 si 1976, pe langa Scoala Normala Superioara din Pisa, unde isi ia si doctoratul, in 1975- in 1981 isi ia si doctoratul in filologie ta Universitatea din Bucuresti.A debutat in presa literara in revista "Luceafarul in august 1963, iar primul volum de poezii ii apare in 1967. Este redactor la "Scanteia, "Luceafarul, "Scanteia tineretului, " Viata studenteasca, "Amfiteatru.

Este critic de arta si publica numeroase cronici, articole, prezentari de albume, lucrari de mai mare intindere, pe marginea fenomenului artistic si literar. in 1987 se stabileste in Italia si, dupa un timp, devine consilier la "Consiglio Nazionale delle Ricerche.

Vasta sa formatie culturala isi pune amprenta asupra creatiei poetice. El ne dezvaluie un univers spatial si temporal propriu, avand ca substrat, dupa parerea criticului literar Barbu Cioculescu, "tainica ordine a unei patrii spirituale alcatuita din ritmuri, simboluri si sentinte lirice subsumate clasicitatilor. Acest univers este consemnat intr-o prozodie de tip clasicizant - putin neasteptata intr-o perioada de efervescenta a experientelor moderniste, dar aceste "tendinte moderniste, dupa parerea criticului mai sus citat, se regasesc in "structura lirica, ce tinde "sa se invaluie in obscuritate, in vederea crearii acelei atmosfere care reprezinta insusi miezul discursului sau poetic. in creatia sa, poetul se manifesta si clasic si romantic si modern; el isi creeaza un univers, iar faptul in sine presupune implicit refuzul universului existent. Spatiul, nedefinit in coordonate precise, este patria regelui Lys, plecat la vanatoare, fugar in vis, asemenea printului din Levant al lui Doinas; in acest spatiu, functia esentiala a existentei umane devine contemplarea in solitudine. Cetatile, apeductele, amiezele, obscurul impersonal, melancolia subtextuala, devin proiectii onirice ale starii de contemplatie.

Volume de versuri:

Exodul, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Cenusa, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Auguralia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Poeme, Bucuresti, Editura Eminescu, 1974;
Averse, Bucuresti, Editura Eminescu, 1976;
Stolul de argint, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979;
Retrageri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca (colectia "Hyperion), 1982;
Din toate partile, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984.

Balada a aparut in volumul Exodul, Bucuresti, E.P.L., 1967.
Auguralia a aparut in volumul Auguralia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972.
Solitudine a aparut in volumul Auguralia, Bucuresti, Editura Canea Romaneasca, 1972.

REFERINTE

"Un evazionist explorind o istorie neprecisa cu decoruri de legenda este Grigore Arbore (Auguralia). Elementele sint conventionale, atitudinile romantice preluate de un expresionism cam bombastic cu nostalgii muzicale. Cetatile sint invadate de «blinde reptile», «bintuie fantomele bunilor preoti», intr-o «nocturna lumina». Un «neguros pelerin» umbla printre «fantome delicate» unde «totul indeamna la vis». Gesturile sint exagerat sacerdotale. () intr-e arheologie obscura este banuita o mai veche transcendenta (In iuna unui foc)."
GEORGE ALBOIU


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Grigore Arbore pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani