Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Constantin Abăluta
(1938 - ?)

16 Poezii

Poezia de azi

Ideea cu gura
de Nichita Stanescu
Ea se arata ca un inghet miscator al durerii.
Un sus spre sus incolacit, rupind in tacere dantura serii.

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataAprecieri critice Octavian Goga

Poezii


Si Eminescu si Goga canta un inefabil de origine metafizica, o jale nemotivata, de popor stravechi, imbatranit in experienta cruda a vietii, ajuns la bocetul ritual, transmis fara explicarea sensului. De aceea poezia lui Goga este greu de comentat, fiind cu mult deasupra goalelor cuvinte, de un farmec tot atat de straniu si zguduitor. Dupa Eminescu si Macedonski, Goga e intaiul poet mare din epoca moderna, sortit prin simplitatea aparenta a liricei lui sa patrunda tot mai adanc in sufletul multimii, poet national totdeodata si pur ca si Eminescu.
(G. Calinescu - Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, editia a ll-a, revazuta si adaugita, Editura Minerva, Bucuresti, 1986, p. 610)

"Particularitatile artistului se releva in special in dinamica viziunii. Exista un stil Goga, grandios-vizionar, rezultand din amplificarea dimensiunilor si repetitia in ritm suitor. ()
Ca autor de panouri ample, Goga inalta intai cateva coloane de sprijin. Pe treptele edificiului urca tribunul, adresandu-se ascultatorilor; lirica lui, expozitiva, retorica, descinde din balada, fiind structural orala.
(Constantin Ciopraga - Literatura romana intre 1900 si 1918, Editura Junimea, lasi, 1970, pp. 229-230)

"Rar s-ar putea gasi in cadrele literaturii noastre o vocatie mai precis exprimata chiar de la inceput, o activitate mai consecventa si o opera mai realizata in limite trase dinainte, ca vocatia, activitatea si opera bardului ardelean. La o varsta in care scriitorii se cauta inca, el s-a afirmat cu o siguranta nedezmintita de nimic apoi; la o varsta in care poetii nu se vad decat pe dansii, el s-a considerat, de la primul vers, ca o expresie a unei colectivitati etnice si si-a fixat o misiune sociala. Caracteristica si impresionanta prin energia nesovaitoare a tonului, aceasta convingere mesianica se identifica cu intreaga miscare de redesteptare a energiei nationale de la inceputul veacului nostru ()
(Eugen Lovinescu - Istoria literaturii romane contemporane, voi. I, Editura Minerva, Bucuresti, 1973, pp. 368-369)

Poeziile poetului
Copyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani