Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Dumitru Iacobescu
(1893 - 1913)

21 Poezii

Poezia de azi

Olimpia
de Ion Pillat


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataMaria OLTEAN biografie completa
Maria OLTEAN
   
  poetul Maria OLTEAN  
   
Maria OLTEAN (n. 19.12.1945, Budesti, BN)
Absolventa a liceului agricol (1963). A muncit ca tehnician in agricultura si laborant, apoi ca inspector de personal la OJT Bistrita-Nasaud, iar in cele din urma a fost secretar la Casa Municipala de Cultura Bistrita.

A debutat editorial in antologia ALPHA '85, Editura Dacia , Cluj, cu un ciclu de poeme.
Colaborari literare: Tribuna din Cluj; Saptamana -Bucuresti; Romania Literara; Orizont; Contemporanul; Luceafarul; Revista Transilvania- Cluj; Dacia literara; Romania libera ; Targovistea si Rasunetul din Bistrita , cu poeme.

Volume publicate: Colina albastra, versuri, Editura Dacia -Cluj ( 1989)
Din fire de papadie, poezii pentru copii, Editura Ion Creanga, Bucuresti (1990) Lacrimile lunii, povesti, Editura Macarie- Targoviste (1996); Zeii strivesc linistea, versuri, editie bilingva ( romano-franceza) Editura Clusium , (1998); Coversatie cu cerul, versuri, Editura Dacia-Cluj, -(2002); Peste marginea lumii, versuri, Editura Limes, Cluj-Napoca, (2005); O scrisoare catre soare, povesti pentru copii, Editura Nico, Tirgu Mures (2006); Tipatul planetei,versuri,Editura Limes,Cluj-Napoca, (2007); Infinitul singuratatii, versuri, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, (2007); Paradoxurile vietii, proza, Editura Casa Cartii de Stiinta,Cluj-Napoca,(2007).

Prezenta in mai multe antologii si dictionare.

Referinte critice:

,,In poezia Mariei Olteanu chiar si aspectele de dezordine cosmica dobandesc o anume delicatete, cateodata icoana pe sticla declanseaza direct in vers printr-o nemijlocita intrepatrundere a procedeelor celor doua arte. Maria Olteanu este o artista ambivalanta din acea speta a domnitelor cuvioase care migaleau la broderii, ori faceau muzica in odaile lor ple de nostalgia zarilor indeparate, de aeruldens al visului."
Gheorghe Grigurcu,
in Viata romaneasca nr.12, ianuarie-februarie 2002.

,, Poezia Mariei Olteanu este foarte dramatica, o poezie scurta de notatie, in esenta cu imagini frapante de noutate.Poeta cauta mereu sa se autodefineasca, sunt aici , in acest volum, acte poetice foarte frumoase, poeziile vibreaza de un sentiment profund de traire apoetica a vietii noastre."
Constantin Cublesan,
in Rasunetul, nr. 3308 din 4 decembrie 2002.

,, Poezia Mariei Olteanu are linistea ei sufleteasca si, mai ales are o coerenta a sa, care adauga acestui univers o traire personala, care face o buna intelegre cu icoanele sale pe sticla. Verusrile nu se presupun cu necesitate ci poezia apare tocmai din aceasta surpriza, din aceasta iluminare care vine pe spatiul unei metafore, sau chiar pe spatiul unei poezii intregi, prin aceste palpairi, iluminari, care ne aduc certitudinea ca ne aflam in fata unei autoare autentice."
Adrian Popescu,
in Rasunetul, nr.3311 din 17 decembrie 2002.

"Poezia Mariei Olteanu produce valori prin ,,tesaturi,, transparente de cuvinte. Interesant este ca durerea si chiar spiritul politic actual intra in aceste ,,paretare,, in vers drept si sugestiv."
Valetin Tascu,
Mesagerul de BN, nr.1868, din 12 decembrie, 2002.

"Versurile Mariei Olteanu au forta si claritatea unui fascicol de laser, care dincolo de evocarea evenimentiala a starilor,, radiografiate,, redau cu mare putere de sugestie ecourile sufletesti asa cum sunt ele receptionate si reflectate de un suflet sensibil. Cu referinta la volumul,, Zeii strivesc linistea".
Ilie Rosianu,
in Rasunetul, 1995.

,,Cartea Mariei Olteanu, Din fire de papadie, construieste cu consecventa si succes mirificul univers al copilariei pe care il umple cu acele candide si incintatoare pesonaje care vietuiesc cu usurinta, atat intr-o lume de vis cat si in una reala."
Olimpiu Nusfelan,
in Dimineta, 1990.
"Am parcurs cartea Mariei Olteanu, O scrisoare catre soare, si am ramas surprins de arta porzatorului , de abilitatea cu care acesta apropie fantasticul de esenta mitica, de fantasticul lumii postmoderne, ca sa incite pe micul ei cititor, sa ii stimuleze imaginatia, sa ii deschida noi porti ale cunoasterii."
Nicolae Baciut,
in Mesagrul, 2006.

"Cartea Mriei Olteanu ,Peste marginea lumii o consider o carte de exceptie in care concentrarea in expresie, gasirea tonalitatii adecvate spiritului si a ambiantei lirice, profunzimea limbajului lirico-ideatic, sunt cateva caracteristici ce individualizeaza textele si le dau o dimensiune propie, personala."
Gavril Moldovan,
Rasunetul , nr.4016 din 14 sept. 2006.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Maria OLTEAN pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani