Poetul zilei
Lucian Vasiliu
(1954 - ?)

15 Poezii

Poezia de azi

Distanta
de Constantin Abăluta
Ca sa disting literele dintr-o carte
imi trebuie ochelari
ca sa recunosc oamenii pe strada

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Situatiunea europei

Vezi toate poeziile poetuluiSaptamana aceasta in Europa a fost ca toate saptamanile de sapte zile tocmai.

In aceste sapte zile s'au petrecut fapte multe si marunte, - dar numai doua singure evenimente de adevarat calibru european s'au aratat pe orizontul politic, spre a face caracteristica saptamanii: aparitia Claponului in Bucuresti si declararea neutralitatii Spaniei in chestia Orientului.

Lumea politica a primit cu bucurie aratarea acestor doua fenomene, cari sunt de natura a exercita o inraurire neasteptata asupra situatiei actuale.

Toate cabinetele europene au felicitat telegraficeste foarte calduros pe redactorii nostri de nemerita idee politica ce au avut, cand dansii au declarat cu energie si pe fata neutralitatea Spaniei; - precum si toti cititorii Claponului au ramas pe deplin multumiti de intreprinderea literara, plina de talent, a guvernului M. Sale Alfons XII, prin scoaterea la lumina a acestei foite foarte hazlie.


Aceasta numai si numai, pentruca atat noi cat si guvernul spaniol, am avut lealitatea a ne pune mai presus de sistema nenorocita, urmata pana acum in diplomatia europeana.

Ce ne-am zis noi ? Nimic mai mult decat, ca trebue sa avem taria a proclama sus si tare neutralitatea Spaniei. Ce a facut guvernul dela Madrid ? Nimic mai putin decat a scos la lumina o foaie foarte nostima, pe care toti cititorii au judecat-o vrednica a le lua cu cinste cate un ban pe saptamana din buzunar - dovada ca Claponul se vinde ca lipia calda.

Dela o vreme incoace adevarul este, ca s'a urmat in politica Europei o scoala nu prea cinstita. Diplomatia nu mai avea decat un inteles cu totul nenteles: mofturi, nazuri, giumbusuri ba si chiuluri, si tot felul de secaturi nevrednice de fetele imparatesti. Nu este dar de mirat, ca Europa, aderand fara rezerva la noua noastra scoala diplomatica, a aplaudat cu multumire ferma atitudine politica luata de redactia noastra, cum si stilul hazliu si popular al guvernului din Madrid - (si intre noi ramane vorba, speram ca si noi pe viitor, atat guvernul Claponului cat si redactia Spaniei vor fi onorati cu aceeasi incredere, ca si pana acum, de catre inalta nobilime si onor. public bucurestean).

Afara de aceste doua evenimente ale saptamanii, pe care le relataram foarte deslusit cititorilor, avem a inregistra intre faptele, desi de o ordine secundara, totusi importante, aceea ce o stire din izvor sigur ne aduce la cunostinta. Faptul este cu atat mai regretabil, cu cat Claponul insusi fara intentiune i-a fost cauza indirecta.

Guvernul otoman a destituit pe Abdul-Kerim din postul de generalism al armatei dela Dunare, din cauza, ca dupe o denuntare anonima, politia din Rusciuc i-a calcat casa, si in urma unei strasnice perchezitiuni, a descoperit asupra-i numarul 1 al Claponului, pe care-l tinea ascuns intr'unul din mesi. La intrebarile ce i s'au facut a marturisit ca se prenumara si el intre cititorii acestei foite - a carei trecere in tara turceasca este oprita, fiindca aceasta foita se banueste ca ar fi organul oficios al cartierului general rusesc. Intrucat ne priveste, respingem cu indignare insinuarile guvernului din Stambul. Am spus-o si o mai repetim: Claponul este un organ eminamente neutral ! Cel mult el poate fi gazeta oficioasa a starostiei birjarilor muscali din Bucuresti, insa niciodata al cartierului general rusesc.

Aceasta trebue s'o stie foarte bine cabinetul dela Stambul, si daca umbla cu mofturi, ca sa induca in eroare opinia publica europeana asupra personalitatii politice a Claponului - aceasta nu poate veni decat tot dela politica englezeasca. Noi stiam foarte bine, ca nicidecum nu se va putea impaca cu ideile noastre politica egoistica a companiei engleze de tramvai, careia dela un card de vreme birjarii muscali, neutri ca si Claponul, ii fac strasnica concurenta; - tineam insa a nu raspunde decat fiind provocati d'a-dreptul.

Acum ca am limpezit o situatie, care nu se mai putea prelungi, nu mai avem nimic de zis in aceasta privinta.

Am uitat insa a spune, ca mult regretatul Abdul-Kerim a fost inlocuit la comanda basabuzucilor, cu un fin si rubedenie de departe al Sultanului, anume beiul Hagi-Caimac. Sa-i fie de bine, si la mai mari ! Atata paguba !!

Astfel s'a dus si saptamana aceasta, cum bag-seama or sa se mai duca multe, pana cand, dupe un vot secret dat de prooroci cu maioritate absoluta de glasuri, A tot-tiitorul citind mesajul de dizolvare (menit a face senzatie) o sa inchiza catastiful caraghiozilacurilor omenesti. Daca Claponul va aparea si pe atuncea, promitem a da cititorilor atat textul mesajului in extenso cat si darea de seama in rezumat a acestei importante sedinte.

Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Situatiunea europei pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani