Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Mircea Cartarescu
(1956 - ?)

38 Poezii
1 Balade

Poezia de azi

Portret cu cirese la urechi
de Ana Blandiana


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataGherasim Luca biografie completa

PoeziiGherasim Luca
   
  poetul Gherasim Luca  
   
Nastere: 23 aprilie 1913Deces: 9 februarie1994, Paris

S-a nascut in Bucuresti la 23 aprilie 1913. Publica de timpuriu in reviste de avangarda: "Alge" (de care este indeobste legat), "unu", "Muci", "Meridian ", " Viata imediata ".

In 1940, dupa o perioada de sedere la Paris, se intoarce la Bucuresti si pune bazele grupului suprarealist roman, a carui personalitate catalizatoare este, impreuna cu Gellu Naum, Virgil Teodorescu, D. Trost si altii. Este ultima grupare avangardista de amploare din literatura noastra interbelica.

In 1947 se stabileste in Franta si devine scriitor de expresie franceza. Este poet, prozator, eseist. isi pune capat zilelor aruncandu-se in Sena, asemenea prietenului sau Paul Celan, in 10 martie 1994, dupa ce in ultimul sau mesaj, din miezul noptii de 9 februarie, scrie ca a optat sa paraseasca "aceasta lume in care poetii nu~si au locul". Andre Velter, semnatarul necrologului din "Le Monde", ii surprinde destinul de "erou-limita", "o fiinta intr-o extrema tensiune, intotdeauna foarte izolat, intotdeauna polemic cu obisnuintele, conformismele, logicile instalate in capete si in cuvinte".

Poetul ramane unul din cei mai inversunati promotori ai suprarealismului. Improvizatia, onirismul, dicteul automat, denudarea textului, adeseori alambicate, dau nastere, atunci cand incercarile se materializeaza in texte ce pot fi considerate programatice, unor idei fertile. Criticul Marin Mincu remarca: " Gherasim Luca sondeaza procesul poetic in sine, modalitatile prin care se manifesta actul scriiturii, avansand surprinzatoare punti de legatura, foarte apropiate de teoriile semiozei ce apartin ultimelor decenii. Considerarea semnului ca obiect, transformarea teoriei in scriitura pe masura ce aceasta isi auto-descopera mecanismele producerii textului, iata doar doua din anticiparile ce pot fi intalnite in scrierile lui Gherasim Luca".

Volume in limba romana:

Roman de dragoste, Colectia Alge, 1933;
Fata morgana, 1937;
Un lup vazut printr-o lupa, Editura Negarea negatiei, 1945;
Inventatorul iubirii urmat de Parcurg imposibilul si de Moartea moarta, Editura Negarea negatiei, 1945.

Bumerang a aparut in revista "Alge" nr. 3, noiembrie 1930. Uneori obisnuiesc sa stau in fata unui felinar si sa fluier a aparut in revista "Alge", martie 1933.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Gherasim Luca pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani