Aprodul purice

Vezi toate poeziile poetului
S-aprinsese-n lupta Hroit cel tiran. Cand s-abate calul marelui Stefan, Purice-i ofera calul sau indata. Domnul nu ajunge scara ridicata.
— 'Doamne! Movilita ma voi face eu, Ca sa poti sa-ncaleci dupa gatul meu! Zice si se pleaca. Stefan, fara munca, Prin mijlocu-acesta pe fugar s-arunca.
— 'Purice, sarace! De voi castiga, in movila-nalta eu te voi schimba. Omul este mare, nu prin al sau nume, Nastere, avere, ci prin fapte bune; Faptele sunt nobili, nu tarana sa
Ce deopotriva viermii-o vor manca.
Si acum, Movila, aidi a ne lupta! Caci urmasii nostri nu ne-or semana! Multi romani chiar astazi la straini alearga Si prin ei asteapta tara ca sa mearga. Si cum vrei ca viata la ei a afla, Cand tu nu o afli in inima ta!

Cel strain nu-ti face niciodata bine Fara sa castige drepturi peste tine. Nu zic c-o sa piara neamul romanesc; Dar sunt timpi in care popolii slabesc; Cum sunt ani in care pomul ce rodeste Nu da nici o roada, desi infloreste. Popolii se pleaca cand mai-marii lor in descurajare cu inima mor! Cand sunt robi ei insisi l-a lor slabiciune, Cum vor face liber un popor in lume? Popolul acela este ca sfarsit, Este cel din urma: e la robi robit. Caci intotd-auna un popor se face Mare ori nemernic, celor mari cum place. Si sa stii, aproade, ca vor trece ani Pana sa mai vie Dragosi si Stefani!' Zice, pleaca, invinge. Hroit se umila. Purice aprodul s-a facut Movila.

Comentarii

Nume (obligatoriu):Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Aprodul purice pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani