Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Iacobescu
(1893 - 1913)

21 Poezii

Poezia de azi

Olimpia
de Ion Pillat


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataEugen Jebeleanu biografie completa

Poezii BaladeEugen Jebeleanu
   
  poetul Eugen Jebeleanu  
   
Nastere: 24 aprilie 1911, Campina
Deces: 21 august 1991

S-a nascut la 24 aprilie 1911 in Campina. isi petrece copilaria in localitatea natala, apoi, in 1918 se muta la Brasov, la bunica dinspre tata.

Absolva scoala primara in 1922 la Brasov, iar din toamna acestui an incepe studiile secundare la liceul brasovean "Andrei Saguna. Debuteaza inca din anii liceului, in 1927, in revista " Viata literara condusa de I. Valerian.

Colaboreaza apoi (din 1928) la celebra revista argheziana "Bilete de papagal. Acesta este inceputul unui indelung sir de colaborari la foarte multe ziare si reviste. Anul 1928 ii aduce si debutul editorial cu placheta Schituri cu soare. Tot acum scoate la Brasov revista "Pe drumuri noi, in paginile careia colaboreaza deopotriva scriitori de nationalitate germana si maghiara.
Dupa terminarea liceului poetul se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti; desfasoara aceeasi bogata activitate literara si publicistica, face corectura, critica de carte, traduceri, (o pasiune care nu-l va parasi niciodata pe scriitor), numele sau aparand in reviste precum "Tiparnita literara, "Caiete literare, "Contimporanul, "Romania literara, "Azi, "Zodiac, "Reporter, "Abecedar. Din 1932 devine membru al Societatii Scriitorilor Romani, iar in 1934 primeste Premiul Fundatiilor Regale pentru volumul in manuscris Inimi sub sabii - volum care va si aparea la Editura in acelasi an si va fi primit elogios de presa de specialitate.

Publica in ziarele "Adevarul, "Dimineata, "Cuvantul liber, lucreaza un timp la revista "Romania literara condusa de Cezar Petrescu (1939), apoi in cadrul Directiei Presei, pana in anul 1945. Este in continuare prezent in librarii cu poezie si traduceri. in 1955 este ales membru corespondent al Academiei.

Anul 1956 marcheaza evident destinul poetului. Calatoreste in Japonia, cunoscand indeaproape urmarile cataclismului atomic de la Hiroshima. Aceste unice impresii se vor concretiza in poemul Surasul Hiroshimei, publicat in 1958 cu ilustratiile Floricai Jebeleanu-Cordescu. Poemul face o meritata cariera internationala.

In 1967 apare volumul Elegie pentru floarea secerata, omagiu adus tovarasei de viata a carei pierdere il va marca definitiv. in 1971 i se decerneaza, la Catania, Premiul"Etna-Taormina, in 1973 este distins cu Premiul,, Gottfried von Herder al Universitatii din Viena, iar din 1974 devine membru titular al Academiei. Moare la 22 august 1991.
Daca poezia de inceput ramane sub semnul cautarii propriei voci lirice, daca un timp plateste tribut unei mode impuse extra-literar in epoca, adevarata vocatie si-o gaseste Eugen febeleanu incepand cu poemulSurasul Hiroshimei, care ii aduce si consacrarea internationala. El se dovedeste aici, in primul rand, o constiinta poetica, impunand un puternic mesaj liric de esenta umanista. Conditia umana devine filonul central al creatiei sale in aceasta etapa.

Prin volumele urmatoare poetul reuseste re-liricizarea parabolei, dand versului sau "transparenta, sugestia, metafora relevanta, cu sarcini emotionale, repetitia cu rosturi functionale, concizia, interogatia cu ecouri infinite, zborul in fantastic, ancorarea intr-un sentimental transcendentalizant (A urel Martin). Hanibal, creatie remarcabila a autorului, ramane o meditatie profunda asupra vietii si mortii, asupra conditiei umane, a timpului, o carte politica, un mesaj barbatesc adresat, in cunostinta de cauza, umanitatii. in poemele senectutii, din care face parte si Arma secreta (1980), poetul, dupa cum afirma criticul literar Alex. Stefanescu, "ne comunica o invatatura unica, autentificata prin experienta si suferinta. Eugen Jebeleanu ramane o constiinta poetica exemplara.

Volume de versuri:

Schituri cu soare, Brasov, 1929;
Inimi sub sabii, Bucuresti, F.P.L.A., 1934;
Ceea ce nu se uita. Bucuresti, F.P.L.A., 1945;
Poeme de pace si lupta, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1950;
Cantecele padurii tinere, Bucuresti, Editura Tineretului, 1953;
Surasul Hiroshimei, Bucuresti, Editura Tineretului, 1958;
Oratoriul eliberarii, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1959;
Cantece impotriva mortii. Bucuresti, Editura Tineretului, 1963;
Poeme, 1944-1964, Versuri alese, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Elegie pentru floarea secerata, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967;
Hanibal, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Surasul Hiroshimei si alte versuri, Bucuresti, Editura Minerva, 1973
(colectia B.P.T.);
Harfa si minotaurul, Bucuresti, Editura Albatros, 1977 (colectia Lyceum);
Arma secreta, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980;
Poezii, editie selectiva, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.

Surasul Hiroshimei. Corul copiilor ucisi a aparut in volumul amintit, Bucuresti, Editura Tineretului, 1958.
Cosimino a aparut in volumul Cantece impotriva mortii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1963.
Usa a aparut in volumul Elegie pentru o floare secerata, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967.
Privighetorile a aparut in volumul Hanibal, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972.
Hanibal a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Eugen Jebeleanu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani