Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Paul Daian
(1954 - ?)

6 Poezii

Poezia de azi

Ca 2 in 12 de NU-L scot nici 24
de Nicolae Velea
Marin cel scump mergea spre targ cu o traista de tarate si cu una de malai si tocmai inversa preturile maximale, bagand etichetele dintr-o legatura intr-alta, fara ca fostul jandarm Pomara, care mergea in spate pe poteca, cu un curcan subtioara, sa bage de seama. Chiar daca ar fi bagat, nu era mare lucru, Pomara nu mai avea caderea de alta data, da\' orisicat. Cand sa taie spre dealul Cotarlaului.il vazura pe Pop Zabava, lenesul pe sapte sate, alergand cu opriri mari, lungi, dupa doi iepuri. Acestia nu erau prea speriati, nu se omorau nici ei cu fuga, trasesera cu urechea si aflasera ca, daca merg cate doi, nu pot fi prinsi, nici nu c voie. E lege si scrisa si nescrisa. intr-acestea, care nu i-a fost mirarea si a lui Pop si a unuia din iepuri, poate mai reflexiv, mai melancolic, care-i sari in incovoietura bratului si ramase acolo, privindu-l cu blandete si fara spaima!

Citeste Povestire completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataGheorghe Asachi biografie completa

Poezii


Gheorghe Asachi
   
  poetul Gheorghe Asachi  
   
Nastere: 1 martie 1788 in Herta-Bucovina


Deces: Iasi, in 12 noiembrie 1868

S-a nascut la 1 martie 1788 in Herta-Bucovina. Studiaza la Lemberg (unde obtine doctoratul in filosof ie, diploma de inginer si arhitect), la Viena (matematica), se initiaza la Roma in „arte poetice", filologie, arte plastice, teatru. Din aceasta perioada (1808-1812) dateaza si primele versificari ale lui Asachi in limba italiana, o experienta poetica „independenta de evolutia organica a poeziei romanesti". (Mircea Scarlat)

Inceputurile resurectiei culturale in Moldova sunt legate de numele lui Asachi, adevarat „intemeietor" in multe domenii ale vietii spirituale: teatru, invatamant, presa etc. Abordeaza, cu relativ succes in epoca, toate genurile literare. A murit la Iasi, in 12 noiembrie 1868.
Raspandit, dezordonat si neinsistent in poezie, Asachi este totusi un precursor. Adunand cu grija momentele de reala sclipire poetica din vastitatea creatiei sale, vom descoperi in ele germenii geniului poetic eminescian de mai tarziu.

In cadrul Universitații din Liov, in perioada 1796 - 1804, Asachi studiaza, la Facultatea de Filozofie, logica, matematica, istoria naturala, fizica, metafizica și etica. Apoi, in perioada 1802 - 1804, urmeaza și un curs special de arhitectura.

Este un artizan care de asemenea „ocupa un loc important in istoria semnificantului poeziei noastre, introducand si autohtonizand cateva conventii prozodice". (Mircea Scarlat)

Opera lirica ii este cuprinsa in volumele Poezii, Iasi, 1836; Fabule alese, Iasi, 1836; Dochia si Traian dupre zisurile populare a romanilor, cu itinerarul muntelui Pionul, Iasi, 1840; Fabule, Iasi, 1844; Culegere de poezii, voi. I-II, Iasi, 1854; Culegere de poezii, editia a treia, Iasi, I863.
Balada Dochia si Traian a fost publicata in brosura intitulata Dochia si Traian dupre zisurile populare a romanilor, cu itinerarul muntelui Pionul, Iasi, 1840.

Opere

Dafne si Cainele si catelul"
Petru Rareș, 1853
Elena Dragoș, 1863
Turnul Butului, 1863
Nouvelle historique de la Moldo-Roumanie, 1859
Elena Moldovei


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Gheorghe Asachi pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani