Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ovid Densusianu
(1873 - 1938)

13 Poezii

Poezia de azi

Mahnit peste masura
de Emil Lazarescu
Mi-as asuma oricand si partea si-ntregul
dar acel tanar filosof
evident marcat de ceva anume

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataIn goana

Vezi toate poeziile poetuluiinainte! grabiti mai tare! Am pierdut prea multa vreme! Caravana e departe grabiti pasul si mai iute!
Asa striga conducatorul semintiei ramase-n urma neamurilor ce strataie desertul cu gandul la o tara a fagaduintei. Asa striga semintia intreaga intarziata de talharii pustiului si ramasa inapoi de neamurile ajunse acu atat de departe!
Cu o suprema incordare a energiei, intarziatii indoiesc pasul si cadenta mersului: in precipitarea pasilor mai poate fi scaparea.
Mersul acuma e in goana mare: unii sunt striviti, unii renunta a mai merge, altii istoviti de oboseala cad in fruntea randurilor si altii le ocupa locurile fruntase; batranii trebuiesc luati in spinare si copiii biciuiti pana la sange ca sa nu gandeasca macar la rapaos.
in sfarsit, de departe se arata in zarea binecuvantata, sclipind corturile caravanei care a tabarat la umbra verde.Mai iute, striga cu mainile intinse, intarziatii. inca un avant! Nu cumva odihnita caravana sa-si ridice corturile ca sa plece mai departe, si noi sa gasim iarasi desertul acolo unde zarim acuma stralucita tabara a fratilor nostri!
Iata icoana adevarata a progresului nostru national. Iata icoana activitatii intelectuale, morale si materiale a acestui popor.
Smuls din caravana europeana de catre ingrozitoare imprejurari, mersul lui a fost intarziat cu patru veacuri.

Cand si-a putut urma drumul, unde era caravana? Cu patru sute de ani mai departe; patru veacuri pierdute, cari trebuiesc castigate intr-unui singur.
Si de aci, tin-te goana.
De aci, rezulta aceasta vertiginoasa cursa, aceasta neinchipuita schimbare de fizionomie sociala cu o rapiditate ametitoare, care oboseste pe multi, care striveste pe mai multi, care lasa inapoi pe atatia, ce renunta a mai merge. Barbatii inainte de vreme batrani, tinerii rascopti in floarea varstei si copiii biciuiti si storsi fara mila, nu cumva sa impiedice mersul a carui tinta este o chestiune de viata pentru semintia intreaga, pentru copii din copii.
Atat mai rau pentru acela ce nu poate tine pasul! Vai de acela ce-si pierde randul!
Ai ostenit? Da-te-ntr-o parte sa trecem. Nu mai poti? Cazi? Noi trebuie sa trecem peste tine. Colo se odihneste caravana; pana acolo nu poate fi odihna pentru noi! Ori o ajungem, ori pierim! Si trebuie s-o ajungem!
Astfel, nenorocire aceluia ce nu stie si nu poate urma mersul tutulor. Acel ce pe doua, trei formule ale zilei lui, crede ca se poate rezema un an, ramane inapoi cu zece; acela care crede ca poate hrani spiritul public astazi cu cestiuni ce erau la moda acu sapte ani, a ramas inapoi cu un veac. Progresul e fara indoiala datorit energiei, puterii de viata a poporului intreg. Dar precum fractiunea intarziata a caravanii are nevoie de conducatori si indemnatori, asa poporul are nevoie de partide politice organizate care sa le dirijeze mersul. E o datorie din cale afara de grea si de onorabila datoria aceluia ce se pune in fruntea poporului sau; el trebuie sa-si jertfeasca intreaga energie pentru accelerarea obligata a mersului.
Desigur un guvern si un partid, in definitiv, nici nu pot face si nu pot distruge progresul unui popor; il pot insa ajuta si imbarbata, precum il pot si intarzia si impiedica.
Partidul liberal se poate mandri ca totdeauna a ajutat si imbarbatat inaintarea acestui popor inapoiat, pe cand partidul conservator totdeauna a cautat sa o impiedice si s-o intarzie.
Si astfel partidul nostru fara frica de dezmintire poate promite ca va fi totdeauna gata sa indeplineasca cerintele de fiece moment in mersul catre caravana de care speram ca nu mai suntem azi asa de distantati.


Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia In goana pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani