Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Mircea Cartarescu
(1956 - ?)

38 Poezii
1 Balade

Poezia de azi

Portret cu cirese la urechi
de Ana Blandiana


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataPaul Celan biografie completa

PoeziiPaul Celan
   
  poetul Paul Celan  
   
Nastere: 23 noiembrie 1920, CernautiDeces: 20 aprilie 1970

Pe numele sau adevarat Paul Antschel, s-a nascut in Cernauti la 23 noiembrie 1920.

Face studii gimnaziale si liceale, printre altele, la Liceul Ortodox de Baieti si apoi la Liceul "Marele Voievod Mihai" din localitatea natala. intre anii 1938 si 1939 urmeaza medicina la Tours. in timpul razboiului al doilea mondial parintii ii sunt deportati si apoi supusi exterminarii. Viitorul poet de expresie germana este internat un timp intr-un lagar de munca de langa Buzau. Reintors la Cernauti, in toamna anului 1944 se inscrie la sectia de limbi romanice a universitatii din localitate. in toamna anului 1945 vine in Bucuresti, unde lucreaza, mai mult de doi ani, ca redactor la Editura Cartea Rusa.

Este perioada in care poetul beneficiaza de o bogata hrana spirituala, de apropierea de miscarea literara suprarealista, ca si de prietenia unor oameni de litere, precum reputatul poet si critic literar Al. Philippide, poetul de expresie germana Alfred MargulSperber, Petre Solomon, Nina Cassian, Vladimir Colin. Despre aceasta perioada, marele insingurat de mai tarziu va scrie lui Petre Solomon, in septembrie 1962: "Am cunoscut - si am tradus- un anumit numar de mari poeti francezi (asa cum am cunoscut floarea- poetilor germani).

Unii dintre ei mi-au aratat, in cartile trimise si in dedicatiile lor, o prietenie despre care nu voi spune decat aceasta: ca ea s-a vadit a fi indeobste -literara". Dar eu am avut, cu multi ani in urma, niste prieteni poeti: era la Bucuresti, intre anii '45 si '47. Nu o voi uita niciodata."

Dupa o importanta etapa vieneza a existentei sale, Paul Celan se stabileste la Paris. Face studii de filologie si detine, la "Ecole Normale" din capitala Frantei, functia de lector la catedra pentru limba si literatura germana. Devine poet de expresie germana, debutand in 1948 cu placheta Nisipul din urne. Foarte cunoscut si apreciat, mai ales de catre cei apropiati de poezie, laureat al catorva prestigioase premii pentru literatura, Paul Celan isi consuma in singuratate tragismul existentei. Macinat de o incontinenta boala de nervi, se va sinucide aruncandu-se in apele lacome ale Senei, intr-un sfarsit de aprilie 1970. Henri Michauxscria, curand dupa moartea bucovineanului: "Era prea grav in el ceea ce era grav. El insusi n-ar fi ingaduit sa patrunzi acolo. Pentru a te impiedica, avea adeseori un suras care trecuse prin multe naufragii. Ne prefaceam ca avem in primul rand probleme legate de cuvant Tratamentul, venit din scriitura, nu era de ajuns, n-afost de ajuns Si aplecat"

Paul Celan este cunoscut aproape exclusiv ca poet de expresie germana, "un maestru al intunecimii", descinzand parca din Novalis. Putina sa productie poetica in limba romana, dezvaluita publicului cititor abia prin lucrarea lui Petre Solomon (Paul Celan. Dimensiunea romaneasca, Bucuresti, Editura Kriterion, 1987) se grupeaza mai ales in perioada "bucuresteana" a activitatii poetului. Neinsemnata cantitativ dar altfel remarcabila, poezia de expresie romaneasca a Iui Paul Celan dezvaluie afinitati cu spiritul suprarealist al epocii, ca si cu marea poezie interbelica a noastra. ii este caracteristic surasul amanat sau refuzat; apoi putem semnala primele manifestari ale "tragediei limbajului", prevestind formarea acelui stil inconfundabil care l-a impus mai tarziu in planul liricii universale, expresie a "unei nelinisti adanci in care se reflecta viata agitata a omenirii secolului nostru" Phiiippide). Abia ascunsa sub metafora expresionista sau sub imaginea paradoxala suprarealista, marea drama a incomunicarii incepe aici.Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Paul Celan pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani