Poetul zilei
Mihai Eminescu
(1850 - 1889)

435 Poezii
3 Doine
2 Sonete
1 Teatru
2 Cantece
3 Balade
8 Proza
1 Ode
1 Hore

Poezia de azi

Gradina furata de pasi
de George Constantin


Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata



































Ion Gheorghe biografie completa

Poezii



Ion Gheorghe
  sul up  
  poetul Ion Gheorghe  
  sul_down  
Nastere: 1935



Deces:

Ion Gheorghe esle unul dintre marii poeti in viata a carui biografie politica asumata orgolios (ca si in cazul lui Heliade) ii dauneaza operei poetice, indepartandu-1 vremelnic de public si de critica. Ignorand insa inocenta funciara a omului fragil prin chiar inscrierea efemera intr-o existenta caduca, sa vedem rapid ce se mai poate omologa din textele poetului. Figura paradigmatica a poeziei actuale, posesor al unei opere durabile, de o forta a expresiei vizionare iesite din comun, autorul Scrisorilor esentiale, al Megaliticilor si al Elegiilor politice, este contestat astazi aproape de toata lumea pentru indarjirea cu care isi proclama crezul comunist, ca si cum lui Sartre ar trebui sa i se conteste intreaga opera pentru militanta sa de stanga, iar lui Dario Fo si prozatorului portughez Jose Saramago ar fi trebuit sa nu li se confere Premiul Nobel, in ultimii doi ani, fiind comunisti.

REFERINTE:

"Exaltat patetic, recriminator apocaliptic si prapastios profetic cu ecouri din Loves of Grass de Walt Whhman, Ion Gheorghe e totusi mai putin un poeta vates si mai mult un poet chtonic, voind a inventa chiar o mitologie autohtona, cum vedem din bizarul sau eseu Cultul Zburatorului. () Volumul Megalitice evoca in compuneri ciclopice practici primitive, preistorice, conservate mai ales in descintece. Imaginea calusarilor, a caloianului, a alaptarii din Fat-Frumos, a gigantului teluric, steril, bint viguroase. Noimele din volumul cu acest nume sint esentele, mumele goe-theene, obirsiile lucrurilor si fiintelor, arhetipurile."
AL. PIRU

"Vine iarba consolideaza imaginea unui agitator si profet, a carui dispozitie oraculara se sprijina pe posesiunea elementelor unui banuit eu colectiv al satului. Imaginea generala care se vrea impusa este aceea a unui proces de reflexivitate realizat la scara nationala, de contaminare a satului cu orasul. Prin acest poem, poetul isi perfectioneaza sistemul de procedee pentru obtinerea unei nedeterminari de tip sibilinic : sint speculate cuvintele obscure, spatiul plasmatic al unei mitologii banuite."
MARIAN POPA

"Descriind adesea natura ca pe o faptura ginditoare si vazincJ mai ales triumful naturii in oamenii plamaditi din carnea firii atotputernice, poetul nu face decit sa-si afirme, revendicativ, valorile unei lumi de tarani gigantici ce-si trimite semnalele printr-un aparat Morse parasit in «jungla moderna». Descintecele pentru griu, pentru casa noua, pentru plantarea vitei de vie s.a.m.d. sint de fapt incantatii, acorduri dintr-o mare simfonie inchinata fortei germinative, existentei taranesti in toate ipostazele ei. () Preocupat obsesiv de partea vie, perena din fondul imemorial al spiritualitatii populare si crezind chiar a descoperi in niste «statuiete de betoane» puncte de pornire in elaborarea unor ipoteze asupra mitologiei originare a romanilor, poetul este fascinat de vechi obiceiuri, ritualuri, dansuri initiatice, intre care un loc aparte il detin Calusarii."
C. STANESCU

Volume publicate:

Paine si sare (1957);
Caile pamantului (1960);
Cariatida (1961);
Nopti cu luna pe Oceanul Atlantic (1966);
Zoosofia (1967);
Vine iarba (1968);
Cavalerul trac (1969);
Avatara (1970);
Mai mult ca plansul (1972);
Megalitice (1972);
Noimele (1973);
Dacia Fenlks (1978);
Elegii politice (1980);
Zicere la zicere (1982);
Scripturile (1983);
Joaca jocului (1984);
Si mai joaca jocului (1985);
Condica in versuri (1987);
Zamolksiile (1988).


Citeste si:



Poeziile poetului



Biografia lui Ion Gheorghe pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.






Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani