Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Artur Enăşescu
(1888 - 1942)

9 Poezii
3 Sonete
1 Balade

Poezia de azi

Oda a X-A. osmotica
de Alexandru Muşina
In inotatoarea rechinului vom gasi
Bila de cristal a ultimului rege, in spaima copilului
Otravuri venind prin cordoane de sange, in

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataDumitru Iacobescu biografie completa

PoeziiDumitru Iacobescu
  sul up  
  poetul Dumitru Iacobescu  
  sul_down  
Nastere: 1893Deces: 9 octombrie 1913

Sste pseudonimul literar al lui Armand Iacobson, fiul medicului Iosif Iacobson si al Dorotheei Jensen, originara din Austria. S-a nascut la Craiova, in 1893

Urmeaza cursurile scolii primare la Craiova, apoi Seminarul Pedagogic Universitar din Bucuresti, unde familia se stabilise in urma mortii tatalui sau. Originar din Bucuresti, si-a facut studiile liceale la Seminarul Pedagogic Universitar. A scris de timpuriu si a publicat indeosebi in Insula, Noua revista romana si Flacara, poezii de mare rafinament E in poezia lui ceva din gratia si grimasa dureroasa a unui Pierrot osandit E influentat de Samain, Baudelaire si Verlaine din cari a tradus cu virtuozitate.

Scrie versuri de foarte timpuriu.

Debuteaza publicistic in revista "Insula condusa de I. Minulescu, in 1912. Colaboreaza si la alte reviste ale epocii ("Arta, "Noua revista romana, "Flacara, "Ramuri, "Noi pagini literare), dar se imbolnaveste de ftizie si moare in 9 octombrie 1913, inainte de a implini varsta de 20 de ani.

Dupa moartea tatalui sau, familia se stramuta in 1898 la Bucuresti, unde D. Iacobescu urmeaza cursurile Seminarului pedagogic universitar. Vocatie poetica precoce. Scrie versuri de la 14 ani, sub prestigiul evident al simbolistilor francezi (Verlaine, Samain), din care va si traduce. Debutul sau publicistic se produce in revista Insula (1912).
Sub influenta simbolistilor francezi (din care a si tradus), D. Iacobescu ne lasa o poezie in care se reintalnesc multe din motivele simboliste cunoscute: spleenul, blazarea, izolarea, vagabondajul sub alte zodii, exotismul, "hemoragiile solare, efecte sinestezice de certa muzicalitate. Poezia lui a ramas insa doar in acest stadiu al neimplinirii.

O parte din poezia lui, risipita prin periodice, va fi adunata de Perpessicius intr-un volum, cu titlul Quasi, care a aparut in 1930 la Bucuresti, la Editura Cultura Nationala. Prezenta promitatoare in revistele epocii, intrerupta de ftizie, iare-l si rapune in virsta de 20 de ani (9 octombrie 1913).


O cruda boala de piept il rapune la varsta de 20 de ani.

Noapte fantastica a aparut in volumul consemnat mai sus.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Dumitru Iacobescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani