Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ion Vatamanu
(0 - ?)

201 Poezii

Poezia de azi

Fara de prihana
de Emanoil Bucuţa
Tu esti asa de fara de prihana,
Si atintesti din ochi asa senini,
Ca-n preajma-ti, sufletu-mi, intreg o rana,

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataAprecieri critice Ileana Mălăncioiu

Poezii


„Avand in vedere profunda emotie ce poate sa o starneasca in cititor, sunt uluitor de putine mijloacele formale de care dispune poematica Ilenei Maiancioiu. Daca aceste poeme nu stralucesc prin metafore, care dupa cum se stie mai mult intuneca decat lumineaza, daca nici metafora muzicala nu le este proprie, () puterea lor expresiva se explica desigur prin intensitatea lirismului, a trairii sensibile ce le da nastere - si care, invaluitoare fiind, tulbura totusi acolo unde ar parea ca trebuie sa limpezeasca; deoarece ne aflam aici, permanent, in plina poezie de atmosfera.*
(Ion Negoitescu - Scriitori contemporani, Editura Paralela
45, Pitesti, 2000, p. 327)

"Paradoxala in poezia tulburator lirica a Ilenei Maiancioiu este obiectivarea lirismului, in unele cazuri pana la conditia poemului epic, alteri-tatea aparenta si totusi perfect motivata pe care o realizeaza poeta. E mai mult decat o simpla disimulare din pudoare a trairilor, este un fel de a-si exorciza aprehensiunile, de a le transfera, ca in practicile magice, unui subiect strain."
(M. Nitescu - Poeti contemporani, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1978, p. 233)

„Sunt cateva obsesii in poezia Ilenei Maiancioiu si un spatiu (un peisaj) liric pe care il recunoastem cu usurinta. Langa pasarea taiata apare, bunaoara, mielul sacrificat, apoi boul agatat in carlige. Simboluri sacre, poeta le jeluie cum se cuvine. Se repeta, apoi, imaginea trupului destramat, des-madulat. Semnul fragilitatii existentei noastre pamantene, simbolul mortii care creste o data cu trupul? Moartea, oricum, patrunde adanc in acest peisaj liric. Dar n-a trecut neobservat faptul ca poemele jeluitoare au o mare energie, erosul strabate cu tarie zonele morbiditatii si ale macabrului simbolist."
(Eugen Simion - Scriitori romani de azi, voi. III, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1984, p. 383-384)

„Poeta si-a conturat un convenabil univers nu atat pentru a trai in el, cat pentru a se exprima prin mijlocirea lui. Poezia Ilenei Maiancioiu devenise un mod estetic al singuratatii afective."
(Laurentiu Ulici - Literatura romana contemporana, Editura Eminescu, Bucuresti, 1995, p. 100) (C. B.)

Poeziile poetului


Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani