Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Constantin T. Stoika
(1892 - 1922)

12 Poezii

Poezia de azi

Buciumul si fluierul
de Dimitrie Bolintineanu


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataReportaj parlamentar

Vezi toate poeziile poetuluiIeri s-a facut in Camera a doua citire a declaratiei pentru modificarea art. 7 din Constitutie. In urma indelungatelor desbateri ce au avut loc cu ocazia intaiei citiri si in urma votului dat dupa inchiderea acelor desbateri, toata lumea se asteapta, cu drept cuvant, ca minoritatea are sa creaza, ca e de demnitatea ei sa nu mai ia cuvantul pentru o cauza odata pierduta, nefiind mai ales nici o probabilitate ca dispozitiile majoritatii s-ar fi fost schimbat intru ceva. Desbaterile, ce au avut loc la prima citire, sunt inca vii in memoria tutulor; materia discutiunii a fost, precum stim, sleita de oratorii cari au luat cuvantul si pentru si contra opiniei majoritatii, asa ca orice s-ar fi zis la a doua citire, n-ar fi fost decat numai repetirea ziselor dela cea d-intai, desbaterile de acum nu ar fi fost decat un fel de a doua editie, revazuta numai in privinta stilului poate, a desbaterilor trecute, fiind rezultatul votarii asigurat fireste pentru opinia majoritatii.
Cu toate acestea, minoritatea din Camera a staruit a se deschide din nou desbaterea asupra declaratiei constitutionale de revizuire. Erau inscrisi pentru a lua cuvantul mai multi dd. deputati, in numar cam de peste douazeci, prin urmare desbaterea d-a capul asupra declaratiei promitea a fi, desi absolut lipsita de interes, insa foarte curioasa, mai cu seama ca lista oratorilor inscrisi era in cea mai mare parte acoperita de numele onorabililor dd. Furculescu, Misail, Cernatescu, Isvoranu, Burileanu, Margaritescu e tutti quanti. Cel d-intai care a luat cuvantul a fost d. Misail. D-sa avea intentia sa faca o disertatie academica in regula, sa dovedeasca, precum expusese in exordul cuvantarii d-sale, ca Romania a fost inainte mergatoarea civilizatiei omenirii; astfel d-sa a inceput cu descalicatoarea si asezarea romanilor in tarile acestea, a vorbit despre romanism in veacul al 12, in al 13, in al 14 La fiecare veac sala Camerii golindu-se treptat, d. Misail a intrat in al 14-lea numai cu biuroul Adunarii si cu cativa motivisti intransigenti si cu putini din majoritate, cari isi povesteau incet istorii hazlii, isi impartaseau impresiile luate dela Alcazarul-Ionescu, si alte lucruri foarte straine de plimbarea prin veacuri a oratorului; asa ca si biuroul si cei de pe banci pot sa aduca aminte a fi strabatut cu d. Misail veacurile ca prin vis. De unde a inceput oratorul stiau toti, unde s-a oprit nimini nu stie.

In vremea cat a tinut importanta disertatie a d-lui Misail, majoritatea, retrasa in bufet si in salele de fumat, a luat hotararea ca, indata dupa intoarcerea oratorului din preumblarea d-sale ŕ travers les sičcles passes, sa ceara inchiderea discutiei. Asa s-a si facut, si, punandu-se la vot aceasta propunere, s-a admis inchiderea discutiei, rezultatul votului fiind aproape acelasi ca si la inchiderea discutiei dupa intaia citire a declaratiei, desi Camera ramasese de astadata sub impresia minunatei disertatiuni a d-lui Misail.


Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Reportaj parlamentar pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani