Cuvantare (III)

Vezi toate poeziile poetuluiDomnilor,

Fiindca orele sunt destul de inaintate, dati-mi voie sa va fac istoria tarii dela 1866 incoace (ilaritate). Voiu cauta sa fiu cat mai complet; si, se intelege, trebue sa aveti putintica rabdare; orice istorie completa are nevoie de comentarie, de note si de note la note (ilaritate).

Incep.

Constitutia noastra dela 1866 s-a facut ca prin farmec, ca printr-o vraja: o Constitutie intreaga de nu stiu cate capitole, paragrafe, articole, s-a facut foarte iute Englitera si-a facut-o pe a ei nu stiu dupa cate lupte seculare; tara romaneasca si-a facut-o, fara prea multe necazuri - intr-o noapte (mare ilaritate, aplauze). Pe semne ca de aceea Constitutia engleza a iesit asa de proasta: au pierdut prea multa vreme la ea; prea au migalit-o - n-au putut-o nimeri dintr-o data Noi am nimerit-o ! scurt, intr-o noapte si este - cum o vedem (ilaritate, aplauze).

Din doua curente a rezultat atunci aceasta importanta opera: curentul inaintat, aproape jacobin si curentul retrograd, regulamentar. S-a recurs, pentru a nu intarzia marea opera cu prea multe hartuieli, - n-avea vreme de pierdut, - la o formula doftoriceasca Recipe: 50 la suta retrograd; 50 la suta jacobin; amesteca frumos si e gata: avem Constitutia ! (ilaritate aplauze). Din gresala pesemne, spiterii au scapat de partea retrograda 51 la suta, iar de partea jacobina numai 49 la suta (mare ilaritate, aplauze). Jacobinii au protestat si au inceput strasnica lupta, suparati, nu pe spiterii cari gresisera alifia, ci pe Voda, care nu intelegea s-o mai dreaga: lupta inversunata contra Suveranului (aplauze). Si astfel n-a trecut mult timp si Capul Statului s-a gasit, la un moment, intr-o mare nu tocmai primejdie, dar desigur suparare si mahnire Greu, foarte greu moment ! Partidul conservator, in care pe langa retrograzi se gaseau si spirite moderate si patrioti cuminti, aceia cari obtinusera se la retrograzi concesiunile ce se putusera obtinea, au luat cu barbatie situatia in mana, au mangaiat si incurajat pe Suveran, si au condus tara sase ani de zile, incepand sa aplice incet-incet Constitutia. Luptand cu multe piedici atata vreme, au obosit; pe de alta parte imprejurarile politice exterioare reclamau pentru carma Statului nostru un partid cu puteri proaspete.


Conservatorii s-au retras dela putere cedand locul lor partidului liberal, care venea acum amestecat si el cu elemente moderate. Am avut dupa aceea guvernul de doisprezece ani al liberalilor, un guvern cu asa putere si asa avant, incat, ha-ha ! catre sfarsit, sa lesine cu totul partidul conservator (mare ilaritate, aplauze multe).

Doisprezece ani de opozitie, domnilor doisprezece ani ! Un ilustru conservator spunea aceste memorabile cuvinte :ŤCe sa mai facem noi conservatorii daca o parte din noi, si inca tineri, au ajuns Ťopozitiune miluita, iar noi, propriu zisii conservatori, am ramas atatia in club incat nu putem adesea gasi pe al patrulea pentru o partida de preferanta (mare ilaritate, ovatiuni). Au inceput asa dar conservatorii sa se gandeasca serios. Erau intre ei, in fruntea lor, ilustrii raposati Lascar Catargiu si Alexandru Lahovari, cari si-au zis:ŤE poate si vina noastra ca nu ne gandim sa evocam elementele cari trebuesc sa fie in poporul acesta inclinate catre ideea conservatoare. Oare scoalele de cand le avem; oare munca cata se face; agricultura, micile industrii - nu trebuesc sa poseada elemente cari necesar sa fie conservatoare ?

Le-au cautat si le-au gasit; au gasit pe multi; mai ales dintre tineri, si intre acestia au gasit - pe d. Take Ioneascu (ovatiuni furtunoase si prelungite). Scrupulurile de pietate ce le aveau acesti tineri fata de doctrina liberala demodata, din care rezultase viziratul liberal, au fost rupte. Acesti oameni s-au dus la partidul conservator, care era cat p-aci sa-si dea sfarsitul, a inceput a reinvia, ca Lazar, pe care l-a luat Christos si, suflandu-i in fata, l-a pus iar pe picioare (ovatiuni furtunoase). A reinviat partidul conservator si a avut si el pe urma atatia ani de activitate si de glorie, pe care Istoria nu i le va putea tacea, necum tagadui. (Ovatiuni). In aceeasi vreme, aceia la care facea aluziune Lahovari numindu-i opozitie miluita, s-au gandit:ŤBine ; noi ne dam drept conservatori si tocmai acum cand partidul conservator a ajuns iar tare si mare, noi sa stam pe dinafara ? Si, in loc sa intre franc si frumos in sanul partidului, au inceput sa-l mineze, ca sa-l aduca iarasi la impotenta, la pieire, spre a i se oferi ei la urma drept salvatori (ilaritate, ovatiuni). Au inceput sa-i traga clopotele ca de maslu si sa spuna despre Lascar Catargiu, despre acela care odinioara scosese din momentele cele mai grele tara, despre acela care refacuse partidul conservator, ca-i rezerva o inmormantare de clasa intaia (ovatiuni nesfarsite). Cu toata cobirea lor, Lascar Catargiu a guvernat sase ani si a mai guvernat inca si din opozitiune, caci, daca nu guverna el din opozitiune, o chestiune care ar fi putut sgudui tara aceasta, nu s-ar fi putut rezolva cu bine (ovatiuni sgomotoase).

A murit in fine bunul si marele Catargiu - a murit in momentul cand trebuia sa vie la putere

Atunci - ruptura Guvern conservator face fuziune cu partidul conservator dela putere; apoi, pentru mai nimica, iar se rupe fuziunea, si partidul cade dela putere; si iar vine guvernul conservator si iar cu opozitia conservatoare (aplauze multe). In fine, iata rascoalele taranesti, si atunci, aman ! iar unirea conservatorilor, iar fuziune, si de data aceasta, seful vestitei opozitiuni miluite devine seful partidului conservator (aplauze).

Aceasta o dorea de mult: i s-a implinit in fine ! (ilaritate) si i s-a implinit cu asa avant, cu atata dragoste din partea tutulor conservatorilor si mai cu seama din partea sefului nostru, incat parca nu mai putea fi indoiala ca trebue sa mearga toate bine. Eu, modest observator al afacerilor publice, am oftat sceptic: bine ar fi sa mearga; dar nu prea crez c-o sa mearga ! (ovatiuni furtunoase). Pentru Dumnezeu ! n-am trait o viata pe sub pamant, imi cunosc omul:stiu ca daca il asezi frumusel pe scaun, e in stare sa-i rupa singur piciorul, numai de drag sa se vaza iar cazand (mare ilaritate, ovatiuni). Curioasa petrecere ! (ilaritate mare). Astfel gasindu-se intr-un cerc de favoriti, de cativa oameni dintre aceia cari simt o cruda placere a incuraja apucaturile originale, s-a gandit:ŤOare n-ar fi bine sa intoarcem partidul conservator iar la idilica si patriarhala stare de odinioara cand era lesinat ? (mare ilaritate). Cum am face sa-l aducem iar acolo ?(mare ilaritate, ovatiuni futunoase). Lucru foarte usor ! Toate elementele populare, democrate, atrase de pe vremuri de Lascar Catargiu si Alexandru Lahovari, sa le gonim afara din partid si sa ramanem noi enfin seuls ! (mare ilaritate, ovatiuni nesfarsite). Iertati-ma, d-lor, sa va dau pe langa enfin seuls, si o formula romaneasca mai triviala poate, dar desigur mai lirica. Unul pleaca dela hora cu iubita lui si, departandu-se de lumea toata, zice cu dragoste:ŤBine este cate doi, si noi, puica, amandoi (mare ilaritate; ovatiuni furtunoase prelungite). Care va sa zica am scapat de desbateri ! Proiectul tau este votat de mine, proiectul meu este votat de tine, fara vorba, fiindca suntem singurei si fiindca ne iubim (mare ilaritate, ovatiuni furtunoase prelungite).

Domnilor, niste baieti dela tara gasesc, in namolul svantat de vantul primaverii, un obuz de tun cine stie de cand si cum ratacit pe acolo. Incep sa-l scotoceasca la surupul din varf, sa vaza ce o fi inauntru. Un drumet le spune:ŤNu va jucati, mai baieti ! Sa nu fie incarcat, sa izbucneasca sa va ia capul ! Nu izbucneste, ba izbucneste ! si nu se lasa copii de sgandarit pana cand izbucneste obuzul si apoi, vai si chiu ! Din jucaria baietilor intr-o seara la club a izbucnit partidul conservator-democrat, cum nu se asteptau dumnealor (ovatiuni furtunoase prelungite). Domnilor, nimeni nu putea prevedea, sunt sigur, nici seful nostru - chiar el o marturiseste - ce proportiuni are sa ia aceasta imprejurare (ovatiuni).

Cine insa nu-si inchipuia de loc ce are sa se -ntample, sunt baietii cari au sgandarit obuzul: credeau ca au sa gaseasca cofeturi inauntru (mare ilaritate, ovatiuni prelungite).

Faceti-va odata, domnilor, curiozitatea si treceti pe langa o scoala, pe langa un liceu, la ceasul iesirii din clasa, pe langa o Universitate cand ies studentii dela cursuri; sau la parada cand defileaza scolile speciale si micii dorobanti - si intrebati-va:ŤOare aceasta multime de tineret creste ca sa ajunga clientela dreptcredincioasa, gogomani, la clubul clasic din piata Teatrului ? (ovatiuni entuziaste). Elementele acestea tinere, cari, maine poimaine, cu capul si cu mainile, au sa duca aceasta tara, cari ei vor fi aceasta tara, atunci cand multi dintre noi nu vom mai fi - aceste elemente vor putea fi conservatoare in sensul Vanicu ? (ovatiuni entuziaste prelungite). Maica Domnului ! dar se poate un om cu minte gandi la asa ceva ? (ovatiuni).

Din tineretul acesta au sa iasa viitorii agricultori, comercianti, finantiari, industriali; viitori ofiteri superiori, profesori, oameni politici Ei ? au sa se duca aceia la clubul Vanicu, sa faca matanii si sa sarute, ca pe niste icoane sfinte, proiectele tiparite si indiscutabile ? (ovatiuni prelungite). Masele acestea de producatori si de ganditori ai viitorului o sa mai fie oamenii trecutului ? Pamantul o sa se invarteasca, si tara romaneasca o sa stea pe loc ? Din zece in zece ani, rasar generatiuni noua Stiintele cu vremea merg inainte; cu ele, filosofia isi deschide mai adinci orizonturi; stele chiar isi schimba locul si noi sa stam pe loc ? E posibil asta ? (ovatiuni furtunoase, urale).

Cum adica ? avem tot:stiinta, arta, bogatie, intelepciune nu mai avem nevoie sa ne miscam din loc; sa ne oprim prin urmare: sa ne multumim cu clubul Vanicu, ca mai incolo n-avem ce cauta, ca mai departe nu ne trebue sa mergem, ca mai bine decat atat nunse poate ! (ovatiuni entuziaste, prelungite).

Este o vorba, domnilor, care mi se pare ca in Moldova nu se intrebuinteaza; in Muntenia, cind prinde dulceata scoarta, se zice ca s-a zaharisit

Voci: Se zice si la noi.

- Bine; dar nu se zice altceva la d-voastra: cand se cam vestejeste creerul, la noi, in Muntenia tot asa se zice - e zaharisit ! (mare ilaritate, aplauze).

Celebrul Menier facuse multa avere cu ciocolata lui; deodata insa ii aparu in fata un puternic concurent elevetian cu un fabricat mai bun si mai eftin. Batranul sef de ciocolata s-a gandit atunci sa arunce in lume urmatoarea reclama:ŤNu cumparati alta ciocolata decat ciocolata Menier. Dece ? Fiindca este singura ciocolata care imbatranind albeste. Cum am zice, e mai cuminte (mare ilaritate). Ei bine, se poate sa fie la ciocolata buna zahariseala; dar in politica nu-mi prea vine a crede sa fie tot asa de buna (mare ilaritate, ovatiuni nesfarsite ).

Domnilor, dupa ultimele evenimente, dupa clocotirea produsa de imprudenta puerila si de incapatanarea sterila, statistica ne da cifra pozitiva a cate partide avem in tara.

Avem trei.

Unul conservator-reactionar: seful stie ori nu stie ce vrea; partidul nu stie nimic si nici gandeste sa stie ce vrea seful (mare ilaritate, ovatiuni).

Al doilea, partidul liberal: partidul stie ce vrea; seful nu stie deloc ce vrea partidul, si, dupa cum se vede, nici nu-i prea trebue sa stie (mare ilaritate, ovatiuni furtunoase).

In fine, al treilea partid, partidul viitorului, care stie ce vrea el si ce vrea seful, care sef stie si el ce vrea si stie ce vrea si partidul.

Acesta este partidul nostru, partidul conservator-democrat (ovatiuni prelungite, aclamatiuni).

Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Cuvantare (III) pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani