Cronologie - biografie Grigore Vieru

Poezii Cantece
1935
14 februarie - In satul Pererita de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin, se naste Grigore Vieru in familia de plugari romani a lui Pavel si Eudochia Vieru, nascuta Didic.

1950
Absolveste scoala de 7 clase din satul natal. 1953_ Termina scoala medie nr. 2 din oraselul Lipcani. Ani desculti si flamanzi.

1957
Debuteaza editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii. Alarma, care este apreciata de critica literara drept un inceput de bun augur.

1958
Absolveste Institutul Pedagogic "Ion Creanga din Chisinau, Facultatea Filologie si Istorie. Din cauza lipsurilor materiale este nevoit sa abandoneze periodic cursurile.
Apare a doua culegere de versuri
pentru copii, Muzicute.
Se angajeaza ca redactor la revista pentru copii Scdnfeia Leninista, actualmente Noi.

1959
8 iunie
Se casatoreste cu Raisa, profesoara de romana si latina, nascuta Nacu. Redactor la revista Nistru, actualmente Basarabia, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Redactor la editura Cartea Moldoveneasca.

1960 - 16 iunie Se naste primul copil al familiei Vieru -Teodor.

La editura Cartea Moldoveneasca ii apar doua plachete de versuri pentru copii: Fat-Frumos curcubeul si Buna ziua, fulgilor!

1963
Vad lumina tiparului doua carti pentru copii: Multumim pentru pace (versuri) si Figurasi (versuri, povestiri si cantece).

1964
Revista Nistru publica poemul Legamant,
dedicai poetului nepereche Mihai Eminescu.

1965

Prefatat de Ion Druta, apare volumul Versuri (pentru cititorii de toate varstele), volum pentru care, in anul 1967, i se acorda Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret. 29 iunie Se naste cel de-al doilea fiu, Calin.

1967
La editura Lumina i se tipareste culegerea pentru copii Poezii de seama voastra. Revista Nistru publica poemul Barbatii Moldovei, cu o dedicatie pentru "nationalistul Nicolae Tesiimitanu. intregul tiraj este oprit, dedicatia scoasa.

1968
Se produce o cotitura logica in destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice Numele tau, cu o prefata de Ion Druta. Carteaeste apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. in chiar anul aparitiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana.

Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apar pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.

Tot in acest an apare monografia Mirajul copilariei de M.Cimpoi, dedicata creatiei poetului.

1969
Tipareste Duminica cuvintelor la editura Lumina cu ilustratii de Igor Vieru, o carte muli indragita de prescolari, care a devenit "obligatorie in orice gradinita de copii.

1970
Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai carui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cativa ani pentru aparitia lui, lupta in care s-a angajat si invatatorimea basarabeana, lucrarea fiind considerata nationalista de catre autoritati. Apare volumul selectiv de versuri pentru copii Trei iezi. La numai cateva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, este retras din librarii pentru poemul Curcubeul in care s-a gasit "ascuns Tricolorul Romanesc. La Bucuresti, la revista Arici Pogonici, apare cartea pentru copii Im scoala iepurasilor.

1971
La editura Cartea Moldoveneasca, in colectia Miorita, apare placheta Versuri, cu o prefata de George Meniuc.

1972
Apare culegerea de cantece Soare, soare.

1973
Grigore Vieru trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici.
Participa la intalnirea cu redactorii revistei Secolul XX Dan Haulica, Stefan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo Serban, Tatiana Nicolescu. Viziteaza, la rugamintea sa, manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Dragomirna, Varatec. Se intoarce la Chisinau cu un sac de carti. Mai tarziu poetul face urmatoarea marturisire: "Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul.

1974
Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii face o invitatie oficiala in Romania din partea Uniunii Scriitorilor, careia poetul ii da curs. Viziteaza Transilvania, insotit de poetul Radu Carneci. Apare volumul de versuri lirice Aproape cu ilustratii color de Isai Carmu.
Apare si cartea pentru prescolari Numaratoarea la editura lumina.

1975
La editura Lumina apare cartea pentru cei mici Mama ilustrata de Igor Vieru.

1976
Editura Lumina lanseaza volumul Un verde ne vede pentru care, in anul 1978, i se decemeaza Premiul de Stat al R.S.S.M. in domeniul literaturii.

1977
La invitatia Uniunii Scriitorilor din Romania viziteaza impreuna cu sotia mai multe orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi.

1978
Prin aparitia la editura Junimea din Iasi (director Mircea Radu Iacoban) a volumului Steaua de vineri, cu o binecuvantare de Nichita Stanescu, este rupta gheata tacerii intre scriitorii romani de pe ambele maluri ale Prutului. Apar Clopoteii - o culegere de cantece pentru copii de Iulia Tibulschi pe versuri de Grigore Vieru.

1980
Copiii de la gradinite se bucura de o noua aparitie - abecedarul pentruprescolari Albinuta - ingenios ilustrat de tanarul pictor Uca Sainciuc. Fiindca iubesc - o noua culegere de versuri lirice, bine primita de cititori si de critica literara. Sa cresti mare - culegere de cantece pentru copii.

1981
La editura Albatros din Bucuresti (director Mircea Santimbreanu), in colectia Cele mai frumoase poezii, apare o selectie de Mircea Radu Iacoban din lirica poetului sub numele Izvorul si clipa, cu o prefata de Marin Sorescu si cu un portret de Sabin Balasa. Moare mama poetului, Eudochia. inmormantarea se face cu preot - lucru aproape condamnabil in acele timpuri.

1982
Este lansat filmul muzical pentru copii Maria Mirabela al eminentului regizor Ion PopescuGopo. Autorul muzicii - Eugen Doga, autorul textelor pentru cantece - Grigore Vieru.

1983
La editura Literatura Artistica din Chisinau apare cartea Taina care ma apara.
Primele accente profund sociale in creatia poetului se fac simtite in poemele Un secol grabit, Imn globului pamantesc, Poetul.

1984
Poetul isi aduna cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice in volumul Scrieri alese, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi. Versurile noi pe care poetul le-a inclus in Scrieri alese (Ascultati, mai copii. Floarea soarelui, Despre fericire) au in majoritatea lor un caracter social. De aici incolo, artistul, obligat de conditiile social- politice, devine un poet tribun.

Intr-un interviu el marturiseste: "Eu sunt un poet liric, chiar tragic. Abia astept ca lucrurile sa se reaseze in matca lor, pentru a reveni, la chemarea mea fireasca, la poezia lirica.
Apare un studiu semnat deMihail Dolgan Creatia lui Grigore Vieru in scoala.

1985
Poetul implineste 50de ani. Doreste cu aceasta ocazie sa faca un spectacol literar-muzical la Palatul Octombrie (azi Palatul National). Spectacolul este interzis de autoritati.
Apare la editura Literatura Artistica culegerea de cantece Lumina toamnei si monografia intoarcerea la izvoare de M.Cimpoi. I se confera titlul onorific de maestru emerit al artei.

1987

Poftim de intrati - o alta culegere de cantece pentru copii, realizata de aproape toti compozitorii basarabeni care scriu pentru copii. Pentru prima oara Grigore Vieru se lanseaza si ca autorde melodii pentru copii. La editura Literatura Artistica apare cartea de versuri, creionari, interviuri, note, intitulata Cel care sunt.

1988
In saptamanalul Literatura si Arta se tipareste primul text poetic postbelic cu litere latine semnat de Grigore Vieru.

I se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturiipentru copii: Diploma de Onoare Andersen. In acelasi an vede lumina tiparului cartea de versuri Radacina de foc la Editura Universul din Bucuresti (director Romul Munteanu).
Culegerea Ramule- neamule cu muzica Iuliei Tibulschi pe versuri de Grigore Vieru si volumul de versuri Mama cu desene de N.Danilenco apar la editura Literatura Artistica.

1989
Este ales deputat al poporului din U.R.S.S. Adunand in jurul sau pe cei mai populari interpreti si compozitori de muzica usoara din Basarabia, poetul intreprinde un turneu in Moldova de peste Prut. Artistii sunt primiti cu lacrimi de bucurie in ochi. Iese de sub tipar culegerea de versuri, cantece, aforisme si publicistica Cine crede.

1990
Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Romane.
Poetul bucura pe cei mici cu o noua placheta de versuri Frumoasa-i limba noastra, editura Hyperion.

1991
Membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii. La editura Orient-Occident din Bucurestiapare volumul Hristos nu are nici o vina, cu o prefata de Carolina Ilica si o postfata de Dumitru M. Ion.

1992
Academia Romana il propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. La Electrecord, Bucuresti, apare discul de cantece Rasai, realizat impreuna cu marii disparuti Doina si Ion Aldea-Teodorovici. Casa de discuri din Moscova imprima Cantece de Anatol

Chiriac pe versuri de Grigore Vieru. La Electrecord apare discul Versuri in lectura autorului. I se confera titlul onorific Scriitor 7al poporului din Republica Moldova.

1993
Este ales membru corespondent al Academiei Romane. La editura Porto-Franco, Galati, apare cartea de versuri Curatirea fantanii. (Selectie si aprecieri critice de V Paslaru, postfata de V Craciun).

1994
La editura Scrisul Romanesc din Craiova apare volumul Rugaciune pentru mama, prefatata de Tudor Nedelcea.
Apare Doinatoriu de Tudor Chiriac - o tulburatoarecreatie muzicala, una dintre compozitiile fundamentale ale muzicii basarabene, in care compozitorul reuseste sa ridice doina la nivel de oratoriu. Majoritatea versurilor apartin luiGrigore Vieru. Aprilie Venirea la putere a Partidului Agrarian care renunta la Imnul de Stat Desteapta-te, romane. Este anuntai un concurs pentru un nou imn. Poetul publica in saptamanalul
Literatura si Arta, in cateva numere la rand, urmatoarele: "Dreptatea istorica va blestema poetii si compozitorii care vor indrazni sa ridice mana asupra Imnului National Desteapta-te, romane, cocotandu-se ei in locul stralucirii si necesitatii lui istorice.

1995
Cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani este sarbatorit oficial la Bucuresti, Iasi si la Uniunea Scriitorilor din Chisinau.
In acelasi an, poetul este ales membru al Consiliului de administratie pentru Societatea Romana de Radiodifuziune. Apar doua studii dedicate poetului: Poet pe Golgota Basarabiei, semnat de Stelian Gruia, tiparit la editura Eminescu, si Grigore Vieru, omul si poetul de Fanus Bailesteanu, la editura Iriana, Bucuresti.
Culegeri din lirica si poezia sa pentru copii au aparut de-a lungul anilor in Franta, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia, Armenia, Macedonia, Bulgaria, Bielarus, Tadjikistan, Azerbaidjan, Kargazstan si in alte tari. Vede lumina tiparului o carte bilingva romana-spaniola la editura Minerva, Bucuresti.

1996
Este decorat cu Ordinul Republicii al Republicii Moldova. Laureat al multor publicatii din Romania. In ziua Duminicii Mari (Rusaliile), poetul pune o piatra funerara comuna (pentru mama si pentru el) pe mormantul mamei cu urmatoarele
epitafuri daltuite de sculptorul Tudor Cataraga intr-o piatra. simpla de Cosauti: "Pierzand pe mama, iti ramane Patria, dar nu mai esti copil, iar pentru sine: "Sunt iarba, mai simplu nu pot fi. Sensul epitafului sau poetul l-a explicat in felul urmator rudelor, elevilor si consatenilor adunati in cimitir: ,A fi simplu nu este o treaba usoara. A fi simplu inseamna sa mori cate putin in fiecare zi, in numele celor multi, pana cand te preschimbi in iarba.

Iar mai simplu ca iarba ce poate fi?! Editura Minerva din Bucuresti scoate de sub tipar in una din cele mai prestigioase colectii Biblioteca pentru toti volumul selectiv de versuri, aforisme si confesiuni cu titlul Vad si marturisesc.

1997
Editura Litera lanseaza volumul antologic
Acum si in veac (Colectia Bibliotecascolarului). Se turneaza un film documentar (scenariu Dumitru
Oiarescu, regizor Mircea Chistruga, operator Andrei Calasnicov) despre viata si creatia lui Grigore Vieru.

1999
La aceeasi editura apare Strigat-am catre tine (Colectia Biblioteca de aur). La editura Edit Press din Galati este tiparit volumul de versuri Izbavirea. Tot in acest an apare un CD, Chisinau-Bucuresti, cu zece cantece pentru copii de Gr. Vieru. Muzica: Nicolae Caragia, interpreta: Emy Cibotaras. La Grupul Editorial Litera apare editia a 1l-a a cartii Acum si in veac (Colectia Biblioteca scolarului).

2000
Este decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei Eminescu. 150 de ani de la nastere.
La Grupul Editorial Litera apare editia a IlI-a, revazuta si adaugita, a cartii Acum si in veac (Colectia Biblioteca scolarului).

2001
La editura Litera International si Grupul Editorial Litera apar editia a IV-a, revazuta si adaugita, a cartii Acum si in veac (Colectia Biblioteca scolarului, serie noua) si editia a Ii-a, revazuta si adaugita, a cartii Strigat-am catre tine (Colectia Biblioteca de aur, serie noua).

2002
Din luna decembrie si pana in ianuarie 2003 se afla in America unde are un sir de intalniri cu oamenii din comunitatile romanesti din Los Angeles, New York, San Francisco, Sacramento, Las Vegas. Revenind acasa, va nota urmatoareleimpresii: .America este intr-adevar o tara bogata, libera si puternica. in SUA legea respecta omul, omul respecta legea, iar munca este rasplatita.
Si totusi nicaieri nu-imai bine ca acasa. De dor de casa, am compus printre uriasele blocuri din New York un cantec dedicat Chisinaului. Dar si o piesa muzicalaconsacrata minunatei Californii pe care basarabeanul Anatol Razmerita o canta inspirat romanilor din Los Angeles. in 15 februarie, imediat dupa intoarcerea din America, in sala cu orga din Chisinau are loc un spectacol muzical original intitulat Odihna lacrimii, la baza caruia stau unele melodii compuse de marii clasici ai muzicii universale, Mozart, Beethoven, Ccaikovski, Bach, Schumann, Brams, Mendelson-Bartholdy, Chopin, Enescu, Porumbescu in acelasi spectacol, poetul debuteaza cu melodii pentru melomanii mai varstnici - Pe ostrovul Prutului, Vremea asta nu-i a mea si Chisinaul meu.

2003
Editura Augusta din Timisoara cinsteste poetul cu un volum selectiv alcatuit si prefatat de Adrian Dinu Rachieru, iar la Grupul Editorial Litera apar editia a V-a si a VI-a a cartii Acum si in veac.

2004
In luna ianuarie, impreuna cu preotul Ioan Ciuntu, pleaca din nou la New York, in baza unei invitatii comune, semnate de preotul si poetul dr., profesor Theodor Damian. Ambii oaspeti sunt primiti imparateste.

Stiindu-se ca este rau hartuit acasa, i se sugereaza sa ramana in America. "Daca n-am murit la Chisinau de furia unei masini, aici cu siguranta voi muri de dor - raspunde poetul intr-un interviu. In acelasi an, la editura Litera International, apar in viziunea si alcatuirea poetului volumul intitulat biblic Cat de frumoasa esti - o antologie de poezii romanesti, de la origini si pana in prezent, dedicate mamei, limbii romane si dragostei, precum si un amplu studiu monografic Duminica Mare a lui Grigore Vieru, semnat de reputatul critic Theodor Codreanu in 15 februarie, a doua zi dupa sarbatorirea zilei sale de nastere, compune textul unui imn muzical dedicat lui Stefan cel Mare si Sfant, de la a carui trecere in vesnicie, in iunie 2004, se Implinesc 500 de ani. Cu acest imn poetul finiseaza spectacolul muzical Nu sunt singur la care a trudit aproape 3 ani.

Referate

Poeziile poetului
Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani