Poezii de Adrian Maniu
Adrian Maniu
Nastere: 6 februarie 1891, București
Deces: 20 aprilie 1968, București

Adrian Maniu a fost un scriitor roman, poet tradiționalist al epocii interbelice. A fost fratele pictoriței, Rodica Maniu și cumnatul pictorului Samuel Mutzner.

S-a nascut in Bucuresti la 6 februarie 1891- Se trage, deopotriva pe linie paterna si materna, din familii cu bogate traditii in existenta noastra nationala. isi petrece copilaria mai ales la mosia Soparlita de pe malurile Oltetului, fapt cu rezonante normale in viitoarea configuratie lirica a creatorului. isi incepe primele clase liceale la "Gheorghe Lazar, apoi la liceul "Matei Basarab din Bucuresti. Pire temperamentala si receptiva, inca din acesti ani isi manifesta preferintele pentru literatura, filosofie, istoria religiilor. Se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Debutul sau literar se produce inca din 1906 intr-o revista scolara, dar debutul propnu-zis se va realiza in anul 1912 in revista "Insula ' condusa de 1. Minulescu si Nicolae Davidescu. Este un an foarte important pentru poet: editeaza, impreuna cu Ion Vinea si Tristan Tzara, revista "Simbolul si realizeaza debutul editorial cu volumul de poezii Figurile de ceara. Este redactor la mai multe reviste si se numara printre colaboratorii celebrei reviste "Gandirea. in acelasi timp lucreaza ca functionar la Ministerul Instructiei Publice, director al programului literar Radio, este regizor de ocazie, jurist. Din 1938 este membru al Academiei Romane. Pasionat de desen si pictura, realizeaza cronici si monografii plastice; isi manifesta de asemenea predilectia pentru dramaturgie. A murit la Bucuresti in 20 aprilie 1968.
.. citeste biografia completa ..


   
  poetul Adrian Maniu  
   


Poeziile poetului

Cantec monoton
Ce a zis satul
Ciobanul batran
Crucile fantanilor
Cu fruntea in mana
Elegie
Florile ucise de ger
Glas de toamna
Gluma de toamna
Iarna
Langa moarte
Langa pamant
Lupoaica
Moartea salomeii
Pentru o pasare moarta
Primavara fistichie
Priveliste blestemata
Scaldatoarea
Serpoaica
Stea de iarna1 2

Poezii de Adrian Maniu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:
PrimavaraToamnaIarnaIubireBucurieViata
FloriBoalaSinguratateFricaScoalavezi mai multe
Politica de confidentialitate


Copyright 2022 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani