Poetul zilei
Ion Mircea
(1947 - ?)

21 Poezii

Poezia de azi

Erezia intai
de Ioanid Romanescu
Sunt un om tacut, nu apartin nimanui.
Spuneti-mi asta femei ce zilnic va stergeti de zidul casei mele. si tu omule ce cari gaz batrana stafie in carutul tau ca un leagan blestemat ia-ma si pe mine.

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataClejanii

Vezi toate poeziile poetului
Cinci columni de flacari coperite-n fum, Din cinci parti de lume peste tari detun. Turcii si tatarii cad amar pe tara Ca turbate rauri dupa ploi de vara. Sunetele d-arme, tropote de cai, Uruiri de care trec in jos pe plai. Strigate de fala, plangeri de durere, De la cel ce-nvinge, de la cel ce piere, Peste fata tarii repede cobor, Dintr-un munte intr-altul lesina si mor. Unde calca turcii tot s-atrista foarte, Totul ia culoarea de mormant, de moarte. Pe barbati inteapa Junele fecioare Cu-anii lor cei fragezi pierd a lor onoare. Mumele cu corpul coper pruncii lor Si-n aceasta lupta cu durere mor.
Radu cheama capii s-astfel le vorbeste: — 'Mehmet-bei c-ostire tara ne robeste, Dar cat al meu sange nu va putrezi, Fruntea-mi in sclavie nu voi umili.

Lantu-ncinge corpul cand inima cade, Cand nu mai roseste ca sa se degrade! Cel ce poarta jugul e de lanturi demn: Al oricarei crime lantul e un semn. Dar a noastra tara pe viitorime N-are sa roseasca d-a noastra rusine. Cel ce geme-n lanturi, martor Dumnezeu! Nu-i din fiii tarii, nu-i din neamul meu!' Capitanii jura cu solemnitate Viata lor sa deie pentru libertate. Cetele romane se re-mbarbatesc, Cu-arme si tarie pe straini trasnesc. Sangele se varsa C-orice lovitura Naste-un val de sange ce pe sange cura, Albele turbane pica, se desfac Pe pamant, in randuri, musulmanii zac. Sunetul trompetei nu le da miscare. Caii fara frane-i calca sub picioare; Cati se pun sa fuga nu scap de mormant, Fug ca nori de ploaie fulgerati de vant, Stralucitul soare scutura de ceata Pletele-i lungi d-aur, luminoasa-i fata, Cum flacaul tanar scutura usor Parul lui cel galben si raurator.
TUTORA
Catre domnul Petru tanara sa fata intr-o zi purcede trista, dolorata. isi ridica valul cu aur tesut. Ca o aurora chipu-i a parut. Ochii-umbriti de gene raur lacrimi line,
Raura tezauri de gratii divine. Vorba-i ca murmura aurei usori Printre rozioare, delicate flori. Parul ei ce noaptea fata-i imprumuta, in ridente bucle sanul ei saruta.
— 'O, marete doamne, fii ascultator. Au venit cazacii, prad, robesc, omor. Fii cu bunavoie pentru-aceasta tara! Scoala-te si sparge ceata lor barbara!'
— 'Fiica, nu deschide sanu-ti fragior Grijilor ce faram omul pieritor. Inima fecioarei sub dureri s-abate
Ca sfioasa floare prin furtuni turbate. Cel ce-ti dete viata tie ti-a lasat Lumea cu dulci raze, unde necurmat Grijile-ncununa cugetele line Cu florile d-aur viselor senine. Te imbata dulce de ceresti visari Si ne lasa noua negrele vegheri! '
— 'Dar cand omul uita drepturile-i sfinte, Nu-i iertat femeii sa-i aduca-aminte ? '
Zice: ochii pleaca dulci si lacrimati, Domnul ii saruta perii sai curati Si cu dalbe lacrimi: — 'O, preadulce fiie! ii vorbeste domnul; Voia ta sa fie! '
De trei ori din ceruri rumenele zori Au deschis spre lacrimi ochii muritori. Dar a treia data lupta se precurma. Inamicul fuge si moldavii-i urma. Taie si farama pe cazaci cu dor, Prinde in robie pe hatmanul lor.

Comentarii

Nume (obligatoriu):Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Clejanii pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.

Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani