Personalitatea lui Lucian Blaga

Poezii Balade Psalmi Cantece Sonete
Ode
In cultura romana, Lucian Blaga reprezinta cea mai mare personalitate creatoare a secolului XX. Opera sa - de poet, filozof, eseist, dramaturg si traducator de poezie - constituie o sinteza personala de mare originalitate, de profunda inspiratie etnica, alimentata de o uimitoare deschidere spre cele mai variate aspecte ale spiritului uman: filozofie si stiinta, istorie si religie, si indeosebi domeniul complex si controversat al artelor.



Lucian Blaga (1895-l961) s-a nascut in satul Lancram (judetul Alba) din centrul Transilvaniei; a studiat la Sibiu si la Brasov si si-a facut studiile teologice la Viena. Dupa o perioada de aproape sapte ani in diplomatie, la Berna si Lisabona, a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a creat special pentru el catedra de Filozofia culturii, domeniul principal al activitatii sale de intelectual. Patru trilogii configureaza gandirea sa filozofica: Trilogia cunoasterii, Trilogia culturii, Trilogia valorilor si Trilogia cosmologica. In sistemul sau metafizic, accentul cade atat pe problema ontologica si cosmologica, cat si pe cautarea gnoseologica.



Viziunea filozofului a fost impartasita de poet, a carui opera lirica demonstreaza influenta expresionismului german. Expresionismul lui Blaga are o coloratura distinct romaneasca: el constituie o investigare a latentelor traditionale autohtone. Opera sa lirica, publicata in volume precum "Poemele luminii", "Pasii profetului", "In marea trecere", "Lauda somnului" manifesta o preocupare pentru morfologia miracolului.







Serban Cioculescu, Un poet de talia lui Blaga n-o sa mai fie in Romania pana ce vei inchide dumneata ochii





Crezul artistic al lui Blaga este motto-ul: "Cateodata, datoria noastra in fata unui adevarat mister nu e sa-l lamurim, ci sa-l adancim asa de mult, incat sa-l prefacem intr-un mister si mai mare." (Pietre pentru templul meU)



Se stinge din viata la 6 mai 1961 si este inmormantat in satul natal, Lancram, unul dintre cei mai mari poeti pe care i-a avut poporul roman si care va dainui vesnic prin operele sale, care dovedesc puterea geniului romanesc.



"Avea in el un farmec ciudat. Intai tacerile lui care erau foarte expresive. Avea, pe urma, niste ochi demonici [.] Isi concentra toata fiinta in privire. S-a scris despre el ca se iubea foarte mult poate si pentru ca era, in fond, un timid, un delicat, un introvertit, totusi, care era foarte iubit, foarte simpatizat."







Nicolae Balota, Lucian Blaga, poet orfic





"Sete de lumina - fuga de lumina, sete de tacere - aspiratie la cuvant, tendinte ambivalente constituie mareele, fluxul si refluxul acestui univers poetic [.] Acest taram este un continent al sensibilitatii, al sufletescului, al spatiului psihic. Blaga e poetul animei in vesnica framantare, intr-un continuu efort de autorevelare si de autodepasire. Desigur, nu intelegem prin anima doar domeniul trairilor subiective ale poetului, ci acela al unor experiente depasind aceasta subiectivitate. Lucian Blaga nu este poetul unor aventuri existentiale, ci ale unor experiente esentiale."



Referate de Lucian Blaga:

Opera lui Blaga - referat


Blaga - poet, dramaturg si filozof


Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - analiza

Referate

Poeziile poetului



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani