Poetul zilei
Grigore Alexandrescu
(1810 - 1885)

48 Poezii
2 Cantece
37 Fabule

Poezia de azi

Epitaf
de George Bacovia
ŤAici sunt eu
Un solitar,
Ce-a ras amar
Si-a plans mereu.

Cu-al meu aspect

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Stefania Plopeanu biografie completa

Poezii



Stefania Plopeanu
  sul up  
  poetul Stefania Plopeanu  
  sul_down  
Nastere: 27 decembrie 1944, Plopeni, Constanta

Deces:

S-a nascut la 27 decembrie 1944 in satul Plopeni, judetul Constanta.

A absolvit Liceul "Mihai Eminescu din Constanta, Facultatea de Limba si Literatura Romana (1967) din Bucuresti, apoi Facultatea de Limba Franceza.

A debutat cu versuri in revista "Luceafarul, in 1963. Se manifesta deopotriva in critica literara (cu pasiune deosebita pentru lirica lui Nichita Stanescu, careia ii consacra un studiu remarcabil, Nichita Stanescu. intre poesis si poiein, publicat sub numele Stefania Mincu), ca si prin traduceri numeroase si valoroase din literatura, critica si teoria literara italiana. in prezent colaboreaza cu versuri si articole la diferite publicatii, lucreaza ca redactor la Editura Pontica si la revista "Paradigma .
Criticul literar Laurentiu Ulici ii remarca lirica de inceput ca fiind "a unui poet matur, deopotriva in ce priveste puterea trairii lirice si siguranta stilistica a discursului, caruia ii remarca o dictiune "limpede si sobra. Criticul literar Nicolae Manolescu ii subliniaza liricii sale de maturitate "claritatea ideii poetice, cerebralitatea 'barbiana', desenul net, conturat al imaginilor, dar intr-o poezie vorbita, prozaica, zilnica. Lirica Stefaniei Plopeanu, o "poeta pe deplin formata si originala (idem), ne mai sugereaza dorinta defantazare, de eliberare a imaginatiei, dar care este parca mereu amanata de constiinta coercitiva a actului apasator al scrierii savarsite de milenii.

Desi debuteaza editorial cu placheta Cum eu, adevaratul debut al Stefaniei Plopeanu are loc in 1979, cu Vorbindu-va prin semne, prin care poeta se integreaza cautarilor textualiste, aflate inca la inceputuri. in Cum eu discursul genuin este aburit auroral de emotia lirica autentica, dupa cum reiese si din reactia receptiva a lui Al. Paleologu, consemnata pe coperta plachetei: Iata un debut neobisnuit: o poeta al carui nume ne era cu totul necunoscut pana azi si despre care ne e totusi greu sa credem ca ar fi la primele ei incercari. In titlul volumului Vorbindu-va prin semne, aparut in 1979 (adica in pragul debuturilor optzeciste), se poate deslusi in nuce intreaga poetica textualista: pe de o parte, discursul poetic recupereaza pulsiunca vorbirii (pentru castigul in autenticitate) iar, pe de alta, se face referinta expresa la optiunea pentru semn (ca act de-simbolizant programatic). in cronica sa la acest volum, N. Manolescu observa exact propensiunea catre o poezie vorbita, prozaica, zilnica, subliniind astfel procesul de de-solemnizare a registrului stilistic.

Volume de versuri:

Cum eu, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1974;
Vorbindu-va prin semne, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979;
Elegii vorbite, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982;
Scrisoarea femeii urate, Bucuresti, Editura Eminescu, 1984;
Cavalerul din drezina, Constanta, Editura Pontica, 1991.

Efect a aparut in volumul Elegii vorbite, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982.
Proba decisiva a aparut in volumul Cavalerul din drezina, Constanta, Editura Pontica, 1991.

REFERINTE

"O poeta deplin formata si originala, despre care s-a scris prea putin, este Stefania Plopeanu (Vorbindu-va prin semne). Lucrul cel mai interesant la ea este claritatea ideii poetice, cerebralitatea "barbiana, desenul net, conturat al imaginilor, dar intr-o poezie vorbita, prozaica, zilnica. O retorica precisa incearca sa traduca inefabilul starii sau al emotiei in fraze limpezi, intesate de reveniri si paranteze explicative. Multe din poezii au factura unor discursuri lirice in care se vorbeste despre, confesia simuleaza dialogul, multiplicitatea vocilor () Tema poeziilor este adesea poezia insasi, scrierea ei.
NICOLAE MANOLESCU


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Stefania Plopeanu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani