Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Flore POP
(1952 - ?)

6 Poezii

Poezia de azi

La manastirea capriana
de Grigore Vieru


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataMariana Codruţ biografie completa

Balade PoeziiMariana Codruţ
   
  poetul Mariana Codruţ  
   
Nastere: 1 noiembrie 1956 in Prisacani, IasiDeces:

S-a nascut la 1 noiembrie 1956 in Prisacani, judetul Iasi. A absolvit scoala generala in localitatea natala, apoi liceul si Facultatea de Filologie (sectia romana-franceza) in Iasi, promotia 1981.

Debuteaza in revista "Cronica in 1976, iar editorial in 1982, la editura ieseana Junimea. Dupa absolvirea facultatii este un timp corector, apoi profesor (navetist), secretar literar la Teatrul National, redactor la "Convorbiri literare, redactor (printre fondatori) la "Sud-Est, prima revista romano-basarabeana. Actualmente este redactor la editura Universitatii "Al. Ioan Cuza din Iasi.

S-a manifestat, de-a lungul anilor, si prin proza scurta, recenzii, portrete, interviuri, comentarii politice, traduceri, aparute in reviste precum "Cronica, "Dialog, "Convorbiri literare, "SLAST, "Romania literara, "Viata Romaneasca, "Luceafarul, "Contrapuncts.a. Un roman isi cauta editor.

In contextul generatiei sale, deosebit de bogat in prezenta poetelor (fata de alte momente literare, desigur), Mariana Codrut mai pastreaza, in lirica de inceput, o fragezime a imaginii. Poeta ne dezvaluie, diafan si retinut, un univers propriu, cu o nota de originalitate pe care criticul literar Mircea Iorgulescu o descopera " in poemele in care simplitatea se conjuga cu un dramatism retinut, nu atat poetic figurat, cat substantial prezent in desenul energic al unor peisaje launtrice ()- o lirica prin care eul individual se defineste ca purtator de esente. Note grave, existentiale, ca si triumful crud al realitatii, vin sa completeze coordonatele unei personalitati lirice in continua devenire.

"Bulboana" este chiar tesatura textului "prea fraged" ce se iveste spontan inaintea noastra, natura vie pulsand, o "copca" adanca, sapata in gheata aseptica a discursului, macinand tot cu lacomia sarpelui ce se autodevora; strigatul dramatic ce vrea sa intretina energia biologica se transforma insa tot intr-un ecou textual. Dar o "urma biografica" foarte stearsa, e drept, se poate nota in golurile ramase intre versuri, ca in acest "poem despre dragoste": "am voie / il intreb si-mi ascund fata /cu ochii larg deschisi / in vartej / el se intoarce, / imi desprinde impasibil capul de trup / si scutura / praful adunat in cutele / fine ale fetii / fir cu fir".

Volume de versuri:

Macesul in magazia de lemne, Iasi, Editura Junimea, 1982;
Schita de autoportret, Iasi, Editura Junimea, 1986;
Tabieturile noptii de vara, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.

Poeziile nu pot sa rad si +++ (dragostea epermisa) sunt cuprinse in volumul Existenta acuta, in curs de aparitie la Editura Cartea Romaneasca.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Mariana Codruţ pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani