Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Matcovschi
(1939 - ?)

174 Poezii

Poezia de azi

Hypnoza
de Daniel Turcea
Odata cu linistea
aerul moale aiurind deasupra si buzele crapate bolborosind obiecte si obiectele inscenand drama ochilor vii odata cu inceputul ospetelor odata cu femeile de aprilie stravezii si cu larma rostogolita apoi deasupra

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataStefan vellescu

Vezi toate poeziile poetuluiTeatrul National a pierdut pe unul dintre cei mai caldurosi amici ai sai, pe Stefan Vellescu.
Artist dramatic de valoare pe vremea lui, s-a retras de pe scena desigur obosit de ingratitudinea zdrobitoarei profesiuni Tinerii artisti de astazi nu-si pot inchipui cu ce aspre jertfe se cumparau, in tineretea bravului lor profesor, aplauzele,
Vellescu s-a retras din teatru pentru a se devota catedrei de declamatie de la Conservatoriu. Dar in acelasi timp s-a apucat si de afaceri.
Om fara noroc si fara destula energie pentru a rezista crudelor jucarii ale soartei! Afacerile i-au mers catva timp binisor; apoi au pornit spre rau si, din rau in mai rau, au pravalit pe bietul artist in ruina.
La grelele necazuri ale afacerilor le-au pus culme nenorocirile de familie: cea din urma si cea mai groaznica a fost pierderea unei fete mari preaiubite.Sarmanul parinte amarat a primit lovitura din urma cu resemnare. Dar sub aerul de supunere la hotararea lui Dumnezeu, numai Dumnezeu stie ce dezastru sufletesc lasase jos in urma-i frumoasa copila, chemata de langa parintii ei la viata de sus!
O palida mangaiere pentru batranete i se dete omului: Stefan Vellescu fu numit subdirector al Teatrului National. Scormonind cenusa patimii intelectuale din tinerete, poate s-ar mai fi incalzit putin bietul suflet inghetat de vantul suferintelor din urma!
Dupa atata inconjur prin valuri si pe tarmuri departate, pe unde atatea s-atatea a patimit, se reintorcea vechiul artist dramatic la casa de care, pe drumuri straine, trebuie de multe ori sa-si fi amintit cu dor adanc - la Teatru!
A! ciudata casa! puternica aproape ca o patrie!
Si, intors acasa, acasa si-a gasit moartea! A murit in mica si iubita patrie. Om bun si bland, multe si multi l-au mahnit in calatoria lui pe acest pamant. intre acestia am fost poate si eu, om rau, ca toti oamenii; rogu-l crestineste, umilit si cait, pe el, care acum e in sanul Domnului, sa ma ierte!Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia Stefan vellescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani