Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Gheorghe Chivu
(1912 - 1986)

1 Poezii

Poezia de azi

Falstaff sau evitarea unui mit
de Nichita Stanescu


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataStefan Roll biografie completa

Poezii


Stefan Roll
   
  poetul Stefan Roll  
   
Nastere: 5 iunie 1903


Deces: Bucuresti, la 13 mai 1974

A semnal si Stephan Roll si Gheorghe Dinu-, s-a nascut in Florina -Macedonia la 5 iunie 1903 (unele surse informative dau ca data a nasterii 4 mai 1904).

Este fiul unui birtas. Aceasta ii va fi intr-un fel si cariera sa, deoarece va tine in Bucuresti o laptarie (Sasa Pana, in cunoscuta proza autobiografica Nascut in '02, o numeste „laptarie-cenaclu), care va aduna adeseori in jurul meselor acoperite cu hartie alba pe marii magicieni ai avangardismului romanesc: Ilarie Voronca, Ion Vinea, Geo Bogza, Sasa Pana, Mihail Cosma (Claude Sernet) si altii.

Stefan Roll si-a legat numele de toate manifestarile avangardei noastre literare, prin colaborari diverse. incepe prin a colabora la „Contimporanul si „Cuvantul liber; in 1924 scoate, impreuna cu Ilarie Voronca, unicul numar al revistei de avangarda „ 75 HP, scris aproape in intregime de catre cei doi, si care, in conceptia acestora, este o publicatie de „picto-poezie, promovand suprarealismul si dadaismul; intre noiembrie 1924 si martie 1925 scoate, impreuna cu Scarlat Callimachi (care era director), „Punct - revista de arta constructivista internationala. intre martie 1925 si iunie 1927 colaboreaza la revista „Integral, in anul urmator la revista „ Urmuz, scoasa de Geo Bogza la Campina, apoi la „ unu , condusa de Sasa Pana. Colaboreaza sporadic la reviste de orientare sociala progresista, cum ar fi „Reporter, „Meridian(din Craiova), „Era nouaa lui N. D. Cocea, „Fapta, „Lumea, revista condusa de George Calinescu. A fost secretar al Uniunii Ziaristilor, functionar in Ministerul invatamantului. Este o prezenta aproape permanenta in presa literara, preocupandu-se, in ultima perioada a activitatii sale, si de traduceri si stilizari din literatura straina. Moare in Bucuresti, la 13 mai 1974.

Poetul este un maestru al imaginii flamboaiante si genuine. Primul sau volum, Poeme in aer liber, este cuceritor prin prospetimea imaginatiei. Ilarie Voronca scria despre volum: „Poetul tamaduieste ranile si amintirile, isi deschide aceste poeme in aer liber pentru gimnastica suedeza a inimii si a visului. Placheta Moartea vie a Eleonorei ilustreaza cel mai bine in poezia romaneasca principiul dicteului suprarealist. Poetul face totul pentru a descleia incheieturile poeziei vetuste, oferin-du-ne apoi un regal de imaginatie proaspata, virginala. Criticul literar Ov.S. Crohmalniceanu ii surprinde originalitatea lirica: „Poezia lui Stephan Roll se impune inainte de orice printr-o fragezime cuceritoare a sensibilitatii; rar intalnim traite atat de acut impresiile cu care lumea asalteaza un suflet; ascianismul frenetic este la Stephan Roll o cale de a ne face perceptibil acest fapt. Metaforele poetului jupoaie realitatea de piele.

Volume de versuri:

Poeme in aer liber, Bucuresti, colectia „Integral, 1929;
Moartea vie a Eleonorei, Bucuresti, Editura unu, 1930;
Manifestatie, Bucuresti, Editura Orizont, 1945;
Ospatul de aur, Bucuresti, E.P.L., 1968.

Roua a aparut in volumul Poeme in aer liber, Bucuresti, colectia „Integral, 1929.
Poema printre regi a aparut in volumul Poeme in aer liber. Bucuresti, colectia „Integral, 1929.


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Stefan Roll pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani