Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ovid Densusianu
(1873 - 1938)

13 Poezii

Poezia de azi

Mahnit peste masura
de Emil Lazarescu
Mi-as asuma oricand si partea si-ntregul
dar acel tanar filosof
evident marcat de ceva anume

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansataC. jiquidi

Vezi toate poeziile poetului
[1899]C. Jiquidi, bunul prieten al Gazetei sateanului, unde a dat, atatia ani, desenuri, s-a stins in floarea varstii.
Este o mare pierdere pentru arta romaneasca si indeosebi pentru publicistica umoristica, pe care o sustinea cu atata verva pana lui.
Autodidact, Jiquidi era un dibaci desenator si un excelent portretist: nimeni n-a reusit la noi ca dansul in genul numit portrait-charge.
Toate figurile mai remarcabile - actori de prim cartel, utilitati mediocre, coristi si comparsi obraznici pe scena stramta a vietii noastre publice, toate acele capete-n fine cari au ajuns a purta titlul onorific de contimpuran, incepand cu cei mai mandri diregatori si sfarsind cu cele mai umile tipuri de raspantie, au avut onoarea atentiunii din partea amabilului artist.Glumind gratios asupra atator si atator capete, el n-a suparat pe nici unul, ba pe fiecare l-a magulit. Fiecaruia bunul Jiquidi i-a dat un moment de bucurie:
"A! iata si caricatura mea! in sfarsit! Trebuia, fireste; si eu sunt un contimpuran!"
Pe langa distinsele sale merite artistice, Jiquidi avea o suma de daruri sociale, cari denotau un suflet de elita. Era un amic afabil si bun in toata puterea cuvantului; artist lipsit cu desavarsire de pretentie si de fanfaronada, ba adesea chiar prea sfios, desi avand deplina constiinta de talentul sau; devotat muncii si pasionat sincer de arta.
In pasta acestei bune creaturi, natura refuzase sa arunce un graunte cat de mic de instincte utilitare - ea, care, in aceasta privinta mai ales, este asa de darnica cu atatia alti - intelectuali, cum se zic la noi. Jiquidi nu s-a stiut in viata lui exploata. Delicata stofa in care Jiquidi trecu prin lume nu era captusita cu barnum. El nu se putea, cum sa zic? nu se putea, ca alti multi, impune. De aceea a trait nenorocit si a murit in mare saracie, iar in ultima-i locuinta, acest artist atat de popular, acest publicist atat de distins in genul sau a fost condus de prea putini prieteni.
Dumnezeu sa aiba in sfanta sa paza sufletul iubitului si bunului Jiquidi.Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)Pune poezia C. jiquidi pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.


Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitateCopyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani