Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
George Lesnea
(1902 - 1979)

4 Poezii
1 Cantece

Poezia de azi

VOCI, in zapada
de Daniel Turcea
poate sunt oameni
acolo poate ca ei au ajuns poate ne cheama
prin noapte
de s-ar face iertare zapada ce drumul ni l-a ascuns

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

   
Cautare avansataVasile Cīrlova biografie completa

Poezii


Vasile Cīrlova
   
  poetul Vasile Cīrlova  
   
Nastere: 4 februarie 1809, Buzau


Deces: 18 septembrie 1831, Craiova

Vasile Carlova a fost un poet și ofițer roman, care a scris doar cinci poezii dar a intrat in Istoria literaturii romane a lui George Calinescu și a introdus in literatura romana faimoasa tema a preromantismului european.

Intra in militia nationala. De la el ne-au ramas doar cinci poezii, care il fixeaza insa in literatura ca primul poet roman de sensibilitate moderna. Criticul literar Serban Cioculescu il considera, pe drept cuvant, „un artist in disponibilitate de simturi cat mai felurite", „un virtuos, care a stapanit mai multe instrumente: naiul pastoresc, trambita de fanfara ostaseasca, violoncelul grav, prima vioara si orga profunda".

In cele citeva poezii ramase de la el se descifreaza vibratiile incipiente ale noului tip de sensibilitate romantica, alaturi de folosirea unor motive neoanacreon-tice, ca in Pastorul intristat, sau preromantice, ca in Rumurile Tirgovistei. Accentele patriotice se fac si ele auzite la acest tinar inrolat cu entuziasm in nou formata armata nationala si a carui moarte, prematura, a curmat, pare-se, o adevarata fagaduinta poetica.

In Tara Romineasca poezia avea mai multa nerva si incepuse a se indrepta dupa gustul national; multe bucati de o adevarata poezie se si publicara de Vacaresti, Eliad, Cirlova:
(Mihail Kogalniceanu, Tainele inimei. Biblioteca pentru toti, Editura pentru literatura, Bucuresti. 1964)

Moare la numai 22 de ani, in 18septembrie 1831, rapus, separe, de o boala infectioasa.

Biografie

4 februarie 1809- S-a nascut la Buzau Vasile Carlova, fiu al medelnicerului Ionița Carlova, fost ispravnic de Buzau, descendent al unei familii de boiernași (Carlomanii/Carlovanii) avand intre inaintași pe Luca, episcop de Buzau (trimis in misiuni diplomatice de Mihai Viteazul), mai apoi mitropolit al Ungrovalahiei; dupa mama, se tragea din familia Lacustenilor din Locusteni – Dolj.

1816- Dupa moartea timpurie a parinților, este crescut de o sora a mamei, casatorita cu stolnicul Nicolae Hiotu, la Craiova. Are ca tovaraș de invațatura pe viitorul poet Grigore Alexandrescu; a invațat limba greaca și limba franceza. Dupa incercari de versificare in grecește, la staruința lui Ion Voinescu II va scrie poezii in limba romana.

1827- A debutat cu o traducere dupa Hero și Leandru a lui Musaios și a poemului Zaire a lui Voltaire. A scris ’’Pastorul intristat’’, poezie publicata in „Curierul Romanesc” (la 8 mai 1830) de I.Heliade Radulescu (va fi pusa pe muzica, la 8 mai 1850, de Anton Pann).

1827- A scris ’’Pastorul intristat’’, poezie publicata in „Curierul Romanesc” (la 8 mai 1830) de I.Heliade Radulescu (va fi pusa pe muzica, la 8 mai 1850, de Anton Pann).

1828- Scrie „Ruinurile Targoviștei”, tiparita la 20 martie 1830, in aceeași gazeta, cu o prezentare a lui Heliade Radulescu, care ii menea un stralucit viitor literar: „geniul sau cel poetic fagaduiește mult pentru limba romaneasca, cea atat de frumoasa subt pana lui.”

1828- Scrie poezia „Rugaciune”, publicata postum (1839) de Heliade.

30 mai 1830- Revista ieșeana „Albina romaneasca” reproduce poezia „Ruinurile Targoviștei”. Scrie poezia „Inserarea”, publicata in „Curierul Romanesc”, la 29 iunie.

1830- Ia ființa miliția naționala, nucleu al oștirii romane moderne.

6 iulie 1830- E al treizecișitreilea dintre voluntarii angajați in miliția naționala, unde va servi cu gradul de sublocotenent.

183l- Scrie „Marșul romanilor” sau „Oda oștirei romane cu ocazia inalțarii steagului național”, versuri ce au circulat tiparite pe foi volante (cenzura a facut sa nu poata fi tiparite decat postum, in 1839, in „Curierul Romanesc”).

18 septembrie 183l- Vasile Carlova a murit la Craiova, in urma unei boli infecțioase. A fost ingropat in curtea bisericii Madona Dudu.


Citeste si:

• Cronologie
• Despre carlovaReferate

Poeziile poetuluiBiografia lui Vasile Cīrlova pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.

Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate

Copyright 2020 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani