Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ion Vinea
(1895 - 1964)

27 Poezii

Poezia de azi

ROAGA-TE pentru mine
de Stamati Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataSamson Bodnărescu biografie completa

PoeziiSamson Bodnărescu
  sul up  
  poetul Samson Bodnărescu  
  sul_down  
Nastere: 27 iunie 1840, satul Voitinel, județul SuceavaDeces: 3 martie 1902, Pomarla, județul Botoșani

Samson L. Bodnarescu a fost un scriitor și poet roman, membru al societații culturale "Junimea".

Face clasele primare la Vicovul de Jos si Radauti, urmeaza apoi liceul la Cernauti, intre 1867si 1870studiaza in strainatate, la Vtena si Berlin, si isi sustine doctoratul in filosofie la Giessen. Reintors in tara, ocupa, pe rand, postul de bibliotecar la Biblioteca Universitatii iesene, director la "Scoala Normala" de la Trei Ierarhi, profesor de pedagogie si drept constitutional, pentru ca, in cele din urma, sa se retraga ca director la Institutul "Anastasie Basota" din Pomarla-Dorohoi. O boala de nervi ii macina ultimii ani ai vietii, sfarsiti in 1902, martie 3 Este inmormantat la Pomarla.

Afinitatea cu poezia prietenului sau Eminescu este certa, iar influenta acestuia este covarsitoare. Poetul este, in creatia sa de nota minora, un avantat patriot, un elegiac romantic, un meditativ asupra vastelor spatii siderale sau a devenirii cosmice. Didactic, se apropie de epigrama antica greceasca si latina, sau, in curentul epocii si al cenaclului Junimii" caruia ii apartine, cultiva pe Heine. Penduland intre clasicism si romantism, poetul dezvaluie o voce originala in creatiile de deplina maturitate, ramase mult timp in manuscris si aparute postum. in peisajul liric al epocii, Samson Bodnarescu este o prezenta necesara. Activitatea dramatica ii completeaza personalitatea.

Unicul volum antum de poezii a aparut cu titlul
Din scrierile lui, Cernauti, 1884.

Soarele mire a aparut in revista "Convorbiri literare" din 1 octombrie 1886.

Samson Bodnarescu a scris poeme cu caracter filosofic idealist, epigrame, elegii, piesa de teatru in cinci acte "Roman și Viorica sau Voința e puterea vieții" (1864), drama istorica "Ilie Voda" și tragediile "Rienzi", (1868, inspirata din opera cu același titlu a scriitorului englez Edward Bulwer-Lytton) și "Lapușneanu-voda" (1878-1879), de valoare literara minora.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Samson Bodnărescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani