Liviu Ioan Stoiciu biografie completa

Poezii



Liviu Ioan Stoiciu
  sul up  
  poetul Liviu Ioan Stoiciu  
  sul_down  
Nastere: 19 februarie 1950, Dumbrava Rosie, judetul Neamt



Deces:

S-a nascut in comuna Dumbrava Rosie, judetul Neamt, la 19 februarie 1950.

A copilarit la Cantonul 248, situat intre Adjudul Vechi si Adjud, fiind fiu de ceferisti. isi face studiile liceale si, dupa sustinerea examenului de bacalaureat, colinda prin tara practicand diferite meserii.

Liviu Ioan Stoiciu nu este un poet textualist; vreau sa spun ca nu foloseste tehnici sau procese recunoscute ale textualizarii. Metoda sa este mult mai eficienta si se refera la oralitatea discursului: scriitura se poate obtine si prin instrumente ce apartin unei poietici orale.

Este vagonetar in subteran, corector la "Informatia Harghitei, ajutor de ospatar, arhivar, primitor-distribuitor pe o masina de paine, muncitor necalificat pe santier si in transporturi, gestionar la "Frigotehnica si controlor de calitate in industria siderurgica. in 19 75 se retrage la Focsani. Debutase (nesemnificativ) in ziarul "Steagul rosu din Bacau in 1967, in 1974 publicase in "Familia cinci poeme comentate elogios de Stefan Aug. Doinas, in 1977 publica in "Caietul debutantilor al Editurii Albatros, iar in 1980 tipareste prima placheta de versuri,La Fanion. Volumul Poeme aristocrate, aparut la Editura Pontica, a primit Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor pe 1991.

Poetul este incadrat de obicei in categoria textualistilor, poezia lui fiind o operatie de scriere si descriere a textului, urmarita cu incordare de creator. in poezia sa, "semnele vietii au fost resorbite in plasma poeziei. Starea lirica insasi e o subtila confuzie pe care eul poetic o traieste intre trezie si reverie (Radu G. Teposu). Asupra imaginii cotidiene poetul arunca, din ce in ce mai des, plasa metaforei (lucru evident mai ales in volumul ultim), dovedind o receptivitate sporita si singulara a realului. Textual, dupa observatia criticului literar Nicolae Manolescu, poetul reuseste sa realizeze o tensiune intre sintaxa si prozodie, care genereaza efecte stilistice deosebite. Ca si alti colegi ai generatiei sale, este adeptul frazei lungi, vorbite, elaborate sincopat, cu senzatia totalului, cu placerea "spunerii, vesnic intrerupta, rupta, rupta. Legatura emitator-receptor trebuie mereu re/stabilita de cel din urma.

Cand citim un poem de Liviu Ioan Stoiciu, am putea sa-1 consideram chiar pura "biografie". Citez o secventa din La fanion: "DECI: TAMAIE, vin si carne de bouasa / ma prezint: sunt un zeu mare, din cer, coborat, elev / in clasa a treia (acum I in vacanta) la Adjudu Vechi, abur, sa / invat buchia si numerele pe fata / picherului bun dar / sa ma asez (in jurul altarului, de iarba, la / ospat, pe jumatate culcat, sprijinit in / cot. pe o perna, abia imbaiat si / cu corpul uns cu untdelemn) da? ba, fii / atent of, fii natural: eu o / sa frec masa, in coliba, cu izma verde si / o sa pui: masline, coame de toamna (pastrate / in drojdie), cicoare, hrean, cas si oua proaspete, / coaptetu, incaltat in sandale cu aripi si in / mana cu o bagheta (din doi serpi / incolaciti), vei gusta intai, / in pahare de fag, o bautura / dulce, amestecata in vas de argila, din faina, de orz, / si din miere si imi vei da / bunatatile vei servi, mort de foame, din toate si / si ei? inchide ochii, sa / nu te uiti, stai asa poftim: nuci, smochine, prune, / curmale, mere, struguri si fagure! bravo / dupa ce mananci, intelegi, o / sa aprind facliile si o sa te las, cat spal eu vasele, / sa sezi intins, in patul / din piele de oaie, din marchiza pe urma. // Hcrmes! hei! ma sperii: / tata! / (venea, dupa doua luni din detasare, dupa santier, la CFR)/ a-Iei, ma, baiete, ma visai? / (aproband din cap, priveam la ci fix: era tuns / scurt si isi lasase mustata) pe carte, de scoala, / ai mai pus tu mana? a pai tocmai / am venit, bre, de la bucata (de la / sapa, la papusoi): ma-ma!. tresarii, eu, fericit, / vazand ca el imi surade, rosu la fata, cu privirile / in alta parte: ce / ai adus? zi! ghici! si iesind el afara, urs / se intoarse repede: o trotineta! trotineta!, si / deodata, simtii, asa, ca am devenit pe loc un / urias cu sase brate si si ii imbratisam, lui. / picioarele, pana / ii dadeau lacrimile".

Volume de versuri:

La Fanion, Bucuresti, Editura Albatros, 1980;
Inima de raze, 1984; Cand memoria va reveni, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1985;
O lume paralela, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989;
Poeme aristocrate, Constanta, Editura Pontica, 1991.

Precum in cer a aparut in volumul Cand memoria va reveni, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1985.
in amurg de vant a aparut in volumul O lume paralela, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.
Un vestigiu a aparut in volumul O lume paralela, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Liviu Ioan Stoiciu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani