Poetul zilei
Sorin Ghergut
(1942 - ?)

8 Poezii

Poezia de azi

Grosimea pamintului
de Nichita Stanescu
De la o vreme pamintul are in jos
osul bunicului meu cel mai frumos
si mai jos de jos el are

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Benjamin Fundoianu biografie completa

Poezii Rondele Cantece



Benjamin Fundoianu
  sul up  
  poetul Benjamin Fundoianu  
  sul_down  
Nastere: 14 noiembrie 1898, Iași

Deces: 2 octombrie 1944, Polonia

B. Fundoianu a fost un critic, eseist, poet și teoretician literar franco-roman de etnie evreiasca.

Fiul lui Isac Wechsler, originar din Herta, judetul Dorohoi, s-a nascut la 14 noiembrie 1898 in Iasi. Mama se trage dintr-o familie cu o cultura aleasa, fratele ei scriind chiar o istorie a evreilor din Romania.

Copilul absolva, in 1913, in particular, Scoala de Baieti nr. 1 "Trei Ierarhi din Iasi, apoi urmeaza cursurile Gimnaziului "Alexandru cel Bun si (din 1914) ale Liceului National din Iasi, avand coleg de clasa pe Al. Philippide. in 1914 debuteaza propriu-zis in literatura cu sonetul original Dorm florile, in revista ieseana "Valuri, semnat B. Fundoianu. De acum va colabora la diverse publicatii cu poezie, proza, talmaciri, foiletoane. in 1918 debuteaza editorial cu placheta Tagaduinta lui Petru, prilej de discutii aprinse in presa vremii. Dupa examenul de bacalaureat (sustinut la Bucuresti) se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi, pa care insa n-o absolva. Realizeaza, in 1922, primul teatru de avangarda din tara noastra, cu un ecou larg in lumea literar-artistica.

Din anul 1923 poetul pleaca in Franta, stabilindu-se la Paris. Dupa o perioada de privatiuni, incepe colaborareape variate planuri culturale: publica in prestigioase reviste de profil din Franta, si, mai tarziu, si in reviste de peste Ocean, continuand sa trimita colaborari la revistele din tara. Activitatea sa se va concretiza in numeroase lucrari, poezie, eseistica, (Martin Heidegger, Rimbaud le Voyou, La Conscience malheureuse), volume de poeme, lucrari de estetica. Experimentul de avangarda teatrala, inceput in tara, va fi continuat si consolidat de Fundoianu in cadrul studiourilor cinematografice "Paramount, unde va fi angajat, din 1929, ca regizor.

Turneaza filme, conferentiaza in Franta sau America Latina, fiind unul dintre ambasadorii fideli ai acestei arte. In 1931 se casatoreste cu avocata Genevieve Tissier, avand ca martor si pe Constantin Brancusi. in 1939, "tinand seama de laborioasa activitate ca poet, eseist, critic, publicist, scenarist, regizor de film, conferentiar, poetul primeste cetatenia franceza "la recomandarea Societatii Scriitorilor Francezi. in timpul razboiului al doilea mondial se inroleaza in armata, cade prizonier, se imbolnaveste, este internat, operat, apoi eliberat. Desi familia lui se afla in afara zonei de ocupatie, vine ades, cu acte false, in Paris, iar in urma unui denunt este arestat, in 1944, de Gestapo. Moare, asasinat prin gazare, in lagarul de la Auschwitz, la 3 octombrie 1944.

Relativ restransa creatie poetica in limba romana pe care Fundoianu ne-a lasat-o a sugerat criticilor literari aprecieri diverse. Privelistile sale s-ar apropia, prin titlu, de spiritul traditionalist, marcant in epoca. Dar acestea nu sunt cu adevarat pasteluri, ci proiectii mentale ale unei lumi care, asa cum poetul insusi marturisea, le opune "ca o protestare intima impotriva peisagiului mecanic, de gloante, de sarma ghimpata, de tancuri. Poetul face, asa cum sublinia criticul literar Laurentiu Ulici, "din evocare un purgatoriu; sufletul iese din el mai linistit. Este apoi, in lirica sa, un amalgam in care se intrevad deopotriva elementele spiritului modern cultivate de avangarda noastra literara, ca si senzatiile abisale, venind dintr-o constiinta a apartenentei la un popor marcat de istorie: disperare si speranta, fatum si constiinta a viitorului. La nivelul textului, lirica sa imbraca tot mai vizibil formele innoitoare ale expresiei artistice.

In timpul vietii autorului a aparut un singur volum de poezii in limba romana, Privelisti, poeme, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930. in 1965, la E.P.L., a parut volumul Poezii, antologie si traducere de Virgil Teodorescu. in 1974, la Cartea Romaneasca, a aparut volumul Privelisti si inedite.

Ruga simpla a aparut in volumul Privelisti, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930. Subdatata 1921.
E ziua cea din urma a aparut in volumul Privelisti, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930.
Alte privelisti - IV a aparut in volumul Privelisti, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1930.

Poeziile selectate sint reproduse din voi. Poezii, E.P.L., 1965.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Benjamin Fundoianu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani