Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Elena Farago
(1878 - 1954)

20 Poezii

Poezia de azi

Cu morile de vant
de Victor Eftimiu
Cu morile de vant, cu Dulcineea
Luptand, iubit, cumpliut, dar fara ura.
Apoteoza anii mei trecura,

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataNebunul regelui

Vezi toate poeziile poetului
[1895]Toata lumea-i zice "nebunul regelui", noi-i pastram numele. in tinerete a impacat Occidentul Europei si a telegrafiat din Paris lui Costaforu, pe atunci ministru de externe, acest insemnat eveniment, dandu-i sfaturi asupra politicii ce trebuia sa urmeze in Orient. Costaforu, stiind se vede cu cine are a face; i-ar fi raspuns: "'Ti multumesc pentru serviciile ce ai adus Europei in Occident; te rog lasa Orientul pe seama mea".
Si de atunci d. Carp1 a devenit ilustru, atat de ilustru, incat s-a uitat ca d-sa mai nainte facuse o traducere din Shakespeare cu intentiunea de a dovedi ca e si om de litere pe langa diplomat.
intors in tara, d. Carp, sub ministerul Lascar Catargiu, inainte de 1876, a fost ministru de culte si instructiune publica.
Toata lumea a uitat desigur ca d. Carp a ocupat aceasta inalta demnitate, de aceea m-am insarcinat sa o amintesc.La rezbel, independenta, proclamarea regatului si alte acte mari si insemnate pentru tara, d. Carp nu avea cu ce contribui. Decat, acestea odata dobandite, Ion Bratianu, seful guvernului liberal, care a prezidat la toate acestea, devine om providential pentru d. Carp si d. Carp miluit pentru d. Bratianu, dupa zisele d-lui Alexandru Lahovari.
Si iata cum d. Carp a fost numit ministru plenipotentiar la Viena.
La Viena gaseste ca numele-i este prea simplu si se intituleaza cavaler al camerii regale si-si coase cu fir de aur pe haine o cheie mare in fata si alta in spate ca sa serve de explicatie titlului ce-si da.
Dupa o asa bazaconie, negresit s-a intors in tara si a intrat ca miluit in Parlament.
Acum e sufletul guvernului si dezvolta pe socoteala tarii o activitate extraordinara.
A scutit prin simplul jurnal al consiliului de ministri fabrica straina Goetz de taxele la cari era supusa prin anume lege.
A dat voie societatii austriece de vapoare de a infiinta linii telegrafice pe teritoriul romanesc in dispretul Constitutiunii.
A bedmarit averea statului.
A visat pedeapsa cu moartea, majorat, capitanate, si alte nazdravanii si a infiintat jandarmerie si legea maximului, dand cu tifla poporului venit la Camera sa protesteze.
A infiintat sate model, construind in regie casele dese cat plasa tiganului; fluiera vantul prin ele si se vede prin acoperis.
A adus din strainatate fazani si un ungur care sa-i creasca, dar ungurul a mancat fazanii, si-a luat leafa si a fugit.
Acum e ocupat cu legea minelor, a padurilor si altele, toate spre cel mai mare folos al streinilor, a caror cultura si civilizare pretinde ca o are, caci, dupa parerea d-sale, romanul e mojic si prost, cel mult, bun sa sufere destrabalarea "nebunului regelui".
O intreaga viata de devotament si sacrificii pentru interesele tarii, nu e asa?


Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Nebunul regelui pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani