Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Iacobescu
(1893 - 1913)

21 Poezii

Poezia de azi

Olimpia
de Ion Pillat


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataIon Pop biografie completa

PoeziiIon Pop
   
  poetul Ion Pop  
   
Nastere: 1 iulie 1941 in comuna Miresu Mare din MaramuresDeces:

S-a nascut la 1 iulie 1941 in comuna Miresu Mare din Maramures.

Face studiile liceale la Cluj, si tot in aceasta capitala spirituala transilvana urmeaza Facultatea de Limba si Literatura Romana, cu licenta in 1964. Dupa absolvire este retinut la catedra de istoria literaturii romane contemporane.

Catva timp este lector de limba si literatura romana la Paris. A debutat cu poezie in revista "Steaua in 1959, si de numele acestei reviste se leaga la inceput si activitatea sa de critic literar, asumandu-si sarcina de a continua linia estetica a depoetizarii, inaugurata de grupul lui A. E. Baconsky, orientand-o spre o poezie de esente neo-expresioniste, ce va fi cultivata indeosebi de grupul de poeti afirmati in jurul excelentei reviste studentesti "Echinox. Dealtfel, Ion Pop este mai cunoscut in calitate de critic literar, interpret de mare finete analitica a fenomenului poetic- mai ales cel interbelic - si isi leaga organic existenta si activitatea de amintita revista a studentilor clujeni, al carei conducator a fost. Actualmente este decan al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii clujene.

Poezia sa, nu foarte cunoscuta, este nu mai putin valoroasa. Poetul beneficiaza de suportul remarcabil al vastei sale in/formari profesionale, fara ca, prin aceasta, lirica sa sa devina arida si scolastica. Poetul are capacitatea de a-si echilibra meditatia lirica, desi, cum constata criticul literar Al. Cistelecan, el "traieste sub spaima continua ca totul s-a spus, Structural liric, "inima sa a ramas, insa, atasata de orftsm si ea suspina dupa starea paradisiaca a poeticii, iar aceasta nostalgie a plenaritatii devine unul din vectorii de orientare ai intregii creatii (idem). Lirica sa mai noua lasa mult mai mult loc meditatiei, pe care Ion Pop doar o provoaca printr-un joc al intertextualitatii bine stapanit. Fraza poetica, uneori de o ironie fina, delicata, trista si subtila, provoaca interstitii, oferind receptorului - avizat -prilejul meditatiei, al descifrarii. Textul este doar aparent depoetizat, si de aici o sursa a lirismului.

Volume de versuri:

Propuneri pentru o fantana, Bucuresti, E.P.L., 1966;
Biata mea cumintenie, Bucuresti, Editura Tineretului, 1969;
Gramatica tarzie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1977;
Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985;
Amanare generala, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1990.

Jurnal a aparut in volumul Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985. Scaderea a aparut in volumul Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985. Norii a aparut in volumul Amanare generala, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1990.

REFERINTE:

"La maturitate, cind nu i-a mai fost rusine sa fie ceea ce era menit sa fie, adica un poet livresc, un fermecator poet al dansului printre groase infolii. Ion Pop a renuntat la cumintenia reala de pina atunci si a devenit el insusi. Cladindu-si o cetate din cartile sale iubite, o cetate cu creneluri din care bat arme solare, cu punti care se ridica si coboara lin, fosnind ca hirtia, Ion Pop si-a delimitat un teritoriu a! sau. Mare ? Mic ? Se va vedea mai tirziu. Oricum, cine calea in aceste locuri stie cui apartin ele."
FLORIN MUGUR


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Ion Pop pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani