Poetul zilei
Grigore Alexandrescu
(1810 - 1885)

48 Poezii
2 Cantece
37 Fabule

Poezia de azi

Epitaf
de George Bacovia
ŤAici sunt eu
Un solitar,
Ce-a ras amar
Si-a plans mereu.

Cu-al meu aspect

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Miron Costin biografie completa

Poezii



Miron Costin
  sul up  
  poetul Miron Costin  
  sul_down  
Nastere: 30 martie, 1633

Deces: 1691

Miron Costin a fost un cronicar roman din Moldova, unul dintre primii scriitori și istoriografi din literatura romana.

Boierul moldovean care a facut studii la colegiul iezuit de la Bar, in Polonia, a fost unul dintre cei mai interesanti umanisti tirzii pe care i-am avut in secolul al XVII-lea. Opera sa de cronicar, de istoriograf, Letopisetul Tarii Moldovei (1675), ca si De neamul Moldovenilor, este dublata de o gindire umanista, filosofica, vizibila doar fragmentar in poemul Viiata lumii si raspindita pretutindeni in judecarea epocii sale si in conceptia istorica. Ideile sale despre romanitatea si continuitatea poporului nostru s-au intemeiat pe o serioasa cercetare si interpretare a surselor istorice atunci cunoscute si constituie contributia cea mai de seama a lui fvliron Costin la studiul istoriei vechi romanesti.

Opera

. Viața Lumii

- este prima sa opera originala, un poem filozofic pe tema fortuna labilis, scris cam in aceeași perioada cu psalmii lui Dosoftei. In Predoslovia voroava la cititor prezinta scopul lucrarii: de a arata in romanește ce este stihul. Opera pune in circulație mai multe motive: timpul trecator și ireversibil, viața ca vis, amintirea, soarta nedreapta. Unele versuri au avut un ecou considerabil in literatura noastra veche, fiind amintite in aproape toate compunerile lirice ale vremii: "A lumii cint cu jale cumplita viața/ Cu griji și primejdii cum este și ața/ Prea subțire și-n scurta vreme traitoare/ O lume vicleana, o lume-nșelatoare."

Finalul operei este moralizator: daca viața lumii este o iluzie, singura consolare a omului este credința in Dumnezeu.


. Letopisețul Țarii Moldovei de la Aron voda incoace, de unde este parasit de Ureche - vornicul

- continua cronica lui Ureche din 1594 pina in 1661, anul morții lui Ștefanița Lupu. Opera are in ultima parte un caracter memorialistic. Tonul narațiunii este mai puțin senin, pentru ca traiește vremuri grele. Letopisețul s-a pastrat in 56 de copii manuscrise.

N. Manolescu, in Istoria critica a literaturii romane desprinde urmatoarele trasaturi ale operei:

a) caracter mai modern decit al cronicii lui Ureche: explica fenomenele istorice din punct de vedere economic, politic și social;

b) folosirea frecventa a dialogului: opera e plina de conversații fermecatoare și de replici extraordinare. Vasile Lupu, informat despre tradarea unui boier, exclama: "In zadaru aceasta slujba acum; sa-mi hie spus acestea pina era in Iași logofatul."

c) aplecarea spre culisele istoriei: comunica, atunci cind știe, birfele și stratagemele diplomatice, anticipindu-l pe Neculce prin portretele precise. Ștefan Tomșa al II-lea este un domnitor crud care ține pe linga el un calau "pierzator de oameni", credulitatea lui Vasile Lupu apare in antiteza cu ipocrizia sfetnicului sau Gheorghe Ștefan etc;

d) stilistica frazei: fraza este lunga și plina de cadențe, cu verbul la sfirșit, dupa model latin.


. De neamul moldovenilor, din ce țara au ieșit stramoșii lor

- lucrare neterminata, pastrata in 29 de copii manuscrise și publicata pentru prima data de M. Kogalniceanu in 1852, are un caracter savant și o noblețe a ideilor care o va face cartea de capatii a Școlii Ardelene.

Erudit, cunoscator de limbi straine și conștient de rolul culturii in evoluția statelor, Costin a trecut in eternitate lasand posteritații o opera valoroasa atat din perspectiva istorica, documentara, cat și din punct de vedere literar.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Miron Costin pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani