Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Matei Călinescu biografie completa

Poezii



Matei Călinescu
  sul up  
  poetul Matei Călinescu  
  sul_down  
Nastere: 15 iunie 1934, București



Deces: 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana, SUA

S-a nascut in Bucuresti la 15 iunie 1934.

Face scoala primara alternativ la Bucuresti si Craiova, iar liceul la mai multe institutii de acest gen din Bucuresti. Intre 1952 si 1957 urmeaza Facultatea de Filologie, sectia engleza, a Universitatii din Capitala.

Debuteaza in presa in 1958, in "Gazeta literara". Dupa absolvirea facultatii este un timp corector, apoi redactor la aceasta publicatie, iar intre 1963 si 1972 este redactor la revista " Viata Romaneasca", urmand in paralel si cariera universitara: asistent si apoi lector la catedra de literatura universala si comparata a Universitatii din Bucuresti. in 1968 primeste o bursa UNESCO si face o calatorie de studii in Anglia si Franta. intre timp debutase si editorial cu studiul critic Titanul si Geniul in poezia lui Eminescu, publicase si alte studii, eseuri si cronici literare incununate de distinctii: Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 1971, Premiul Academiei in 1972 pentru lucrarea Conceptul modern de poezie, lucrare care ii confera si titlul de doctor in stiinte filologice. in 1973 obtine o bursa Fulbright in S.U.A., unde se stabileste, devenind profesor asociat, iar din 1979 profesor titular la Universitatea din Bloomington, Indiana.

Dupa stabilirea in S.U.A. publica si poezie in diverse reviste americane, dar se consacra in mod deosebit lucrarilor de critica si teorie literara.

Se afirma prin activitatea sa de poetician, cu lucrari consacrate modernismului sipostmodernismului, in limba engleza. S-a dedicat, in ultimii ani, unor studii de poetica a lecturii; este considerat de specialistii din intreaga lume un foarte valoros comparatist si istoric al culturii. Este redactor consultant la Yearbook of Comparative and General Literature, membru in colegiile redactionale ale unor importante case de editura, coordonator al unor prestigioase colectii de specialitate.

Critic si istoric literar, comparatist, poetician, Matei Calinescu este deopotriva si prozator (in 1969 proza-eseu Viata si opiniile lui Zacharias Lichter este laureata cu Premiul Uniunii Scriitorilor), si poet. in aceasta (nu) ultima ipostaza, unii critici literari i-au considerat poezia ca o prelungire a prozei sale de tip eseistic. Neexcluzand inciziile ludicului de tip gnostic, depistabil mai ales in primul volum al poetului, lirica sa cultiva indeosebi o zona a indicibilului, a unei spaime interioare si a unei asteptari incordate, toate fara raspuns, realizate intr-o maniera expresionista (apropierea de poezia lui Mircea Ciobanu este posibila), si intr-un text modern in care aparenta lipsa a metaforei da unor mijloace simple de sugestie (repetitii obsedante, enumerari) forta ectosemantica.

Volume de versuri:

Semn, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Versuri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970;
Umbre de apa, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972.

Gavota a aparut in volumul Semn, Bucuresti, E.P.L., 1968. Duminica, I a aparut in volumul Semn, Bucuresti, E.P.L., 1968. Plans neplans a aparut in volumul Umbre pe apa, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972.


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Matei Călinescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani