Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Alecu Donici
(1806 - 1865)

8 Poezii

Poezia de azi

Fecioarele pale
de Mihail Cruceanu
In clarul de luna fantastic convoi
Fecioarele pale cu ochii de vise
Treceau pe aleea cu vestede foi,

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataPaul Vinicius biografie completa

PoeziiPaul Vinicius
  sul up  
  poetul Paul Vinicius  
  sul_down  
Nastere: 1953Deces: ?

Paul Vinicius s-a afirmat ca debutantul nouazecist, in virsta de 45 de ani, l-ar imita pe Mircea Ivanescu prin "spectacolul parodico-livresc al titlurilor" care sunt "texte poetice in sine" (Dan-Silviu Boerescu) si ca "distilarea melancolic-geometrica a emotiei in versuri de un ero(t)ic hieratism, in care ludicul e doar un alibi al unei discretii umorale funciare" (acelasi critic) i s-ar trage de la Virgil Mazilescu. Cele doua modele nu prea se impaca in aceeasi barca, naratia simulata a lui Mircea Ivanescu necoabitind deloc cu sintaxa hermetizanta, tensionata la maximum, a lui Virgil Mazilescu.

Poetul "fratelui sardele" nu stie ca descrierea nuda a actului sexual in sine nu are vreo relevanta in plan poetic; e curios ca Angela Marinescu nu a reusit sa-i transmita acest lucru minimal.

Simtind ca primul sau volum era prea incordat (din ambitia enorma a succesului imediat), Vinicius se destinde de tot in Eclipsa (1999), titlu inspirat ce coincide cronologic cu rarul fenomen astronomic si cu presupusa "eclipsa interioara". Volumul compozit si elegant (cu o coperta si o grafica adecvate apartinind lui Tudor Jebeleanu) cuprinde trei sectiuni (1. Descriere in infrarosu; II. Eclipsa; III. Sudura pe viu) si "Un final imprevizibil (precum autorul) in care personajele/prietenii au ultimul cuvint".

Paul Vinicius este un poet autentic a carui puternica intrare in ringul poetic a inviorat spectatorii nostalgici, cum se poate constata din marturiile lor funambulesti integrate perfect recitalului polifonic, oferit de "fratele sardele" sub influenta malefica a eclipsei.

Volume publicate:

Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate (998);
Eclipsa (1999).


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Paul Vinicius pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani