Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Mircea Ciobanu
(1940 - 1996)

14 Poezii

Poezia de azi

Reminiscente
de Tudor Arghezi
Vin. iata-le, tot de la sine,
Frinturile toate spre mine,
Farime stirbite si-ntregi
De lucruri pe care de-abia le-ntelegi.

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataIoan MĂRGINEAN biografie completa
Ioan MĂRGINEAN
   
  poetul Ioan MĂRGINEAN  
   
A absolvit Institutul teologic de grad universitar Sibiu (1977). Este preot la Catcau, judetul Cluj.Debut literar in revista: Astra dejeana, nr. 5/1996
A colaborat la publicatiile: Mesagerul literar si artistic (Bistrita), Rasunetul (Bistrita), Astra Dej, Gazeta somesana (Dej), Monitorul de Somes (Dej), Observatorul somesan (Dej), Glasul (Huedin), Liceenii (Dej)
Debut literar in volum:: Inevitabila calatorie (poezii), postfata Ion Muresan, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2002
Volume de autor: 2006 - Monolog langa lampa (poezii), postfata Ion Muresan, Ed. Limes, Cluj-Napoca; 2004 - Pasarea din cerul gurii (poezii), prefata Ioan Pintea, Ed. Astra-Dej; 2002 - Inevitabila calatorie (poezii), postfata Ion Muresan, Ed. Ed. Risoprint, Cluj-Napoca.
Coautor: 2002 - Citcau - o comuna europeana (monografie, coautor), Ed. Glasul, Huedin
Este prezent in mai multe antologii si volume colective.

Referinte critice

"Pentru cine cunoaste debutul din 2002 (timid si schiop - "Inevitabila calatorie") si episodul 2 din 2004 (curajos, dar stangaci - "Pasarea din cerul gurii"), actuala versiune lirica a literaturii, pe care I. M. o propune, devine momentul unei neasteptate (dar oportune!) treceri de la poezia lenesa a sentimentalismului religios si erotic mut, la poezia unei angajari dure, grave in real si la poezia unei crize a comunicarii si a deslusirii (.) Retrospectia "civilizata", evitarea delirului amintirii si al meditatiei, tonul usor ironic si imprevizibil, siguranta discursiva, varietatea si sugestivitatea imaginarului poetic - toate sunt cateva dintre tehnicile ce dau valoare poemelor."
Luigi BAMBULEA,
Monolog langa lampa, in Miscarea literara, an VI, nr. 1 (21)/2006

"Cu Monolog langa lampa (Editura Limes, 2006) poezia lui Ioan Marginean a trecut la o pizitiva erezie estetica. Ceea ce, credem noi, semnalizeaza uimitor de rapida trezire la realitatea estetica contemporana (). Ai impresia, iar asta e semn al poetului autentic, ca Ioan Marginean nu cauta cuvantul potrivit, ci cuvantul nepotrivit la locul potrivit. (). Uninominal, se-ntelege, ii dam votul. "
Ion MURESAN,
Vecinatati interioare, in Verso, an II, nr. 12-13, 15 febr.-15 martie 2007

"Ca rod al unei naturi infiorate, etic si estetic, poezia lui Ioan Marginean se reazema pe dilatarea unei circumferinte personale, si atunci cand isi elaboreaza lax poemul din stari elegiace, cu trimitere in sacru si-n mitologie, dar si atunci cand aluneca poemul pe o concentrare ce atinge inteligenta hai-ku-ului. (.) Fascinat de implicatiile ori conotatiile metaforice, poemul pare a fi mereu frust si ludic, disciplinat prozodic si ceremonios prin taina, estetizand prin sintagma granita dintre fiinta-nefiinta, real-ireal."
Victor STEROM,
Ioan Marginean - stari elegiace cu trimitere in sacru si mitologie, in Informatia Prahovei, nr. 3230/26.01.2007,

"Un alt reper sigur este pentru I. Marginean poezia. In fata timpului, scrisul asigura perenitatea unui nume: "aflu ca vesnicia-I scurta/ in orasul care/ atunci cand busola se sparge/ traieste din respiratia unei stele." ("Timpul"). Poezia este un bocet personal la capataiul timpului care il asalteaza pe poet: "La fiece rascruce/ despic poemul/ ca pe un bocet." ("Apus"). I. Marginean isi "inventeaza libertati de destin prin poezie, biruind timpul si trecerea: "stapan peste clipe/ peste noaptea aceasta/ in care muntii se coc."
Ion Radu ZAGREANU,
Monologul insingurarii, in Rasunetul, nr. 4405/30.01.2007, p. 2 si in Agero (Stuttgart), v. www.agero-stuttgart.de

"Il stiu pe Ioan Marginean de-o viata si niciodata nu l-am vazut, ca in aceasta carte, asa de grav. Are un cuvant greu si sufera de-o serie de boli pe care putini si le asuma: armonia lumii (care se strica), risipirile iubirilor (.), durerile fluturilor (obligati sa ia calea retragerii in clepsidra colectiilor) si vesnic noua poveste a fiecarui traitor (moartea, plecarea). (.) Temele si metaforele sunt de-o gravitate indelung rabdatoare, cantecul este slefuit si mestesugit asemeni pietrelor pretioase."
Traian PARVA-SASARMAN,
Monolog langa lampa, in Rasunetul, nr. 4403-4404/27-28.01.2007


"Citindu-i primul volum, mi-am dat seama ca poezia, nici mai mult, nici mai putin, face parte din viata lui. (.) El duce o lupta speciala cu Cuvantul. Din doua puncte de vedere: spiritual si poetic. In jurul unor teme esentiale isi roteste fulgerator si lent, dupa nevoile sentimentului, sabia ascutita a poemului."
Ioan PINTEA,
Cuvant despre poetul Ioan Marginean, in Rasunetul, nr. 3638/26.03.2004


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Ioan MĂRGINEAN pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani