Poetul zilei
Stefan Petică
(1877 - 1904)

7 Poezii
1 Cantece

Poezia de azi

Mod
de Ion Barbu


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Vasile Igna biografie completa

Poezii



Vasile Igna
  sul up  
  poetul Vasile Igna  
  sul_down  
Nastere: 4 martie 1944, Ardusat, judetul Maramures

Deces:

S-a nascut la 4 martie 1944 in comuna Ardusat, judetul Maramures.
Urmeaza liceul la Somcuta Mare, apoi la Baia Mare, cu bacalaureatul luat in 1961. Continua studiile la Facultatea de Filologie din Cluj, sectia de limba si literatura romana, pe care o absolva in 1966.

Un timp este profesor la o scoala generala din judetul Cluj, apoi trece redactor la Editura Dacia. Din 1970 ocupa functia de sef de sectie, mult timp este directorul acestei cunoscute edituri clujene.

A debutat publicistic in anul 1963 cu poezia Seara in cherhana, aparuta in revista " Viata studenteasca". De-a lungul timpului a mai publicat versuri, note, recenzii in "Luceafarul" sau alte reviste de cultura, indeosebi in cele clujene: "Steaua", "Tribuna ", "Echinox ". Actualmente lucreaza in cadrul A mbasadei Romaniei de la Paris.

Poet cultivat, asezat in aceeasi traditie a liricii ardelene mai vechi si mai noi, Vasile Igna evolueaza "de la o lirica a diafanului, eterata, elegiaca, spre unafan-tast-ironica, mai aspra si mai virila; de la un lirism mai degraba de atmosfera, seducator prin muzicalitatea melancolica () la o poezie mairece si mai calculata, cu o accentuata propensiune spre imaginea vizionara" (Petru Poanta). Se regasesc la el, cu valente simbolice, semnele distinctive ale incercarii de organizare a spatiului poetic: cumpana ca semn al echilibrului, colina ca topos securizant, fereastra si orbita ca deschideri actionand complementar, largind sau refuzand orizonturile ("orbita" poate fi interpretat ca substantiv dar si ca participiu al unui verb), gradina care la poet e oarba, ca un posibil simbol al discursului poetic orientat catre spatiul interior.

Din dezvoltarea acestor simboluri poetice se naste, cum nota criticul literar Hristu Candroveanu, "o poezie a neacomodarii cu inertia", dar si "refuzul acceptarii datului, a unui destin insatisfact". Fara aparent zbucium existential, cu o melancolie visatoare, uneori frusta, poetul dezvolta o lirica a regasirii de sine.

Volume de versuri:

Arme albe, E.P.L., 1969;
Fum si ninsoare. Cluj, Editura Dacia, 1972;
Provincia carturarului, Cluj, Editura Dacia, 1975;
Starea de urgenta, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981;
Gradina oarba, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1984;
Insula verde, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986;
Orbite, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.

Crima a aparut in volumul Gradina oarba, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1984.
Gradina oarba a aparut in volumul cu acelasi nume, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1984.
Fereastra a aparut in volumul Orbite, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Vasile Igna pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani