Poetul zilei
Sorin Ghergut
(1942 - ?)

8 Poezii

Poezia de azi

Grosimea pamintului
de Nichita Stanescu
De la o vreme pamintul are in jos
osul bunicului meu cel mai frumos
si mai jos de jos el are

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Alexandru Philippide biografie completa

Poezii



Alexandru Philippide
  sul up  
  poetul Alexandru Philippide  
  sul_down  
Nastere: 1 mai 1859, Barlad

Deces: 12 august 1933, Iași

Alexandru Philippide a fost un lingvist și filolog roman. , profesor universitar, considerat intemeietorul școlii lingvistice ieșene.

Fiul cunoscutului lingvist cu acelasi nume s-a nascut in Iasi, la 1 aprilie 1900. Urmeaza scoala primara in orasul natal, de asemenea liceul, in perioada 1910-1918.

Se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi, urmand simultan cursuri la Facultatea de Litere si Filosofic in anul 1919 debuteaza cu poezie la revista "insemnari literare", scoasa de Mihail Sadoveanu si G Toparceanu pentru a suplini absenta cunoscutei reviste "Viata Romaneasca".

De altfel, odata cu reinfiintarea acesteia, va deveni un colaborator statornic al ei.

In anul 1921 isi ia licenta in drept. Pleaca in Germania pentru a-si completa studiile universitare, preocupandu-se de filosofie si economie politica (la Berlin). intre timp, in 1922, poetul debuteaza si editorial cu volumul Aur sterp, publicat la Editura Viata Romaneasca. in perioada 1924-1928 locuieste la Paris si face studii de economie politica, litere si filosofie, neincetand colaborarea in diferite domenii ale culturii la revistele din tara ale timpului: "Umanitatea", "Adevarul literar si artistic", "Gandirea", "Integral", "Contimporanul", "Revista Fundatiilor Regale" si, bineinteles, "Viata Romaneasca".

Reintors in tara in 1928, poetul se stabileste la Bucuresti si este functionar la Ministerul de Externe si la Ministerul Propagandei (pana in 1947).

Este, alaturi de alti poeti marcanti ai vremii, printre primii colaboratori la noul post de radio Bucuresti. in toata aceasta perioada isi face simtita prezenta in peisajul cultural si literar al timpului cu poezie, traduceri, studii de literatura comparata, eseuri, proza literara. Impresionanta sa formatie culturala la nivel european se concretizeaza in studii referentiale privind fenomenul literar al epocii (Puncte cardinale europene, Studii de literatura universala).

Face remarcabile traduceri si stilizari, indeosebi din poezia romantica germana si franceza: Baudelaire, Heine, Holderlin, Novalis, Morike, Rilke. Proza sa se inscrie pe linia fantasticului romantic. Din anul 1955 este ales membru corespondent al Academiei, iar din anul 1963 este membru deplin al acesteia. indelungata si prestigioasa sa activitate literara este incununata prin acordarea, in 1967, a Premiului International "Gottfried von Flerder"; in 1977 este distins cu Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor. Moare in Bucuresti, la 8 februarie 1979.

Romantica, cu nuante expresioniste si evoluand apoi sigur spre clasicism, poezia lui Philippide este totusi unitara. Poetul "monologheaza" intr-un decor despatializat, apropiat sau indepartat, ignobil sau gigantesc, de fapt un decor interior care se naste, ca la toti marii romantici, ca o expresie a starii existentiale. Viziunea expresionista, unica prin experienta a cunoasterii, se altoieste adeseori pe mari teme si mituri, pe care poetul le retranscrie prin filtrul personalitatii sale. Ultimele (din putinele) volume de poezie il apropie pe Philippide, prin asumarea actului cultural universal, de rigoarea clasica, de apolinismul ordonator. Imaginatia si visul se subordoneaza spiritului clasic. Exceptionala forta de sugestie a lirismului sau, capabila sa desfasoare in fata noastra mari spatii cosmice sau imagini ale plictisului cotidian, evocari ale unor lumi de mult trecute sau vaste proiectii in viitor, face din opera sa poetica un teritoriu liric impresionant de vast si unitar totodata. Criticul literar Serban Cioculescu il considera pe buna dreptate "poet de larga respiratie si de vaste viziuni, neintrecut explorator al marelui cosmos si al vietii interioare, fauritor incomparabil de versuri gnomice si de stihuri-ejigie".

Volume de versuri:

Aur sterp, Iasi, Editura Viata Romaneasca, 1922;
Stanci fulgerate, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930;
Visuri in vuietul vremii, Bucuresti, F.P.L.A., 1939;
Monolog in Babilon, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Vis si cautare, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979.

Frontispiciu a aparut in volumul Stanci fulgerate, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930.
Privesti cum zboara norii a aparut in volumul Visuri in vuietul vremii, Bucuresti, F.P.L.A., 1939-
Balada vechii spelunci a aparut in volumul Visuri in vuietul vremii, Bucuresti, F.P.L.A., 1939.
M-atarn de tine, Poezie a aparut in volumul Visuri in vuietul vremii, Bucuresti, F.P.L.A., 1939.
Pe un papirus a aparut in volumul Monolog in Babilon, Bucuresti, E.P.L., 1967.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Alexandru Philippide pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani