Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ion Vinea
(1895 - 1964)

27 Poezii

Poezia de azi

ROAGA-TE pentru mine
de Stamati Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataValeriu Anania biografie completa

PoeziiValeriu Anania
Nastere: 15 ianuarie 1850 Botosani
Deces: 15 iunie 1889 (39 ani) Bucuresti

S-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile din judetul Valcea.

Absolva scoala elementara in comuna natala. incepe studii de teologie la Seminarul Central din Bucuresti (1933-1941), si continua cu studii superioare teologice, intre anii 194l-1948, la Bucuresti, Cluj si Sibiu. De asemenea studiaza -fara a finaliza studiile - medicina si muzica, la Cluj. Debutul poetic este adapostit de revista " Ortodoxia" (1935), cu poezia Pamant si cer. Colaboreaza, de-a lungul timpului, la numeroase reviste: " Vremea", "Dacia rediviva", "Gandirea", .,Convorbiri literare", "Gazeta literara", "Credinta" si "Noi" din Detroit, "Destin" din Madrid, "Tribuna", "Luceafarul", "Steaua".
Ca si alti colegi de condei sau de credinta, a avut de suferit de pe urma convingerilor sale: in 1958 este condamnat la douazeci ie ani de munca silnica, si petrece sase ani (pana in 1964) prin penitenciarele jilava, Pitesti, Aiud. intre 1965 si 1976 este paroh la Detroit.

Se manifesta deopotriva capoet, dramaturg, romancier, memorialist, traducator. in 1982, primeste Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie (volumele Greul pamantului, I-II). in 1992 refuza titlul de membru de onoare decernat de Academia Romana. Actualmente este, in cadrul bisericii ortodoxe romane, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

In sfera literaturii, Valeriu Anania este mai cunoscut ca dramaturg (cu multe si remarcabile realizari in zona dramei mitico-folclorice) sau ca memorialist. Poetul, exprimat in putine volume, dovedeste, intr-un text clasic, o, perfecta stapanire a limbii, careia ii imbraca haine metaforice si parabolice. Exceptionala cunoastere a textelor sfinte permite poetului sa transfere cu usurinta suportul epic in parabola si parabola in gnoza cu vaste ecouri. Aceasta nu indeparteaza, ci augmenteaza filonul si ftorul liric. Criticul literar Aurel Sasu considera ca "poezia lui Valeriu Anania aspira la o stare de puritate interzisa, provocand elegiac divinitatea, familiara si accesibila mai ales ca singuratate pustiitoare". Lirica lui Valeriu Anania se cere mereu (re)citita, ea nefiind supusa Clipei.

Volume de versuri:

Geneze, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1971;
Istorii agrippine, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1976;
Anamneze, Bucuresti, Editura Eminescu, 1984;
Imn Eminescului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1992.

Tagmatul a aparut in volumul Anamneze, Bucuresti, Editura Eminescu, 1984. Masa lui Brancusi a aparut in volumul Anamneze, Bucuresti, Editura Eminescu, 1984.


Citeste si:Poeziile poetuluiBiografia lui Valeriu Anania pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani