Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Florin Iaru biografie completa

Poezii



Florin Iaru
  sul up  
  poetul Florin Iaru  
  sul_down  
Nastere: 24 mai 1954, Bucuresti
Deces:

S-a nascut in Bucuresti la 24 mai 1954. A urmat Scoala Generala nr. 175, apoi Liceul "Ion Neculce din Capitala. intre anii 1974-1978 este student la Facultatea de Filologie, sectia romana-franceza, din cadrul Universitatii bucurestene.

A publicat in reviste pentru copii, dar adevaratul debut publicistic il realizeaza cu proza, in revista "Amfiteatru, in anul 1970. Dupa absolvirea facultatii, timp de patru ani (1978-1982), munceste in invatamant, in comuna Bulbucata, judetul Galati.

Se intoarce in Bucuresti si timp de sapte ani (1983-1990) lucreaza ca gestionar in cadrul Editurii Cartea Romaneasca, iar din 1990 in calitate de redactor la aceeasi editura. Timp de un an (199l-1992) este redactor la ziarul "Cotidianul si responsabil de relatiile cu publicul la o intreprindere particulara. De curand a fost investit in functia de director literar al revistei "Academia Catavencu.




Modul de a aborda diferite teme sau motive al lui Iaru se inscrie aparent intr-o poietica a banalului; exista si la el toate acele giumbuslucuri, intorsaturi, inversiuni, devenite stereotipii expresive la foarte multi poeti din promotia ultima (corespunzand unei alte constiinte poetice - am numit-o experimentala), dar acestea sunt tratate altfel, sunt asumate altfel, intr-o ecuatie cu totul personala, precum in poemul Aer cu diamante.
Derutat de transcendere, poetul isi reprima ironia si modifica directia de valorizare a materiei banale cotind treptat catre o echivalare para-metafizica; el vrea sa afirme polemic ca orice fapt (fie oricat de banal) poate sa aspire la transcendere: este insa o transcendere interioara a obiectului in sine care e doar ajutat sa se infatiseze, sa se regaseasca, in aceasta ipostaza.

Poetul, in contextul "Cenaclului de Luni din cadrul Universitatii bucurestene, era, dupa cum ni-l prezinta chiar criticul literar Nicolae Manolescu, "o faptura inchipuita de Modigliani, "intruparea ingenuitatii, in stare a-i masca puternica inteligenta. Reprezentant de frunte al generatiei '80 in lirica noastra, Florin Iaru va porni de la o poetica a refuzului (semn distinct al mai tuturor avangardelor literare), practicand, cum sustinea criticul literar Eugen Simion, o "poetica a derizoriului si intertextualitatea. Pentru creator poezia rezulta dintr-o tesatura de texte in care (citez tot din Eugen Simion) "inventia poetica se bazeaza pe o memorie culturala in care s-au imprimat mai multe randuri de lecturi. inscriindu-se in acest context general al epocii, Florin Iaru se detaseaza prin vioiciunea gandirii si observatiei care trec in inventie lexicala originala, printr-o sfidare a retoricii traditionale, printr-un refuz (aparent) al sentimentului. Poetul coboara cu poezia in strada, ii preia acesteia limbajul frust, dar il filtreaza prin inventia sa de tip umoristic. Jovialitatea, ludicul, umbra Cartii deja scrise, ironia, limbajul preluat din civilizatia actuala, sunt cateva arme predilecte ale poeticii lui Iaru si a confratilor de generatie. "Poezia lor- spune criticul literar Nicolae Manolescu- este un imperiu al cuvintelor, si "poeticii tacerii i se prefera poetica vorbirii. Din aceasta luare in raspar a poeticii traditionale ia nastere, de fapt, o alta, si Florin Iaru este unul din ambasadorii ei.

Volume de poezie:

Cantece de trecut strada, Bucuresti, Editura Albatros, 1981;
Aer cu diamante, volum colectiv in Editura Litera, Bucuresti, 1982;
La cea mai inalta fictiune, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984;
Innebunesc si-mi pare rau, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1990.

- Hai ku mine peste muntele Fudji a aparut in volumul Cantece de trecut strada, Bucuresti, Editura Albatros, 1981.
- Aer cu diamante a aparut in volumul Aer cu diamante, poezii de Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei, Florin laru, Ion Stratan, Bucuresti, Editura Litera, 1982.
- Petrecere cu lautari a aparut in volumul La cea mai inalta fictiune, Editura Cartea Romaneasca, 1984.
- Traiasca ritmul a aparut in volumul innebunesc si-mi pare rau, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1990.

REFERINTE

"Ceea ce atrage numaidecit atentia in Cintecele de trecut strada ale lui Florin Iaru este spiritul lor tineresc, alert, inventiv. Dar exista si o fata ascunsa a liricii poetului, nostalgica, melancolica si citeodata sfisiata.
NICOLAE MANOLESCU

Aprecieri critice

"Zona exclusiva de prospectie lirica e, pentru autorul Cantecelor, orasul. Fara solemnitatea prozaica din poemele lui Cari Sandburg, aureolat totusi de o maretie a frivolitatii, urbea lui Florin laru pare un hibrid cu indoita infatisare, de fiinta tentaculara si de monstru incremenit. E mai degraba un antropolis, () care, sub gesticulatia histrionica si pitoresca, induce sentimentul hartuielii, al reificarii. Interesante sub toate aspectele, astfel de poeme atarna mereu de firul subtire al ironiei, caci, sub sarma fragila a jongleriei, se casca abisul gesticulatiei, al facondei."
(Radu C. Jeposu - Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Editura Eminescu, Bucuresti, 1993)


Citeste si:



Referate

Poeziile poetului



Biografia lui Florin Iaru pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani