Poetul zilei
Alexandru T. Stamatiad
(1885 - 1956)

16 Poezii
1 Cantece
1 Psalmi

Poezia de azi

Istoria unei epigrafe
de Ion Luca Caragiale
Stiti ce este imperialist.

Stiti de cine vreau sa vorbesc.

De batranul nostru redactore ebdomadar - scuzati-mi acest nou calificativ neuzitat pana acum patru persoane -; de d. Cesar Boliac.

Citeste Politica completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Cronologie - biografie Vasile Alecsandri

Poezii Doine Cantece Pasteluri Balade
1821

21 iulie - Se naste cel de-al doilea copil, Vasile, al medelni-cerului Vasile Alecsandri si al Elenei, nascuta Cozoni, in orasul Bacau.

1827

- Ia primele lectii de la dascalul maramuresean Gherman Vida,
profesor la Seminarul de la Socola.

1828 - 1834

- isi continua invatatura in pensionul lui Victor Cuenim, deschis in 1828 la Iasi. Verile si le petrece la Mircesti, unde tatal sau cumparase mosia.

1834 - 1839

- impreuna cu alti fii de boieri, Vasile Alecsandri isi face studiile la Paris. Dupa trecerea bacalaureatului literar se pregateste sa intre la medicina, dar abandoneaza. Urmeaza cursurile Facultatii de Drept, insa dupa cateva luni renunta. Se dedica literaturii, scriind primele versuri in limba franceza, intre care poemul Zunarilla.

1839

- in drum spre tara, intreprinde o lunga calatorie prin Italia.
Viziteaza Florenta, Roma, Padova, Venetia, Triest. Din aceasta calatorie culege impresii necesare scrierii primelor opere in limba romana Buchetiera de la Florenta si Muntele de Foc.

1840

- in revista "Dacia literara (nr. 3, mai-iunie), este publicata nuvela Buchetiera de la Florenta. Este numit, impreuna cu Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, director al Teatrului din Iasi. Se reprezinta prima lui piesa, Farmazonul din Harlau, o adaptare.

1841

- Pe scena teatrului iesean se joaca piesa lui Vasile Alecsandri

1842

- Alecsandri calatoreste prin muntii si satele Moldovei, fapt care i-a prilejuit "descoperirea tezaurului poeziei populare. Sub influenta acesteia, scrie primele sale poezii romanesti -Doinele.
1844 - La 18 ianuarie, are loc premiera piesei Iorgu de la Sadagura, primita de public cu deosebita caldura. impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Ion Ghica, scriitorul se afla in fruntea revistei "Propasirea. Aici sunt publicate o parte a doinelor sale, nuvelele O primblare la munti si Istoria unui galban. Aflat pentru cura la Borsec, Vasile Alecsandri scrie nuvela Borsec. Da la iveala "fiziologia Iasii in 1844.

1845

- Face cunostinta cu Nicolae Balcescu si cu alti tineri scriitori munteni, la mosia Manjina a lui Costache Negri. Tot acum viziteaza Bucurestiul. Este perioada in care creste afectiunea sa pentru Elena Negri, careia ii dedica o seama de poeme. Scrie comediile Iasii in carnaval si Ramasagul.


1846 - 1847

- O insoteste pe Elena Negri in strainatate, pentru ingrijirea sanatatii. Italia, Austria, Germania, Franta, apoi din nou Italia, ii prilejuiesc impresii profunde, insa boala Elenei se agraveaza, iubita poetului stin-gandu-se din viata la intoarcerea in tara. Scrie comedia cu cantece Peatra din casa si nuvela Balta Alba.

1848 martie

- incepe miscarea revolutionara din capitala Moldovei. Alecsandri scrie Desteptarea Romaniei si redacteaza impreuna cu alti patrioti petitia cuprinzand revendicarile ce trebuiau aduse la cunostinta domnitorului Mihail Sturza. Dupa inabusirea miscarii, se refugiaza in munti, apoi trece la Brasov. Scrie memoriul Protestatie in numele Moldovei, a Omenirii si a lui Dumnezeu, publicat in brosura. impreuna cu C. Negri, Alecu Russo si altii redacteaza programul politic al democratilor moldoveni: Principiile noastre pentru reformarea Patriei. Evocarea acestor intamplari o face in fragmentul de proza Un episod din anul 1848.

1849

- Se intoarce de la Paris si este numit in functia de arhivist al statului. Redacteaza studiul Romanii si poezia lor, sub forma unei scrisori catre A. Hurmuzachi, studiul fiind publicat in revista ,3ucovina. Colaboreaza la ziarul iesean "Zimbrul.

1850

9 aprilie - Are loc reprezentatia piesei Chirita in Iasi sau Doua fete s-o neneaca. in aceasta perioada, incepe publicarea Canticelelor comice care il vor preocupa pana in 1875 (Soldan Viteazul, Mama Anghelusa doftoroaie, Herscu bocceangiul. Surugiul, Ion Papusariul, Gnra-casca om politic, Cucoana Chirita in voiaj, Haimana, Barbu Lautarul, Paraponisitul, Kera Nastasia sau mania pensiilor, Millo director. La Bucuresti s.a.).

1851

- Scrie libretul operetei Crai nou, a carei muzica a fost compusa de Ciprian Porumbescu. Acum scrie si comedia Doi morti vii.

1852

- In aprilie, apare Ia Iasi prima fascicula din colectia de opere
folclorice: Poezii poporale. Balade (cantece batranesti) adunate si indreptate de V. Alecsandri. in octombrie, apare, in doua volume, prima culegere a pieselor sale: Teatrul Romanesc - Repertoriu dramatic. Are loc reprezentatia piesei Chirita in provincie.

1853

- La Paris, Vasile Alecsandri publica primul volum de poezii originale, Doine si lacrimioare, dispuse in trei cicluri: Doine, Lacrimioare, Suvenire. La Iasi ii apare cea de-a doua fascicula de Poezii poporale. Vasile Alecsandri intreprinde o lunga calatorie in sudul Frantei, in Spania si in nordul Africii. Relatarea partiala a acestei calatorii este cuprinsa in "ziarul de calatorie Calatorie in Africa.

1854

- Moare tatal scriitorului. Preluandu-si mostenirea, Alecsandri elibereaza tiganii robi de pe mosiile sale.

1855

- Apare, sub conducerea poetului, revista "Romania literara, in care se publica poezia Anul 1855. Tot aici apar fragmente din Calatorie in Africa si nuvela Balta Alba.

1856

Alecsandri se dedica integral luptei pentru Unire, facand parte din Comitetul Unirii, la Iasi. In "Steaua Dunarii, ziar condus de Mihail Kogalniceanu, apare la 9 iunie Hora Unirii.

1857

- Vede lumina tiparului culegerea de proza Salba literara, continand povestiri, impresii de calatorie si cateva scrieri dramatice. in ziarul "Concordia, din Bucuresti, apare poezia Moldova in 1857.
1858-Este ministru de externe intr-un guvern care trebuia sa vegheze la buna desfasurare a alegerilor de domn; in aceasta calitate, restabileste libertatea presei; figureaza pe lista candidatilor la domnie.

1859

- Dupa alegerea ca domnitor a lui Cuza, scriitorul pleaca intr-o lunga misiune diplomatica la Paris, Londra si Torino, pentru a obtine recunoasterea Unirii Tarilor Romane sub un singur domn. La Paris, ii viziteaza pe Lamartine si pe Mcrimee si cauta sa castige bunavointa ambasadorului Rusiei, contele Kisseleff, fostul guvernator al Principatelor intre 1829 si 1834.

1860
- Abandoneaza activitatea politica si se retrage la Mircesti, in mijlocul familiei, unde se dedica scrisului, compunand piese de teatru, printre care Rusaliile si cateva cantecele comice.

1862

- Scrie Istoria misiilor mele diplomatice.

1863

- La Iasi, apare editia a doua a volumului Doine si lacrimioare, la care se adauga ciclul Margaritarele. Apare partea a doua a Repertoriului dramatic, cuprinzand ultimele piese ale scriitorului. Pleaca intr-o noua misiune diplomatica, trimis de Cuza.

1866

- Apare intr-un volum intreaga colectie a Poeziilor poporale. E numit membru al Societatii literare romane pentru cultura limbii, care in 1879 avea sa devina Academia Romana, luptand impotriva latinistilor, pentru impunerea principiului fonetic in scriere.

1868

Publica, in "Convorbiri literare, primele pasteluri: Sfarsit de toamna, Iarna, Gerul etc.

1871

- isi da demisia din Societatea literara romana, dupa ce aceasta hotarase sa adopte principiul etimologic in scriere si sa publice dictionarul lui Laurian si Massim.

1872

- Apare studiul Introducere la scrierile lui Constantin Negruzzi, mai intai in "Convorbiri literare, apoi ca prefata la volumul de scrieri ale lui Negruzzi scos de Editura Socec. Scrie Dumbrava Rosie, pe care o citeste la o sedinta a "Junimii.

1875

- Apar primele sapte volume ale editiei sale de Opere complete, patru volume de Teatru si trei de Poezii.

1876

- Apare volumul de Proza din scria Opere complete. Scrie
farsa de carnaval Cucoana Chirita in balon.

1877

- Inaugureaza prin Balconul si Carpatul ciclul Ostasii nostri.
Tine, in folosul ranitilor, o serie de conferinte, in mai multe orase.

1878

- Scrie Epistola generalului Florescu si Eroii de la Plevna, puternice satire impotriva conducatorilor regimului. Apare volumul Ostasii nostri.

1878 - 1879

- Se dedica lucrului la drama istorica Despot Voda. in mai 1879, citeste piesa la o sedinta a "Junimii bucurestene. Reprezentatia piesei are loc la Teatrul National din Bucuresti. Este invitat sa-si reia locul la Academie si sa participe la lucrarile anuale, fiind ales in comisia pentru modificarea ortografiei.


1880

- Apare cel de-al noualea volum din seria Operelor complete, cuprinzand Legende noua si Ostasii nostri. Scrie feeria Sanziana si Pepelea.


1881

- I se decerneaza Marele premiu "Nasturel-Herascu al Academiei Romane pentru drama Despot Voda si poeziile din ultimul volum de Opere complete.

1883

- intr-o sedinta a "Junimii si la Academie, Alecsandri citeste noua sa piesa Fantana Blanduziei, jucata anul urmator, cu marc succes, pe scena Teatrului National din Bucuresti.

1885

- Este reprezentata la Bucuresti piesa Ovidiu. Este numit ministru plenipotentiar al Romaniei la Paris, post pe care il detine pana la moarte.

1888

- Scrie poeziile, ramase postume. Plugul blestemat, Fluierul, Unor critici ctc. Apar primele semne ale bolii care avea sa-l rapuna.

1890

- La 22 august, Vasile Alecsandri se stinge din viata la Mircesti. Este inmormantat la 26 august in gradina casei, daruite in 1914 Academiei de catre sotia poetului. Deasupra mormantului a fost ridicat un mausoleu din initiativa Academiei, in 1928. intregul ansamblu a devenit muzeu memorial.

Poeziile poetului




Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani