Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Constantin Nisipeanu
(1907 - 1999)

13 Poezii

Poezia de azi

Ochii tai albastri
de Emil Isac
Ochii tai albastri
Anii cum i-au innegrit.
Clipele dulci au murit.
Miinile tale albe

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataRomulus Guga biografie completa

Poezii


Romulus Guga
   
  poetul Romulus Guga  
   
Nastere: 2 iunie 1939 in Oradea


Deces: 18 octombrie 1983

S-a nascut la 2 iunie 1939 in Oradea. A urmat cursurile liceului „Emanoil Gojdu" din localitate, apoi ale liceului din Dej, pe care le-a incheiat in 1956. Se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj si isi da licenta in 1962. Un timp lucreaza ca metodist la Casa universitarilor din acest oras, apoi devine secretar al Teatrului de Stat din Targu Mures (1967-1971) si redactor sef al revistei „ Vatra ". A debutat ca poet in 1958 in paginile revistei clujene „ Tribuna ", dar este cunoscut in peisajul literar mai mult ca prozator si dramaturg.

A desfasurat o intensa activitate publicistica. A incetat din viata, prematur, la 18 octombrie 1983
In timpul vietii poetul a publicat doar doua plachete de versuri. intr-un text modern construit, Romulus Guga se dovedeste deopotriva un poet angajat in linia liricii ardelene, indeosebi de esente blagiene, prin preluarea marilor teme caracteristice acesteia intr-o nota personala. Se pot stabili si alte filiatii, gratie structurii intelectuale si vastitatii informative a creatorului.

O a doua atitudine lirica personala este data de originalitatea viziunii poetice, care face ca marile teme sa fie regasite la poet in organizari noi.

Poetul si criticul Stefan Aug. Doinas observa ca Romulus Guga realizeaza „ aproape o viziune inversa a unui raport intre entitati", in sensul ca, spre exemplu, eternitatea premerge vietii, „ea este data odata cu intrarea in devenire si pierduta pe masu-ra inaintarii in varsta"; in acelasi sens, statuia ca imagine emblematica a eternitatii „este plasata inaintea consumarii depline a vietii".

Poet reflexiv, dar de o reflexivitate pornita din concretetea imaginilor, a viziunii, Romulus Guga nu a avut timpul sa se exprime plenar in lirica noastra.

Volume de versuri:

Barci parasite, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Totem, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970;
Poezii, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1986.

Un duh straniu umbla prin vazduh a aparut in volumul Totem, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970.
Ochiul negru a aparut postum in volumul Poezii, editie ingrijita de Romulus Vulpescu, cu o prefata de Stefan Aug. Doinas, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1986.


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Romulus Guga pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani