Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Iacobescu
(1893 - 1913)

21 Poezii

Poezia de azi

Olimpia
de Ion Pillat


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataDan Botta biografie completa

PoeziiDan Botta
   
  poetul Dan Botta  
   
Nastere: 26 septembrie 1907, AdjudDeces: 13 ianuarie 1958, București

S-a nascut la 26 septembrie 1907 in Adjud- Putna, unde tatal sau, Theodor Botha, vlastar al unei vechi familii ardelenesti, era medic al cailor ferate in zona Adjud.

Studiaza la Liceul " Unirea " din Focsani, iar ultimele clase de liceu le absolva la "Sf Sava", in Bucuresti. intre anii 1923-1927 urmeaza cursuri universitare, obtinand simultan licenta in litere, specialitatea greaca si latina, si in drept; in acelasi timp absolva si cel de-al treilea institut de invatamant superior, Institutul de Educatie Fizica. in anii studiilor universitare ocupa si un post de cercetator la Oficiul de Studiu al Ministerului de Finante.

Colaboreaza intens la publicatiile vremii, sustinand pagini intregi de cronici literare sau plastice, eseistica literara. in 1931 debuteaza in volum cu placheta de versuri Eulalii, relevand o eufonie aparte incorporata intr-un text adeseori ermetizant. incepand cu vara anului 1932 participa, impreuna cu personalitati marcante ale culturii noastre (Petre Comamescu, Mircea Eliade, Mac Constantinescu s.a.) la simpozioanele organizate de grupul "Criterion". Din 1934 intra, cu atributii importante, in comitetul de redactie al Enciclopediei Romaniei.

Dupa 1944, conul de umbra in care este impins (ca marea majoritate a valorilor intelectuale ale timpului) il indreapta, normal, catre traduceri; incepe de asemenea elaborarea unui studiu filologic de vasta intindere privitor la fondul tracic de cuvinte din limba romana. Studiul, la care a lucrat pana in clipa mortii, vreme de 14 ani, cuprinde aproximativ 1800 de pagini si a ramas in manuscris. in acest timp poetul elaboreaza si sonetele ce vor fi incluse in ciclul Cununa Ariadnei. Omul de vasta formatie culturala, poetul, eseistul, dramaturgul, cronicarul literar paraseste aceasta lume in 13 ianuarie 1958.

Simplificand, am putea spune ca substraturile adanci ale liricii lui Dan Botta sunt fiorul genezei noastre tracice (continuandu-l si completandu-l in acest sens pe Eminescu) si spiritul platonician, adanc si apolinic totodata, al spatiului cultural al antichitatii greco-latine. La acestea se adauga o viziune originala, inalta, rarefiata pana in zona transpunerii ei intr-un text eufonic si ermetizant - apropierea de Ion Barbu s-a facut adeseori. in Eulalii fuzioneaza virtuos, asa cum arata criticul literar Pompiliu Constantinescu, "mitologia exotica, abstractia distinsa si izolatoare, elipsa avara, parantezul incantatoriu al lui Mallarme, intelectualitatea enigmatica si neologismul select () ".

Volume de versuri:

Eulalii, Bucuresti, Editura Luceafarul, 1931;
Scrieri, I-IV, E.P.L., 1968.

Cantilena a aparut in volumul Eulalii, Bucuresti, Editura Luceafarul, 1931. Cununa Ariadnei, - I, XVIII a aparut postum, in seria de Scrieri, voi. I, editie de Dolores Botta, Bucuresti, E.P.L., 1968.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Dan Botta pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani