Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Emil Giurgiuca
(1906 - 1992)

3 Poezii

Poezia de azi

Pentru ea
de Grigore Vieru


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataStela Viniţchi Rădulescu biografie completa

Poezii


Stela Viniţchi Rădulescu
Nastere: 12 mai 1936 in Cluj
Deces:

S-a nascut la 12 mai 1936 in Cluj.

Incheie studiile liceale la Brasov (1953), urmeaza apoi Facultatea de Filologie, sectia franceza, din cadrul Universitatii Bucuresti, absolvita in 1958.

Este un timp profesoara de liceu, apoi lector la catedra de limbi straine a Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din Capitala. in anul 1977 obtine doctoratul in filologie la Universitatea din Bucuresti cu o teza despre Eugen Ionescu si Samuel Beckett. Debutul poetic ii este adapostit de revista „Luceafarul". Din 1983 traieste in S. U.A. A lucrat ca lector de limba franceza la Universitatea Loyola din Chicago pana in 1995- in prezent este lector de limba franceza la Universitatea Northwestern din acelasi oras. Scrie deopotriva poezie in limbile romana si engleza.A continuat sa colaboreze la reviste din diaspora precum „Limite", „Dialog", „Argo", „Agora". A publicat de asemenea volume de poezii in limba engleza, a colaborat cu poeme la reviste literare din S.U.A.: „ Voices International", „Pleiades", „New Voices". Un volum de poeme in limba romana, intre clipa si vreme, isi asteapta editorul, Criticul literar Virgil Ierunca subliniaza ca in poezia Stelei Vinitchi Radulescu „e frig si destin"; „dragostea e "rastignita-", erosul e „sub semnul covarsitor al thanatosului", iar „transparenta e vulnerabila". „Rareori o poezie a fost mai tributara vointei de neprihanire" ca aceea a poetei, care„cultiva () o sfiiciune a spusului", afirma criticul literar amintit.

O sintetica si admirabila prezentare a liricii sale o face si poetul Alexandru Lungu, relevandu-i „relatia, reciproca si continua, de domnie/robie dintre cuvant si poeta. Un pact originar, sub lumina caruia se desfasoara ritualuri singulare si nasc ucazuri metafizice. Ritualurile sunt hieratice, fara sa cada vreodata in uscaciune, ucazurile au o rostire majestuoasa, fara a se lasa incorsetate in conventii.

Poeta are curajul de a-si purta umbra propriei singuratati, in pas cu insingurarea regala a cuvintelor, pana in aura unui orizont unde nu numai cerul si pamantul, ci deopotriva viata si moartea se pot contopi intr-o trecere fericita".

Volume de versuri:

Versuri, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Dincolo de alb, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Risipa unei veri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978;
Singuratatea cuvintelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1980.

Fara vorbe timpuri de aur a aparut in volumul Risipa unei veri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978.
Ca o amintire a aparut in volumul Singuratatea cuvintelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1980.


Citeste si:
Poeziile poetuluiBiografia lui Stela Viniţchi Rădulescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.

Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani