Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Mircea Cartarescu
(1956 - ?)

38 Poezii
1 Balade

Poezia de azi

Portret cu cirese la urechi
de Ana Blandiana


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataPetru Popescu biografie completa

PoeziiPetru Popescu
   
  poetul Petru Popescu  
   
Nastere: 1 februarie 1944, BucurestiDeces:

S-a nascut la 1 februarie 1944 in Bucuresti.

A absolvit, in 1967, sectia de engleza a Institutului de Limbi Straine din Capitala. Debuteaza cu poezie si eseuri in revista " Viata Romaneasca", iar editorial in 1956, cu placheta de versuri Zeu printre blocuri.

Colaboreaza asiduu la reviste de profil ale vremii: "Viata Romaneasca", "Luceafarul", "Amfiteatru", "Contemporanul" s.a. Dupa absolvirea facultatii lucreaza un timp la Biblioteca Centrala Universitara, apoi ca redactor la revista "Romania literara".

Se consacra prozei (volumul de debut, Prins, primeste Premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1969, care este insa refuzat de autor), publica proze care il impun ca un creator de mare personalitate. Paraseste tara si se stabileste in S. U.A., ajungand un reputat prozator si scenarist de limba engleza. Este deopotriva eseist si traducator.

Poezia lui Petru Popescu, prea putin cunoscuta publicului cititor, se inscrie in linia insurectiei lirice a anilor 1965-1970.

Temele si motivele predilecte ale sale si ale colegilor de generatie sunt tratate cu un plus de indrazneala tematica si stilistica. Cele doua volume de poezii publicate ar sugera o posibila evolutie a sa catre denudarea textului poetic, pornita dintr-o puternica tensiune interioara. Poetul dezvaluie mari disponibilitati in manevrarea procedeelor tipografice: detine arta punerii in pagina. Este, desi fara ecou in lirica vremii - din motive extraliterare -, alaturi de alti colegi de generatie, un explorator, ale carui filoane poetice descoperite se cer reconsiderate. Vazuta acum, din perspectiva, simtim ca poezia sa prevestea postmodernismul.

Volume de versuri:

Zeu printre blocuri, Bucuresti, E.P.L., 1966;
Fire de jazz. Bucuresti, E.P.L., 1969.

Poeziile Viitor si Iarna au aparut in volumul Fire de jazz, Bucuresti, E.P.L., 1969.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Petru Popescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitateCopyright 2023 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani