Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Andrei Ciurunga
(1920 - 1889)

2 Poezii

Poezia de azi

Respirari
de Nichita Stanescu


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataIoan Moldovan biografie completa

Poezii


Ioan Moldovan
   
  poetul Ioan Moldovan  
   
Nastere: 1952


Deces: ?

Volume publicate:

Viata fara nume (1980);
Exercitiu de realitate (1983);
Insomnii linga munti (1989);
Arta rabdarii (1994);
Avantajele insomniei (1997, antologie);
Tratat de oboseala (1999).

Desi a debutat in acelasi timp (1980) cu Mircea Cartarescu, Ioan Moldovan se desprinde de la inceput de optzecisti prin indiferenta totala fata de truculenta si rumoarea acestora; chiar daca in aparenta nu e preocupat de scriitura textualista sau nu se arata interesat de procedeele asa-zis inovative, el scrie un discurs postmodern sobru, emancipat de sechelele localiste ale provinciei noastre literare.

De la Viata fara nume (1980) la Tratatul de oboseala (1999), in aproape doua decenii, nu se constata salturi spectaculoase de crestere, cum se obisnuieste sa se spuna in legatura cu "evolutia" unuia sau altuia dintre asa-zisii poeti tineri, discursul sau fiind de la inceput bine pornit in propria-i directie, fara a se alinia unor cautari colective, ramase in general la o cota galagioas-superficiala. Ioan Moldovan, desi bihorean, scrie cu gravitatea lucida a celui care se considera mai degraba continuatorul ultimului Montale decit al lui Radu Stanca sau Doinas. El asimileaza o ereditate mitteleuropeana fata de care se simte cu adevarat responsabil: discursul sau se straduieste sa se integreze intr-un back-ground poetic |Ce exclude marginalizarea si provincialismul. Substanta acestei poeziii nu se indeparteaza de obsesiile domeniului poetic traditional si - ceea ce uimeste - registrul scriiturii nu apeleaza deloc la acele stridente cautate pentru a provoca i mod artificial atentia criticii.


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Ioan Moldovan pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani