Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Nicolae Davidescu biografie completa

Poezii Cantece



Nicolae Davidescu
  sul up  
  poetul Nicolae Davidescu  
  sul_down  
Nastere: 24 octombrie 1888, București



Deces: 12 iunie 1954, București

Nicolae Davidescu a fost poet, prozator și critic literar legat de mișcarea simbolista.

S-a nascut la 24 octombrie 1888 in Bucuresti. Urmeaza studiile liceale in capitala, apoi se inscrie la Facultatea de Litere, pe care insa nu o incheie.

Poetul si criticul Nicolae Davidescu s-a nascut la 24 octombrie 1888, in Bucuresti, unde, dupa terminarea liceului, se inscrie la Facultatea de litere, studii pe care nu le incheie.

Debuteaza la "Viata noua, in 1907. De acum inainte va fi mereu prezent in ziarele si revistele vremii, ducand o intensa activitate publicistica si de critica literara, pusa mai ales in slujba poeziei simboliste. Realizeaza traduceri remarcabile, mai ales din poezia franceza, si indeosebi editeaza sau reediteaza opera literara a poetilor simbolisti sau de factura parnasiana, contribuind esential la intelegerea si cunoasterea creatiei lor; a realizat antologia critica Din poezia noastra parnasiana, in 1943- A murit la Targu-Ocna, in 12 iunie 1954.

Este autor si de traduceri din Villiers de l'Isle Adam, Th. Gautier, Oscar Wilde, A. France etc. Om de presa, desfasoara o bogata activitate ziaristica (Steagul, Nationalul, Aurora, Universul etc), nu totdeauna de orientare progresista. A reeditat in bune conditiuni opera unor poeti simbolisti si parnasieni romani (Stefan Petica, Opere, Buc, E.F., 1938; Din poezia noastra parnasiana. Antologie critica - Mircea Demetriad, Gabriel Donna, Alex. Obedenaru, Gh. Orleanu, Alex. Petroff, luliu Cezar Savescu - Buc, E.F., 1943). Moare in 1954.


1910 - La fantana Castaliei: poezii parnasiene cizelate ireproșabil , dar preferința pentru morbid și macabru nu este decat o poza, cum insuși autorul marturisește.
1916 - Inscripții: imaginea unui suflet scindat intre vartejuri albastre de vise și resemnare; teme frecvente: toamnele tragice, plictisul duminicilor provinciale.

Poezia lui Nicolae Davidescu sta la inceput sub semnul simbolismului, cultivand temele lui cele mai raspandite, intr-un vers larg, spatiat, de un pitoresc exotic. Apoi realizeaza, in etape succesive, o vasta sociogonie, in maniera lui Victor Hugo din Legenda secolelor, dar cu mijloace mult mai modeste, sprijinite pe o cunoastere de autodidact. Conceputa astfel in spatii poetice vaste, opera isi dilueaza fiorul liric.

Volume de versuri:

La fantana Castaliei, poezii, Bucuresti, Editura Viata sociala, 1910;
Inscriptii, poezii, Bucuresti, 1916;
Cantecul omului, poem, voi. I, Iudeea, Craiova, Editura Ramuri, 1927; voi. II,
Helada, voi. III, Roma, voi. IV,
Evul Mediu, voi. V,
Tara Romaneasca, voi. VI, Renasterea, Bucuresti, Editura Fundatiei pentru Literatura si Arta, 1935, 1936, 1937, 1945;
Leagan de cantece, poem, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1930.

In vie a aparut in volumul Cantecul omului, voi. I, Iudeea, Craiova, Editura Ramuri, 1927.

Poeziile sunt reproduse din Inscriptii, Buc, 1922.


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Nicolae Davidescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani