Poetul zilei
Stefan Petică
(1877 - 1904)

7 Poezii
1 Cantece

Poezia de azi

Mod
de Ion Barbu


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Grigore Vieru biografie completa

Poezii Cantece



Grigore Vieru
  sul up  
  poetul Grigore Vieru  
  sul_down  
Nastere: 14 februarie 1935, satul Pererita, fostul județ Hotin, Romania
Deces: 18 ianuarie 2009, Chișinau

Grigore Vieru a fost un poet roman din Republica Moldova. In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane.

Grigore Vieru s-a nascut in familia de plugari romani a lui Pavel și Eudochia Vieru, nascuta Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, in anul 1950, dupa care urmeaza școala medie din orașul Lipcani pe care o termina in 1953.

La sfarșitul anilor '80, Grigore Vieru se gasește in prima linie a Mișcarii de Eliberare Naționala din Basarabia, textele sale (inclusiv cantecele pe versurile sale) avand un mare rol in deșteptarea conștiinței naționale a romanilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular și se afla printre organizatorii și conducatorii Marii Adunari Naționale din 27 august 1989. Participa activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM in care se voteaza limba romana ca limba oficiala și trecerea la grafia latina.


Se produce o cotitura logica оn destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice "Numele tau", cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apar pentru prima oara in lirica basarabeana post-belica.

Grigore Vieru trece Prutul оn cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Participa la intalnirea cu redactorii revistei "Secolul XX": Dan Haulica, Ste­fan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo Serban, Tatiana Nico­lescu.

Vi­ziteaza, la rugamintea sa, manas­tirile Putna, Voronet, Sucevita, Dra­gomirna, Varatec.

Se intoarce la Chisinau cu un sac de carti. Mai tarziu poetul face urmatoarea marturisire: "Daca visul unora a fost ori este sa ajunga оn Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul".

In 1970, editura Lumina publica Abecedarul, semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cativa ani pentru aparitia lui, lupta in care s-au angajat si invatatorii basarabeni, lucrarea fiind considerata nationalista de catre autoritati. Tot in 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii Trei iezi. La numai cateva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, volumul este retras din librarii pentru poemul Curcubeul, in care s-a gasit ascuns tricolorul romanesc.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulatie, in apropiere de Chisinau. La 48 de ore dupa accident, inima lui Grigore Vieru a incetat sa bata, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor.

Proverbul acesta - rasunau cuvintele lui Grigore Vieru - ne caracterizeaza pe noi, romanii basarabeni, care suntem mai incetiPana sa ridicam piatra, sa dam cu ea in cine trebuie, sarpele e pe piatra. In orice caz, poetul Adam Puslojic mi-a dat curaj, aici unde il simt pe Lucian Blaga ca pe o imensa lacrima care acopera chipul intregii noastre patrii. Daca a ramas un colt neacoperit de lacrima lui Blaga, acela este un desert, un pustiu. Eu sunt fericit ca nu sunt un desert, ca nu sunt un pustiu, ca sunt acoperit de lacrima lui Blaga.

Opera

Principala caracteristica a liricii lui Grigore Vieru este cantabilitatea psalmica. Asemeni lui Alecsandri si Andrei Muresanu, poetii redesteptarii noastre nationale, asemeni lui Eminescu, cel care ne-a descoperit si ne-a cantat ca nimeni altul, in nemuritoarea sa Doina, suferinta ce ne-o lasara parintii din parinti, asemeni lui Alexei Mateeevici, primul rapsod basarabean emblematic care intona imnul limbii romane din vechile cazanii si din jarul vetrelor taranesti, Grigore Vieru, ivit pe malul rasaritean al Prutului, in fata Miorcanilor, nascut iar nu facut in chiar anul in care se nastea celalalt mare contemporan al nostru, tot un moldovean, Nicolae Labis, este un aed venit pe lume sa cante tristetea sfasietoare si fara speranta a romanilor din Basarabia si, in chip anume, a romanilor de pretutindeni.

1957 - Alarma (versuri pentru copii)
1958 - Muzicuțe (versuri pentru copii)
1961 - Fat-Frumos curcubeul și Buna ziua, fulgilor! la editura "Cartea Moldoveneasca"
1963 - Mulțumim pentru pace (versuri) și Fagurași' (versuri, povestiri și cantece).
1964 - Revista "Nistru" publica poemul Legamant, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.
1965 - Versuri pentru cititorii de toate varstele, prefațat de Ion Druța pentru care i se acorda Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii și tineret (1967).
1967 - Poezii de seama voastra (editura "Lumina")
1967 - Barbații Moldovei, cu o dedicație pentru "naționalistul" Nicolae Testimițeanu (revista "Nistru"). Intregul tiraj este oprit, dedicația scoasa.
1969 - Duminica cuvintelor la editura "Lumina" cu ilustrații de Igor Vieru, o carte mult indragita de preșcolari, care a devenit prezenta in orice gradinița de copii.
1970 - Abecedarul (editura "Lumina") - in colaborare cu Spiridon Vangheli și pictorul Igor Vieru)
1970 - Trei iezi
1974 - Aproape (versuri lirice, cu ilustrații color de Isai Carmu)
1975 - Mama (editura "Lumina" - carte pentru cei mici, ilustrata de Igor Vieru)
1976 - Un verde ne vede! (editura "Lumina" - volum pentru care poetului i se decerneaza Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).
1989 - Metafore albastre - Сини метафори - (editura "Narodna cultura", Sofia - in colecția Globus poetic, traducere in limba bulgara de Ognean Stamboliev.
2010 - Mi e dor de piatra - Жал ми е за камъка[15] - еd. Avangardprint, Bulgaria - traducere in limba bulgara și prefața de Ognean Stamboliev - 100 poezii

Grigore Vieru nu clameaza, nu se agita, nu face parada de sentimente. Fiinta sa de abur sopteste lin ca adierea padurii, ca murmurul izvoarelor. Atunci cand povesteste despre copilaria si mierea literaturii romane, nu ne gandim la un baiat anume nascut intr-un sat pe celalalt mal, nu la un student cu un har poetic anume, ci la o generatie mutilata in fiinta ei nationala, la un popor care-si pierduse speranta. Soapta Poetului a sapat adanc in stanca intolerantei bolsevice care parea de neclintit.


Citeste si:

. Refereinte literare
. Cronologie - biografie

Referate

Poeziile poetului



Biografia lui Grigore Vieru pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani